https://galeri.uludagsozluk.com/r/1497923/+
Ayaklar ezilmesin diye koruyucu giymek iş sağlığı güvenliği prosedürlerine uyulduğunu gösterir. Tıpkı benim yaptığım gibi ehe. Depoda fosforlu yeleksiz ve koruyucu ayakkabısız gezmek yasak, ayrıca yayaların yürümesi için şeritler var. Bulunduğum yerde oldukça önem veriliyor. Almanlar bu konuda hassaslar. Bu arada koruyucular çok kalın, 38 numara giyiyorum 45 değil. *
zoraki semineri aldırılan konudur kendisi. bir düğün salonuna doluşturulan 200 kişilik gruba kabiliyetsiz görevlilerce üstünkörü anlatılııp sonrasında test verilip insanı gülünç duruma düşüren bir seminer aldık. bilgilendik mi hayır. yapılması gerekenler belli önlem alınıyor mu hayır. boş iş.
Ortadaki disko topunu andıran avizeyi eklemeyi unutmuşum.
iş yerinde, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçmek amacıyla yapılan sistemli bilimsel çalışmalar bütünüdür.
3 senedir bu işi yapıyorum ( yapmaya çalışıyorum ) bu ülkede iş güvenliği diye bir şey olamaz.
Bu tür uygulamalar hep tepeden insanlara geldiği için bu sistem bu ülkede oturmaz.
Ne demek istediğime gelince;
Baret nedir herkes bilir. Yüksekten malzeme düşmesi durumunda başa gelecek olan zararı minimuma indirir.
Adama diyorum ki arkadaşım baretin nerde? Niye takmıyorsun? adam bana diyor ki 'saçım dökülüyor' .
Bu en basit en sade örnek. Üstelik o işçinin başına malzeme düşse ve yaralansa söyleyeceği ilk şey ' iş güvenliği bize baret vermedi' .. Bunlar hep yaşanmış şeyler.
Asıl konuya geleceğim.
Malumunuz bizim sektörde A, B ve C sınıfı diye kademeler var.
C sınıfı uzmanın B sınıfı olabilmesi için 3 sene sürekli olarak bu işi yapması ve yılda iki kez düzenlenen sınavdan başarılı olması gerekmekte.
B sınıfından A sınıfına yükselmek için ise 4 sene çalışmak ve sınava girmek gerekiyor.
Ama bizim ülkede 2 sene önce , bazı insanlara piyango şeklinde vuran prim gün sayısı ile sınıf yükseltme işi nedeniyle 1 aydır iş güvenliği uzmanı olan kişi 3000 prim gün sayısı olduğu için sınava girip bir anda A sınıfı uzman oldu.
Yani ben 3 senedir bu işi yaparken ve hala c sınıfı uzman iken, istanbul'da bir çok ünlü avm, otel fabrika inşaatlarında çalışmışken bazı insanlar hiç iş güvenliği tecrübesi ve deneyimi olmamasına rağmen A sınıfı ve B sınıfı uzmanlık alıp piyasaya çıktılar.
Belki çoğunuza göre çok abarttım ama işte bu prim gün sayısı ile A sınıfı uzman olmuş ve istanbul da çok büyük çapta bir proje de uzmanlık yapan A sınıfı igu'nun (iş güvenliği uzmanı) bana soruları şunlar oldu;
1: ferhatbeautiful bey kaçak akım rölesi diye birşey söyledi elektrikçi bu şart mı?
2: dış cephe iskelesinde çalışan personel paraşüt tipi emniyet kemeri kullanmak zorunda mı?
Zorunda değil anacım zorunda değil. Sen 7 bin lira maaş alırken, biz ise piyasadan yetişelim isim yapalım diye koştururken sana hiç bir şey zorunda değil.
Ayrıca yine bu ülke de cuma vaazı sırasında ' iş güvenliğine fazla önem, Allah'a inancı sarsıyor' denmedi mi?