bugün

her işte olduğu gibi milletimizin işine geldiği gibi verdiği önemdir.

bir inşaat iş güvenliği eksiğiyle durduruluyor bitmesini isteyenler "devlet bitittirmiyor!", " iş güvenliği bir tek bize mi işliyor?" diye anırıyor. peki aynı adamın o inşaatla ilgisi olmadığını ve bir yakınının o inşaattaki bir iş güvenliği eksiginden zarar gördüğünü düşünelim... ooo bu sefer aynı adam ortalığı yıkar. "neden bu inşaat kontrol edilmiyor?", "iş güvenliği nerede?" diye dört döner.

"iş güvenliği bir tek bize mi işliyor" ne demek lan! neyin peşindesin kimseye işlemiyorsa sana da mı işlemesin yani! başkasına uygulanmayan ceza senin yaptığının yanlışı doğru mu yapıyor sığır! sen adamsan, insanı düşünüyorsan, bilinçli isen 'bize uygulandı tamam ama başkalarına da uygulansın kimse zarar görmesin' diye uğraş; başkalarına uygulanmadı bize niye uygulanıyor' deme.

iş güvenliği işine geldiği gibi... bu şekilde olmaz türk milleti. kafa yapini değiştir biraz.

iş güvenliği bağıl değil mutlaktır.
yoktur. örnek vermek gerekirse;

türk limanlarında bizim türk işciler baretsiz şekilde gezip borda merdivenlerini kullanmayıp mülteci gibi gemiye bordadan çıkıp inerler. biri yerdeki yakıt, yağdan ayağı kayıp yere düşsün bir şey olmamış gibi işine devam eder.

avrupa limanlarında ise baret giymeyen bir gemi personelinin olması demek gemiye yüklü miktarda ceza kesilmesi demektir. biri yerdekı yakıt yağdan kayıp yere düşsün gemiyi dava eder ve o işçi bir ev alabilecek kadar yüklü miktarda tazmimat alır.
budur.
http://galeri.uludagsozlu...%BClkemizdeki-%C3%B6nemi/
(bkz: soma da 301 madencinin ölmesi)
iş güvenliği ile ilgili naçizane bir anımı anlatmak, sanırım bu konunun ne kadar üzerine düşülmesi gerektiğini vurgulamakta yardımcı olacaktır.

yıllar evvel özel bir inşaat firmasının gergi tavan & baresol ustası olarak görev aldığım zamanlarda, paralel olarak çalıştığımız alçıpan ustaları ve çırakları ile yarış içinde hareket ediyorduk. antalya'da bir binanın 7. katında alçıpan ustasının alçıpan malzemeyi bir anlık dalgınlıkla binanın dış geçici iskeletine koyması ile büyük bir felaketin baş mimarı olacağının sinyallerini de veriyordu. bir gün boyunca malum alçıpan yerli yerinde durdu ve ertesi gün aynı usta yine aynı dalgınlıkla o alçıpanın üzerine bastı ve 7 kat aşağıya demir atık ve hafriyatın üzerine düşerek feci şekilde can verdi. Demir hafriyatın üstüne düşmesi gerçekten feci şekilde can vermesine neden oldu ve bu olaydan sonra hayatımızın, kaderimizin ham maddesinin aslında pamuk ipliği olduğunu da bizlere göstermiş oldu.

özellikle tehlike sınıfı açısından az tehlikeli ve üzeri iş yapan işletmelerin denetimi , iş güvenliği eğitimi açısından bu ülkenin acilen sınıf atlaması gerekiyor.
Kimi tersaneler için konuşmak gerekirse görece olarak iyi olan güvenliktir. bir gemiye güvertede enaz 3 işgüvenlikçi düşer, bir tanesi de kuru havuzda yerdedir.
Bir sopaya bakar.

Şalteri indirmek aklımıza gelmez.