- 5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?
* evli, mutlu, çocuklu (bu cevabı veren var.)*
- neden burası (çağrı merkezi, banka, x şirketi)?
* para lazım (bu cevap da verildi.) *
Kaç kardeşsiniz ?
Kardeşlerin ne iş yapar bla bla
Şaka değil gerçek böyle şeyler sorarak canimi sıktilar sinir oldum, böyle faşist bi ortamda çalışmayacağımı anladım ve sanane ailemden yapraaaam dedim çıktım.
en son gorusmemde sorulan sorulardir:-okul bitti, evlendin. simdi ne olacak, ne yapmak niyetindesin?+cocuk. (diyebileydim iyiydi.)-kariyer hedefin ne?+is bulup calismak. (diyebileydim iyiydi.)soyle gelismek, boyle azmetmek gibi utopik cevaplar vermeye alismis biri olarak bu kez taktik degistirip "beni bos verin de, siz benden ne bekliyorsunuz da gorusmeye cagirdiniz?" diye ik mudurunu ve sef muhendisi ben mulakata aldim.sonuc; arayacaklarmis.
4 yıl önce"e tecrübesizsin sana ne soralım? " dediklerinde, "ben size sorayım o zaman; ne diye çağırdınız?" dedim mi? Valla dedim.Tabiki bir daha arayan olmadı.
işe alınacak kişi ilgili olmayan aslen nerelisiniz, evliysen eşin ne iş yapıyor, kaç kardeşsiniz gibi anlamlandıramadığım sorulardır.
bununla birlikte bizi neden tercih ettiniz, eski işinizi neden bıraktınız bizi nerden buldunuz soruları da diğer gereksizler arasında yer alır.
birde sorupda cevabıyla hiç ilgilenmedikleri ne kadar maaş beklentiniz var sorusu meşhurdur.
Mülakata giren arkadaşın anlamayacağı sorulardır.Bir mülakatçı olarak
1)bizi neden tercih ettiniz:şirket hakkında bilgisi var mı bir fikir beyan edebiliyor mu yoksa dünyadan bi haber mi?
2)Aile durumları:Ailesiyle arası nasıl.Ailesiyle arası kötü olan çalışandan tam performans alınamayabilir.
3)5 yıl sonra kendinizi nerede görmek istiyorsunuz:Klişe sorudur artık değiştirilip sorulmaya başlandı.Maksat kalıcı mı olmak istiyor ve ya kendini geliştirebilir mi.
4)Siyah ampul,trafik işareti gibi sorular fikir yürütüp,yürütemediğiniz ve ya bakış açınız nasıl gibi soruların cevabını almak içindir.
5)Neden bu görevde çalışmak istiyorsun bu görev için kendine bir birikim yaptın mı?sorusu:Gerçekten işi istiyor mu ve mesleği için kendini geliştirdimi bunu öğrenmek içindir.
Daha bir çok soru taktiği vardır bunun cevapları çok önemli değildir.Önemli olan kendinizi ifade etmek ve ne yapmak istediğinizi karşı tarafa hissettirmektir.
Her gün açıköğretimden işletme okumuş insan yönetici olmak için başvuruyor ve ne yapmak istediğini bilmiyor.Her gün karşılaştığımız insan tiplerinden biri de gerçekten çalışmak isteyip istemeyen insanlar.Bu insanları işe alırsanız 2 gün sonra ayrılarak sizi zor durumda bırakabiliyorlar.
iK'cılar için önemli olan 3 unsur:
1)işi gerçekten isteyip istemediği
2)Çevresindeki olaylara hakim olup olmadığı
3)Kendine güvenidir.
Sizler de karşınızda ki insana mantıklı ve önemli sorular sordukça olumlu havanız daha da artacaktır.
Ama gidip te
-Ne zaman yönetici olurum
-Ücret beklentim şu kadar TL
-Çalışma şartları ağır mı
-istediğim zaman çıkabilir miyim işten
gibi saçma sapan sorular sorarsanız bilin ki o iş yatmıştır.iK'cılar için soru soran değil mantıklı sorular önemlidir.
siz ne kadarlık bir iş düşünüyorsunuz?
ee hacettepe çıkışlıyım, özel eğitim paket programım var, sertifikalarım şunlar, şurda staj yaptım, önceki deneyimlerim şunlar, böyle bir iş beklentim var hiç konuşulmadan para mevzusu çözüldüğünde iş görüşmesi hep başarılıdır. türkiyede iş yeri kalitesi budur.
Hayatta en az bir kere iş görüşmesi yapmışsınızdır. Henüz yapmadıysanız gelecekte yapacaksınız. ister masanın işveren tarafında ister başvuran tarafında oturun, bir iş görüşmesinin özü sorulardır. Birisini gerçekten tanımak için ona ne sorardınız?
"kendinizi 5 yıl sonra nerde görüyorsunuz?" en klasik mülakat sorularındandır. ne biliyim ben. buraya geldim ve kısmetse burda görmek istiyorum diyemez insan. zaten soranın amacıda sizin açık bir kariyer hedefinizin olduğunu test etmektir. daha güzel sorular sorulabilir mesela;
ne kadar tuhafsızınız?
kendinizi bir kelimeyle tanımlayabilirmisiniz?
cv'nize koyamadığınız şey nedir?
en favori sözünüz nedir?
sabah seni yataktan kaldıran şey ne?
en son hangi kıyafeti giydin? neden giydin?
spacex, tesla gibi büyük şirketlerin kurucu ismi elon musk'un sorduğu soru; dünya üzerinde bir yerdesiniz. bir mil kuzeye, bir mil batıya, bir mil güneye gidiyorsunuz ve aynı yere geliyorsunuz. neredesiniz?
soru sormak bir sanattır ve doğru sorularla birisini çok iyi şekilde tanıyabilir ve aradığınız özelliklerin onda olup olmadığını öğrenebilirsiniz. peki ya ben size bir soru sorayım;
bir iş veren olsaydınız birisini tanımak için ona ne sorardınız?