her işitme engelli ile aynı işaret dilini konuşmak pek mümkün olmayabiliyor.
her ne kadar ortak bir dil oluşturup konuşulmaya çalışılsada hala yöresel veya doğuştan gelen alışkanlıklarda işaretler kullanılıyor. işitme engelli bireylerin arasında bulunmadıkça bu farklılıkları görmek bir hayli güç. sonra bu adam neden elini oraya değil de buraya koydu diye düşüp durur ne dediğini de anlamazsanız çok da üzülmeyin diye söylüyorum.
velhasıl biraz görsel zekaya sahip her birey bu dili kolaylıkla öğrenecek fakat kullanmayıp tekrar etmedikçe, her dil gibi bu da, unutulacaktır.
Değil. Bu kanı, işaret dili deyince birçok kimsenin aklına gelen ilk yanlış düşüncelerden biridir. Ancak, nasıl ki farklı toplumların farklı konuşma dilleri varsa, bu toplumlarda işaret dili de farklıdır.
Mesela, Amerikan işaret Dili (ASL), Türkçe konuşan biri için nasıl bir yabancı dil ise Türk işaret Dili (TiD) bilen biri için de yabancı bir dildir.
Eğer sağır bir kimse ASL'i, sağır olmayan bir kimseye nazaran daha çabuk öğrenebiliyorsa, bu daha çok iletişim kanalı benzerliğinden ileri gelir.
2-) işaret dillerinin kendine has bir dilbilgisi yoktur.
Tam da aksine, işaret dilleri eksiksiz dillerdir. Kendine has gramer yapısı, öğe dizimi, kelime üretme yöntemleri, işaret birimleri vardır. Doğru bir şekilde işaretleşebilmek için, o işaret dilinin dilbilgisi kurallarını bilmek gerekir.
3-) işaret dili jestleşme ve mimiklerden ibarettir.
Bu düşünce de yanlıştır. işaret dilinin de kendi içinde bir sözcük dağarcığı vardır.
işaret dilinde de farazi şeylerden, felsefeden, edebiyattan konuşulabilir. Yeni kelimeler üretilebilir.
Türkçe'deki bazı kelimelerin karşılığı Türk işaret Dili'nde olmayabilir, ama bu durum Türkçe-ingilizce karşılaştırması için de geçerli bir durumdur.
4-) işaret dili sesli dilin işarete dökülmüş şeklidir.
Hayır, değildir. TiD, Türkçe'den bağımsız bir dildir. Kendine has bir dilbilgisi vardır, seslerin eller üzerinde gösterilmesi demek değildir. Bu yüzden de Türkçe bilen biri için ingilizce nasıl bir yabancı dilse, TiD de o derece yabancı bir dildir.
Dil politikaları konusunda oldukça başarılı(!) olan ülkemizde malesef bu yanlış kanı destekleyen bir method uygulanmaktadır, ama bu konuyu başka bir yazıda tartışmakta yarar var.
5-) işaret dili sadece ellerin konuştuğu bir dildir.
Bu da yanlış. Eller işaret dilleri için her ne kadar hayati önem taşısa da vücut ve yüz ile yapılan hareketler işaretleri anlamlandırmada çok önemlidir.
Bir benzetme yapmak gerekirse, konuşma dilinde batak ve yatak kelimeleri ilk sesler hariç tamamen aynıdır. Ve bu ses farklılığı kelimenin beynimizdeki resminin oluşmasında, yani kelimenin anlamlandırılmasında çok önemlidir.
TiD'de ise hasta ve doktor el işareti aynı, ama hasta anlamı yüz ifadesi ile veriliyor.
6-) işaret dili, konuşan insanlar tarafından üretilmiş ve sağır insanlara dikte edilmiştir.
Yanlış. işaret dili tamamen ihtiyaçlardan doğan bir süreçte meydana gelir. Sağır insanlar bu dilleri kendileri üretirler. Okullar ve çeşitli topluluklar vesilesiyle işaret dilleri gelişmeye devam eder.
Biraz emek ve zaman vererek öğrenilmesi kolay ve eğlenceli bir dildir.
Yanınızda, yörenizde, işitme engelli bir yakınınız olmasa bile, bir gün, bir ihtiyaca yanıt verebilme ihtimali bile bu dili öğrenmek için geçerli bir sebeptir.
Halk eğitim merkezlerinde bile, çok az bir ücretle öğrenilebilir.
1,5 ay, haftada iki gün, iki saat devam edip, toplam 80 tl ödeyerek öğrendim.
Kendimle gurur duydum!
Öğrenmek kolay ancak her dilde olduğu gibi akıcı bir şekilde konuşmak için pratik gerekli.
Ayrıca tüm dünyada işaret dili aynı değildir. Her dilde veya grupta bile farklılık gösterebiliyor.
Birkaç yıl önce eğitimini aldığım ancak kullanmayınca unutmaya yüz tuttuğum dildir.
Öğrenmesi çok keyifli. Özellikle işitme engelli biriyle diyaloğa girdiğinizde göreceksiniz çok mutlu oluyorlar, dolayısıyla siz de mutlu oluyorsunuz.
bakın arkadaşlar işaret diliyle yaptığınız şarkıları işitme engelli hiçbir arkadaşımız anlamıyor. onlar ek bilmiyor çünkü anlamsız geliyor. "ben geliyorum" demek yerine "ben gelmek" diye işaret dili kullanıyorlar ve böyle anlıyorlar, yazma şekilleri de böyle oluyor. Yani sadece işaret diliyle şarkıları kendi egonuzu tatmin etmek için yapıyorsunuz.
Hayat boyunca belki hiç kullanmayacağım, ama olur da birgün kullanma ihtimalime karşı, öğrenmekte olduğum, kendimle gurur duyduğum, zamanımı ve emeğimi, o birgün ve faydalı olabileceğim o insan için, seve seve verdiğim dildir...
Guatemala ya da Peru, Kanada ya da izlanda...hiç farketmez, tüm dünyada ufak tefek farklılıklar gösterse de, evrensel olan tek dildir..