Lama cimiyi bırakın yuvzir kardeşlerim. Başlık ne? 'iş bulamayan üniversite mezunları' donanımlı bir üniversite ya da değil ister odtü mezunu isterse bayburt. Sonuçta hepimiz bahçelininde dediği gibi işsaze işsiziz.
Bölümlerini kazanın
Bir zahmet
Pugb oynamayın
Instagram face takılmayin
Açın gece gündüz ders çalışın
Yukarıda saydığım bölümlerin birine kapağı atın
Tamam geleceğiniz sağlam
Ha misal hukuk fakültesi bitiriyor ve hala issizsen kusura bakmayın oda senin gerizekaliligin arkadaşım...
Kafelerde, avmlerde, starbuckslarda rast geldiğiniz gerizekalı jenerasyon illaki ilginizi çekmiştir, fok balığı gibi konuşup tek bildikleri sosyal medyada cinselliklerini ve adamlıklarını yarıştırmak olan ailesine kültürüne ve coğrafyasına utanarak bakıp kendini üstün zanneden ama eline bir kitap versen cümlenin ortasında nefes aralığı verecek kadar beceriksiz, yemeksepeti olmasa aç kalacak yeteneksizlikte bir nesilden bahsediyoruz.
Bu nesil okusa da işsiz kalacak zaten normaldir.
Bu nesilin iş bulanları eğitim adalet hizmet sektörlerinde falan çalışıp kendileri gibi gerizekalı nesillere eğitmenlik yapacaklar ve kendilerinden daha kötü bir nesil yetiştirmek için yarışacaklar.
Kısacası bu nesilin hayalleri çalışmamak üzerine dizayn edilmiş ve zaten kendisine sağımlık inekler arayan patronların olduğu, kurumsal firmaların mümkün olduğunca kaçtığı bu ekonomide işsizlik gayet normal.
Bunu basit bir örnekle anlatayım. Hepiniz aklı başında boş beleş insanlarsınız neticede.
Sene 2007, pamukkale üniversitesini kazandığımda bölüm 60 kişi aldı. Birinci ve ikinci öğretim toplam. 2012 de mezun olduğumda bu sayı 150ydi. Şimdi 5 yılda ekonomi mi, iş imkanı, yaşam kalitesi mi 2.5 katına mı çıktı?
Aksine hepsi 4te 3 oranında değer kaybetti. Ama mezun sayısı 2.5 kat daha fazla. Şu an kaç kişi aldı da okuyor bilmiyorum bölüm. Ama gerçekten türkiyede yaşayacaklar varsa allah sabır versin. He ben yaşıyorum ama o son şanslı nesildi 2012 mezunları. Sonra ipler koptu gerçekten.
aralarına bu yaz katılıyor olacağım. bu duruma hazırlıklı olmamızı sağladınız. kötü bir şey değil iş bulamamak torpil ve alanların sınırlılığını düşününce. bu grubun içinde olmak beni düşük ya da başarısız biri yapmayacak. değersiz hiç değiliz. gelmiş işverenler de burada iş bulamayanları aşağılıyor. ay götüm, kimbilir o konuma gelene kadar kaç kişininkini yaladın.
tüm işverenler öyle değil, ama sen eminim öylesin.
üniversite çağındakileri destekleyen işverenler gayet mevcut. onlarla karşılaşmayı umalım.
son olarak önceki paragraftakine gelsin. senin yanında senin gibi çalışanlar da zaten gavattır. ve orası bizimkilere göre değil.
Memleket insaninin yarısından çok daha fazlasının asgari ücretle çalıştığı gerçeği göz önüne alınırsa kesinleşen gerçektir.Menzil ya da ismail ağa cemaatine üye olacaksın ya da iktidar partisi üyesi olmadı bakan dayı sahibi.
(bkz: böyle aşkın ızdırabını)
Üniversite okumayan da gidip asgari ücretle çalışıyor okuyan da. Senin bilmem nereden tanıdğın müdür oldu diye her güzel üniden çıkan müdür mü oluyor? 4k 5k maaşı da öyle bi abartmış ki sanırsın parayı koyacak yer bulamayacaklar. Türkiye’de yoksulluk sınırı 6bin küsürlerde ve senin iyi diye nitelediğin bir üniden mezun olup yoksulluk sınırının altında bir maaş alacağım ve kendimi şanslı sayacağım. Bazı insanları hangi okul olsa eğitemiyor bu da en büyük kanıtı işte.. adam sistemi eleştireceğine bu sisteme maruz kalan mağdurları eleştiriyor. Sırf milletvekili tanıdığı olduğu için ilkokul mezunu 10 k maaş alsın bazılarıda burda üni mezunlarına bok atsın. iş yoksa kapatacaksın kardeş o ünileri kimsenin gençlerin zamanını çalmaya hakkı yok. işsizlik az görünsün diye gençleri ünilere doldurursan memlekette sanayi de biter sanatta.
gerçek üni mezunu adamlari firmalar mezun olmadan kapar. lisede aylaklik yapıp, teknik, tip gibi bölümleri tutturamayanlar açıkta. hep fazlalik olmak, hep açıkta kalmak zorundalar. madem o kadar sene aylaklık yapmadın neden +2 dilin daha yok?
bi roportaj izledim. edebiyat mezunuyum işsizim diyo. devlet iş kapısı bulacakmış. daha sen iki kelimeyi bir araya getiremiyosun neyin edebiyatini okudun neyin işini arıyorsun? çapsız.
kendilerini enayi ve salak gibi hissederler o kadar aile parasıyla oku onların emeği bir yana kendin çalış finaller için sabahlara kadar çalış. sonuç işsizsin her işe razı haldesin.
okuduğun üni ve bölümle alakası yok. iş bulma çalışmaları üniversitede başlar. iyi bir yerde staja başlayıp stajdayken orada bulabilirsin, dil becerini geliştirirsin, part time herhangi bir işe girip o herkesin istediği tecrübe kısmını halledebilirsin.
eğer 4 yıl okuyup bir anda iş arıyorsanız zorlanırsınız.
Her dönemin ihtiyaçları vardır; şu an boğaziçinden, odtüden, itüden, yıldızdan mezun bir inşaat mühendisi de olsanız iş arayışınız çetrefilli olacak, rakibiniz çok olacak ve iş sahanız dar olacaktır. Aynı durum pek eğitim fakülteleri, fen edebiyat fakülteleri için de geçerlidir ama anadolunun ücra bir köşesinde bilgisayar/ yazılım mühendislikleri okumuş, kendinizi biraz geliştirebilip bir kaç kod dilini öğrendiyseniz de dönemin imkanları gereği pek çok kapı size şu an açık.
Yani sözün özü, doğru zamanda doğru yerde doğru yetkinliklerle bulunmak gerekiyor ki hayatı idame koşuşturmacasında başarı gösterilebilsin.