--spoiler--
Yargılama aşamasında ise; işçinin ücretinin ödendiğinin ispatı işverene aittir. Bu hususun ispatı sadece işçinin imzasını taşıyan ödeme belgesi (Aylık ücret bordrosu) veya işçinin maaş hesabına yatırılmış banka dekontudur. iş Kanunumuza göre işverenler çalıştırdıkları işçilere ait belgeleri tutma yükümlülüğü altındadır. Böyle bir anlaşmazlıkta en önemli deliller işverenin kayıtlarında yer alması gereken imzalı bordrolar veya banka maaş ödeme dekontları olacaktır
--spoiler--
bu kanuna göre resmen işverenin avucunun içine düşmüş bulunmaktayım.
en kısa zamanda gidip ağlaya sızlaya imzalı kağıtlarımı geri almalıyım.
sözleşmeyi her hatırlayışımda farklı bir yönünü keşfediyorum.
biraz önce çin de günde 1 dolara çalışan inşaat işçileri mutlu mudur acaba diye google a yazdım.
ne sözleşmeymiş be. psikoloji bozdu şak diye.
sistematik olduğuna inanıyorum.
neden diyecek olursanız?
1. maaşı ödenmeyen kişi, çıkmak isterse direkt istifa mektubu devreye konacak. geçmiş maaşları da ödenmeyecek çünkü, hakedişlerimi aldım kağıdı imzaladım.
asla ödemez.. mahkemeye gidersem de kağıdı göstereceğini biliyor. geçersiz olsa bile 1-2 sene
süreceğini biliyor.
6 aylık maaşımın karşılığı olarak cepten 200 tl çıkarıp al çokomel alırsın helalleşelim derse hiç şaşırmam.
Yeni ise baslayacak suserlar icin ben de bir iki tavsiyede bulunayim;
Her ne kadar cerceve sozlesme olsa da sadece calisani ve isvereni kapsar. Dolayisi ile uzerinde degisiklik yapilabilir.
Okumadan imzalamayin. Okurken akliniza yatmayan bir sey varsa imzalamayin veya o maddenin cikartilmasini isteyin. Sadece sozlesmenin son sayfasina imza atmanizi isterler. Siz, her sayfadaki madde bitimlerinin altini imzalayin. Sayfada bos yer olsa bile buralara yeni maddeler eklenebilir.
Bos kagit kesinlikle imzalamayin.
Sozlesmeden muhakkak bir kopya alin. Sayfa sonuna da bu is sozlesmesi xxx maddeden ve sayfadan olusmaktadir diye muhakkak yazin.
Unutmayin,
Biyik burula burula kaytan
Insan da sikile sikile seytan olurmus.
hiçbirinin hükmü yok kardeşim. işveren çalışanı girişten mücbir sebebe zorlayamaz, en fazla bu yaptıklarından dolayı beklentini düşürmüş oluyorlar.
sen irade gösterip işe girersin, işveren de karşılığında sana maaş öder, sigortalar. bu kadar basit bir iş akdi yapmak.
hakkını yerlerse çıkışında ver sgk ya işkur a dilekçe, gör bakalım ne oluyor. geç sonuçlandığını, bir yıl sürdüğünü biliyorum ama sonuçta hakkını geç de olsa alırsın. başvuru hakkını insanlar kullanmıyorlar ona güveniyor bu zorbalar.
Türkiye burası ne olacağı bilinmez ama gene de böyle bir sözleşme imzalasanız bile mahkeme de sizin lehinize karar çıkması olası.
Hukukçu değilim ama şu konudan dolayı dedim yukardakileri. Siz diyelim ki gittiniz biri ile kölelik anlaşması yaptınız mesela. Oraya da maddeleri yazdilar dövebilir, sövebilir , öldürebilir diye. Siz buna imza atsanız bile bu anlaşma resmi bir anlaşma olmaz siz bu haklarınızı devredemezsiniz. Buradada aynı biçimde bir hukuğun işleyeceğini düşünüyorum ama hukukçulara sormak lazım.
Bir çoğunuzun nasa'da atom parçalamadığını varsayarsak genel itibariyle işçiyi koruyan maddeleri içeren sözleşmelerdir.
Derseniz ki ben önemli ve gizlilik içeren bir iş yapıyorum, spesifik işlerde spesifik sözleşmeler olabilir lakin o kadar para ödeyecekleri adamın sözleşmesine bırakında bir iki madde eklesinler.
Bonus olarak iş mahkemesine başvurup da davayı kaybeden işçi sayısı binde bir falandır. Sudan sebeple hiç bir kanıtınız olmasa dahi kazanacağınıza kesin gözle bakabilirsiniz. Sözleşmeyi sallayın, mahmekelere akın, hayat orada, az emek çok para orada.
bir işe girerken ki maddeler bu kadar ağır olmamalı.
-ödemeler gecikebilir,
-asgari ücret değişse bile şu anki ücretle maaş alacağım
- tarihsiz istifa mektubu
-hakedişlerimi aldım yazılı fesih sözleşmesi
-boş izin kağıtları imzası
bunların bir hükmü var mı diye sürekli nette araştırsam da her şey imzalayanın aleyhine görünüyor. işten ayrılmak istesen tazminat çıkaracaklar. bu nasıl bir simsarlık böyle.