ne olduğu belirsiz soru tipidir. beyler, içimizden geçen düşüncelere günah yazılıyor mu? örneğin yolda kızla hahaha hihihi diye yürüyen adama içimden "vay orospu evladı, nerden çıkıyor o ses" diye küfür etmişliğim çok vardır. yok eğer günah yazılmıyorsa, yaşlı teyzeleri caddede karşıdan karşıya geçirmeyi "geçirsem mi acaba" diye nazikçe düşünmüşlüğüm vardır.
uygulamaya geçmeyen kötü davranışlarda insan için bir sorumluluk yoktur, dolayısıyla günah yazılmaz. tersine akıldan geçen iyi düşünceler, yapılması planlanan iyilikler içinse fiiliyata dökülmese bile niyetin içten olması halinde sevap yazılır.
düşünce bir eyleme dair ise, yazılmama olanağı yüksektir. örnek; siz bir kişiyi öldürmeyi düşünüyorsunuz...bunu düşünmek günah olmaz, hatta bu eylemi nefsinizi tutup da yapmazsanız sevap bile kazanabilirsiniz. ama meleklere, kitaplara, yüce ilaha inanmamak ve bunu düşünmek günah olabilir. o halde içinden düşünmek iki biçimde incelenir.
1. eylemli düşünceler,
2. eylemsiz düşünceler.
birincisi eyleme dökülmediği vakit günah sayılmazken, ikincisi sayılabilir.
prof. dr. ilmaren soyadıgüzel.
Duruma göre değişir. Bir kişiye içinizden orospu çocuğu derseniz veya bir kişi hakkında olumsuz düşünce de bulunursanız , eğer o kişi bahsettiğiniz şekilde değilse hakkını yemiş olursunuz ve hak yemek günahtır.
Diğer durum ise , günah olan bir eylemi yapmayı planladınız fakat yapmadınız. Yapmamanızın sebebi size bağlı olsun ya da olmasın hanenize herhangi bir şey yazılmaz.