Birkaç kez benimde başıma geldi. Sürekli kendinizi sorgularsınız sorun bende mi diye. Ama dışlanmışsanız insanlara ne kadar iyi davranırsanız davranın, hep soğuk tepkiler alır, fazlalıkmış gibi muamele görürsünüz… velhasılı zor ve sıkıcı bir durumdur…
neden bazı çalışanlar işyerinde dışlanır ve pek sevilmez; hiç düşündünüz mü? Ben bir embesil olarak düşündüm işte size bir kaç sebep:
Her şeyi ben bilirim: Eğer işyerinizde en fazla bilgi ve deneyime sahip olduğunuz şeklinde bir izlenim yaratıyorsanız bu büyük ihtimalle cahillerin hoşuna gitmez. En bilgili, en deneyimli ve hatta en başarılı eleman olsanız bile bunu davranışlarınız ve hatta bakışlarınızla bile yansıtmanız insanlıktan nasibini alamayanları rahatsız edecek ve sizi izole etmeye çalışacaklardır.
Kaytaranlar sevilmez: Öte yandan öğle yemeklerini sürekli uzatıyor, kahve molası olmamasına rağmen sigara bahanesiyle sürekli işten uzaklaşıyorsanız bu da hoş bir davranış değildir. Hiçbir çalışan sürekli arazi olan ve iş yükünü paylaşmayan insanları sevmez ve aralarında görmek istemez. iş yapmasa da yalakalık yapıp kendini pazarlayanları sever bu malaklar
Aşırı işkolik olmayın: Bir başka konu ise hiç gereği olmadığı halde yönetime yaranmak için işe çok erken gelmek ve çok geç işten çıkmak da sakıncalıdır. Aslında böyle manyaklarla çalışıyorsanız nefes almak bile sakıncalıdır Böyle bir tavır yavşaklar tarafından üst yönetimi etkilemeye çalıştığınız şeklinde yorumlanabilir ve üzerlerinde baskı hissedebilirler. Unutmayın kimse işyerini patrondan fazla düşünemez.
Sır tutamayanlar: Çalışırken çeneniz düşük olmasın işle ilgili bilgileri veya arkadaşlarınızla ilgili bilgileri olup olmadık insanlarla paylaşmayın. Gevezeler sevilmez. Özellikle amları yoksa.
Şeytanın avukatı olmayın: gelene ağam gidene paşam demek varken Her zaman karşı tarafta olmanın kime ne yararı var. Bir fikir ortaya atıldığında hemen eksilerini didik didik edip de olumsuz eleştiriye başlamayın. Bu tavır çok iticidir. Salla başı al maaşı derseniz itici değildir. Eved.
Temiz ve tertipli olun: Pis ve dağınık insanları kimse sevmez. Özellikle çalışırken geride iş bırakmayın. Aldığınız sorumluluğu yerine getirin. işinizi yarım yamalak yapıp başkalarının mesai harcamasına neden olmayın. Ayrıca kişisel hijyen kurallarını da dikkatle uygulamayı ihmal etmeyin. Başlamışken yerleri de bir süpürün ve kahve yapın.
Ses tonuna dikkat: Ofiste telefonla konuşurken sesinizin yüksekliğini iyi ayarlayın. iş görüşmelerini ofis telefonundan ve yüksek sesle yapmayın. Dumanla haberlesin Eğer yüksek sesle konuşmak sizin yapınız ise bununla baş etmenin yollarını araştırın. işaret dilini öğrenin
Herkesle aranda bir mesafe olsun tabi ama kendini iyi hissetmek istiyorsan bir iki kelime de olsa birileriyle konuşmak istiyorsan sana anlatayım dostum.
Sabah ilk gördüğün iş arkadaşına günaydın de bir senedir demediysen şaşırır tabi olsun sen kararlı ol her gördüğüne günaydın de sonuçta mesai arkadaşısınız kimse yanlış anlamaz.
