iş kazası tüm öngörülebilen risklerin hesaplanarak bu risklere karşı, öncelikle işçimin can güvenliğini sonra işin güvenliğini sağlamaya yönelik alınan tüm önlemlere rağmen gerçekleşen kazadır.
iş cinayeti, ise öngörülen ve önlemesi mümkün olduğu halde gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle meydana gelen kazadır.
iş cinayeti ülkemizde bolca yaşanmasına rağmen, egemenler ve işverenler tarafından ''iş kazası'' imiş gibi yansıtılmaya çalışılır.
iş cinayeti yaşanan firma ne kadar hükümete yakınsa hakkında açılan davalarda takipsizlik kararı alınması o kadar hızlı olur.
6 eylül 2014'te mecidiyeköy'de torunlar inşaatın rezidans projesinde bozuk asansöre binmeye mecbur bırakılan 10 işçinin asansörün 32. kattan yere düşmesi sonucunda yaşamını yitirmesi ülkemizde yaşanan iş cinayetine bir örnektir.
soma holding firmasına ait soma kömür işletmeleri a.ş.'nin soma'daki madeninde alınmayan güvenlik önlemleri ve ihmal sonucu 301 işçinin öldürülmesi de iş cinayetine bir örnektir. enerji bakanı taner yıldız'ın facia, fıtrat ve kaza gibi lanse etmeye ve holdingi bu işte kabahatsizmiş gibi göstermeye çalışmasına rağmen bu olay iş cinayetleri konusunda türkiye'nin yakın zamanda yaşadığı en büyük travma ve örneklerinden biri olacaktır.
bugün kozyatağı değirmen sokakta bir rezidans inşaatı sırasında çalıştığı kattan düşen (paraşüt sistem güvenlik önlemi olmayan) işçinin 14. kattan kalas ve demirlerin üzerine düşerek feci şekilde hayatını kaybetmesi de iş cinayetine bir örnektir.
En acı veren cinayetlerden biridir. iş kazası perdesinin arkasında açık açık işlenir. Soma'da, Ermenek'te katliam boyutunda işlenen kahrolası cinayettir. Ve failleri her daim bellidir. Fakat hiç bir zaman ifşa edilip ceza aldıkları görülmüş şey değildir.