işaret dili

entry64 galeri2 video1
    14.
  1. Dersini açasınlar diye bir yıldır bölümümüze yaşvardığımız dildir. Bu dil de diğer doğal diller gibi öğrenilmez anadil konuşıcuları tarafından edinilir. Her kurumda bu dili bilen bir kişinin olması gerektiğini düşünmekteyim.
    0 ...
  2. 13.
  3. Sadece engelli arkadaşlarımızın değil herkesin bilmesi gereken dildir.
    1 ...
  4. 12.
  5. Duyma engelli kimselerce iletişim amaçlı kullanılan bir dildir.

    Ögrenmeyi cok istiyorum ama mecburiyetten değil. işaret diline mecbur kalan insanlarla anladıkları dilden konuşmak istiyorum. Umarım günün birinde başarabilirim.
    1 ...
  6. 11.
  7. 10.
  8. en çok annelerin misafirler yanında kullandığı dildir.

    1 ...
  9. 9.
  10. konuşabilen insanların bile bazen kelimeleri yetersiz kalır bu ülkede; türkiye. türkler iyidir hoştur da az umursamazdır, orda biri derdini anlatmaya çalışır, orda biri can çekişir bunu göre 5 kişiden 3ü ortamı bırakıp gider; ''nasılsa biri yardım eder, başıma iş almayım''... hal buyken, konuşamayan ve etrafında umursamaz bi ton insan olan kişinin hali ne içler acısıdır... bu yüzden uykudan sadece 2 saat fedakarlık göstermek ne büyük bir bir şey değil mi(!) aman allahım, çok zor! her şeye zaman bulunur, buna bulunmaz sakın aklınıza gelmesin böyle bi kursa gitmek!

    işaret dili kursu, seni en çok ben severim.
    1 ...
  11. 8.
  12. 7.
  13. işaret Dili ile ilgili Yanlış Bildiklerimiz

    1-) işaret dili evrenseldir.

    Değil. Bu kanı, işaret dili deyince birçok kimsenin aklına gelen ilk yanlış düşüncelerden biridir. Ancak, nasıl ki farklı toplumların farklı konuşma dilleri varsa, bu toplumlarda işaret dili de farklıdır.

    Mesela, Amerikan işaret Dili (ASL), Türkçe konuşan biri için nasıl bir yabancı dil ise Türk işaret Dili (TiD) bilen biri için de yabancı bir dildir.

    Eğer sağır bir kimse ASL'i, sağır olmayan bir kimseye nazaran daha çabuk öğrenebiliyorsa, bu daha çok iletişim kanalı benzerliğinden ileri gelir.

    2-) işaret dillerinin kendine has bir dilbilgisi yoktur.

    Tam da aksine, işaret dilleri eksiksiz dillerdir. Kendine has gramer yapısı, öğe dizimi, kelime üretme yöntemleri, işaret birimleri vardır. Doğru bir şekilde işaretleşebilmek için, o işaret dilinin dilbilgisi kurallarını bilmek gerekir.

    3-) işaret dili jestleşme ve mimiklerden ibarettir.

    Bu düşünce de yanlıştır. işaret dilinin de kendi içinde bir sözcük dağarcığı vardır.

    işaret dilinde de farazi şeylerden, felsefeden, edebiyattan konuşulabilir. Yeni kelimeler üretilebilir.

    Türkçe'deki bazı kelimelerin karşılığı Türk işaret Dili'nde olmayabilir, ama bu durum Türkçe-ingilizce karşılaştırması için de geçerli bir durumdur.

    4-) işaret dili sesli dilin işarete dökülmüş şeklidir.

    Hayır, değildir. TiD, Türkçe'den bağımsız bir dildir. Kendine has bir dilbilgisi vardır, seslerin eller üzerinde gösterilmesi demek değildir. Bu yüzden de Türkçe bilen biri için ingilizce nasıl bir yabancı dilse, TiD de o derece yabancı bir dildir.

    Dil politikaları konusunda oldukça başarılı(!) olan ülkemizde malesef bu yanlış kanı destekleyen bir method uygulanmaktadır, ama bu konuyu başka bir yazıda tartışmakta yarar var.

    5-) işaret dili sadece ellerin konuştuğu bir dildir.

    Bu da yanlış. Eller işaret dilleri için her ne kadar hayati önem taşısa da vücut ve yüz ile yapılan hareketler işaretleri anlamlandırmada çok önemlidir.

    Bir benzetme yapmak gerekirse, konuşma dilinde batak ve yatak kelimeleri ilk sesler hariç tamamen aynıdır. Ve bu ses farklılığı kelimenin beynimizdeki resminin oluşmasında, yani kelimenin anlamlandırılmasında çok önemlidir.

    TiD'de ise hasta ve doktor el işareti aynı, ama hasta anlamı yüz ifadesi ile veriliyor.

    6-) işaret dili, konuşan insanlar tarafından üretilmiş ve sağır insanlara dikte edilmiştir.

    Yanlış. işaret dili tamamen ihtiyaçlardan doğan bir süreçte meydana gelir. Sağır insanlar bu dilleri kendileri üretirler. Okullar ve çeşitli topluluklar vesilesiyle işaret dilleri gelişmeye devam eder.

    Kaynak: http://thesecondmessengers.blogspot.com/
    6 ...
  14. 6.
  15. öğrenmek istediğim dildir. okulumda da eğitimi veriliyor da, bakalım.
    0 ...
  16. 5.
  17. uluslararası bütün ilköğretim okullarında, sadece işitme engellilerine değil bütün insanlara zorunlu olarak öğretilmesi ve unutulmaması gereken bir dil. işitme engelliler dili bir dünya dili olmalı. zaten beden dili insanlar tarafından doğduğundan beri kullanılmakta. dünyadaki herkes öğrendiği zaman turistik gezilerde, ister kutuplarda isterse afrikanın ortasında iletişim sorun olmaktan çıkar. isteyen birkaç dil öğrenebilir ama bu her düzeyde insanın uygulayacabileği pratik bir iletişim yolu olur.
    3 ...
  18. 4.
  19. eger nasıl kullanıcagınızı biliyorsanız bazen yanınızdakiler anlamasın diye kullanılabilen dildir.

    (asagıda işaret dili kullanılır)

    -Otobuse binmeyecektik
    +neden?
    -Yandaki mal cok pis saldı ben iniyorum oteki durakta
    2 ...
  20. 3.
  21. bazı durumlarda kullanılan dildir. konuşma dilinden daha çok işe yarar.
    ....
    -büyüklük bende kalsın dedim hiç konuşmadım..
    +aferim.
    -sadece..
    -sağ elimin baş parmağını işaret parmağımla orta parmağımın arasından geçirip şükrü beyin suratına doğru efendice salladım...
    +naptın naptın????....

    (bkz: ferhan şensoy)
    (bkz: kahraman bakkal süpermarkete karşı)
    2 ...
  22. 2.
  23. uluslararası herkesçe kabul gören tek dil.
    1 ...
  24. 1.
© 2025 uludağ sözlük