Çalışanlara kolay gelsin de sana aynı şekilde karşılık veren olursa gülümse ilk günün böyle olsun ilk günden direk muhabbete girme korkmasın millet.
ikinci gün de aynı günaydın, kolay gelsin falan dün aynısını yaptığın için kimse şaşkın değil, sonra sana aynı şekilde karşılık veren herhangi birine nasılsın diye sor iyi der büyük ihtimalle bu sırada aldığın olumlu elektriğe göre bir muhabbet aç "yaz da geldi iyice, yine yenildik (tuttuğun futbol takımı yenildiyse) dün işler ne kadar yoğundu bugün de aynı olur mu acaba" gibi bir sürü konu vardır konu açılınca gerisi gelir, diğer günler de hep aynı hiç olmazsa yalnız hissetmezsin kendini. (bu şekilde kız da ayarlanıyor yaptım oldu)
Fazla samimi olma merhaba kolay gelsin nasılsın falan ilerisi olunca iş kontrolden çıkıyor yaşadığım için biliyorum.
Hem çok basit hemde insanın içini acıtan bir durum dostum.
Bak uzun uzun yazdım neyse takma fazla basit şeyler bunlar.
(bkz: profesyonel)
zerre sikine takma arkadasim. gorevin neyse yerine getir. scrubs dizisinde bas hekim bob karakteri var. adim attigi yerde insanlar nefret kusuyo ama kapidan ciktigi anda o melun herif dans edip sarki soylemeye basliyo cunku orasi o adamin dunyasi degil ki. orasi o adamin dunyasini ikame ettirebilmek icin gerekli seyleri sagladigi bi zorunluluk. olay aynen budur
iş performansını olumsuz etkileyen şeydir. Bırakın dışlanmayı, çalışma arkadaşının ters bakışları bile insanı kötü etkiler. Bu konuda çalışan bir arkadaşımın bana anlattıkları var. Sekiz kişinin içinde nasıl üvey evlat muamelesi gördüğünü anlattı. içim acıdı doğrusu. iş değiştirmeyi bile düşündüğünü söyledi. Üstelik çokta iyi bir maaşı varken.
Sonuç olarak bir işyerinde dışlanma olayı varsa, çalışma verimliliğini her bakımdan etkiler. Dışlanma yaşayan kişinin en kısa sürede iş değiştirmesi yararına olacaktır.
1 sene kafamı kaldırmadan kpss çalısıp atanmanın cok zor oldugu bir zaman da geldiğim yerde istifa düşüncesi ile geçiyor her günüm. Kötü biri olsam yanımda baska kötüler olurdu en azından yalnız kalmazdım. insanlar özellikle kadınlar çok acımasız. *
Çok kötü bir durum, günün uyanık geçirdiğiniz zamanın en büyük bölümü genelde işyeti ve bırada dışlanıyorsanız ya çok pis bir insansınız ya da çok pis insanların arasına düşmüşsünüz, iki türlü de üzücü.
Kamuda çalışıyorsanız eğer zaten dışlanmışsınız demektir. Kimsenin birbirine güvenmediği bir ortamda nasıl dahiliyetten söz edilebilir ki. O yüzden kafaya takmayın işinize bakın, soyutlamak sizi soyutlayanları üzen bir eylemdir her zaman.
Ben iş yerinden değilde ilk okulda sınıftan dışlanmıştım. Sebebide alevi olduğum vede Atatürk e küfur ettiklerinde Atatürk'ü koruduğum için dişlanmistim. (Mesela miniaturke gitmistik 15 kisi felandik ordan camiye gitmistik teleferikle tepeye cikmislardi. 12 kisi binmislerdi teleferiğe aslinda 13 kisi aliyormus hepsi demistiki biz bunu istemiyoruz bizimle gelmesin demisti bende bayağa ağlamıştım.) Vayy be ozamandan beri kendime söz verdim ilerde okursam Hepsini emrimde çalıştırıcam, vurucam kırbacı vurucam kırbacı.