Benzinli motorlarda karbüratör veya enjeksiyon ile yanma odasına alınan yakıt ve hava, emme sübaplarından geçerek yanma odasına gönderilir ve sıkıştırılarak buji vasıtası ile ateşlenir. Yanmadan sağlanan enerji krank milini harekete geçirir.
Yanma sonrasında oluşan atık gaz piston yukarı çıkarken egsoz sübapından dışarı atılır.
Dizel motorlarda buji gibi bir ateşleyici yoktur. Soluduğumuz havanın içindeki oksijen yanıcıdır. Silindir içerisine gönderilen yakıt ve hava yüksek basınç altında sıkıştırılır, alev alma ve patlama sağlanır.
Ayrıca, motor yağı motoru koruma görevini üstlenmektedir. Karterde bulunan yağ, yağ pompası vasıtasıyla, gömlekleri, sübapları, krank yataklarını v.s yağlamaktadır. Motor yağı, sürtünmeyi en aza indirger. Eğer bir motor yağ yakıyorsa yanma odasına yağ gönderir. sekman aşınması, piston aşınması, gömlek aşınması, sübap lastiği aşınması v.b, birçok sorundan dolayı yağ yakıyor olabilir.
Motorun yağ seviyesi önemlidir. 1 kaç dakikalık yağsızlık süresinde motor ciddi zararlar görebilir.
Soğutma suyu da motor için hayati önem taşımaktadır. Soğutma suyunda her zaman antifriz kullanılmalıdır. Aksi taktirde su kanalları, soğutmayla ilgili bütün parçalar korozyon yapacaktır. Silindir kapağını dahi çürütebilir.
Eğer araç hararet yaptıysa panik yapmadan sağa çekilmesi kalorifer sıcak konuma getirilmeli ve düşene kadar çalıştırılmalıdır. Eğer araç sıcakken stop edilirse, silindir kapağını ve motor bloğunu eğebilir. Ayrıca hareret halinde silindir kapağı ve motor bloğu arasında bulunan çelik contayı yakma ihtimali yüksektir.
en basit açıklama ile yanma işlemi ile mekanizmanın hareketinin belli bir kapalı hazne içinde olan motordur. arabaların motorunu buna örnek olarak gösterinde ne olduğunu anlamak kolay olacaktır.
" yola çıktıysa bu yürek içten patlamalı motor olsanız durduramazsınız. " Çarşının bi maçtan sOnra hakeme yaptığı göndermede ilk kez duyduğum mekanizma.
bugüne kadar teorik anlamda yapısı neredeyse hiç değişmemiştir. silindirin içine alınan hava yakıt karışımının buji ile ateşlenip yanma sonucu açığa çıkan ve hızla genleşen gazın piston üzerinde oluşturduğu basınç sayesinde hareketini sağlayan motor teknolojisidir.
motor içinde yanma odası denilen bölümde yakıtın hava ile karıştırılarak yakılması sonucu enerji elde ettiğimiz motorlara denir. çalışması basit olan bu sistemde hava ile yakıt karıştırılarak piston yardımıyla sıkıştırılır ve buji yardımıyla ateşlenir bunun sonucunda yanma olayı gerçekleşir. yanma sonucu ısı ve hacim oluşur.
gün güne içindeki ateşin dış görünüşüne yansıdı, dekoltenin hafif hafif açılmaya etegin boyunun kısalmaya başladı bünyedir. allah selamet versin sonuda hayır degil gibi gözükmektedir.