bugün

tarihteki önemine, bir zamanların en önemli merkezi olmasına ve muhteşem bir göl kıyısında kurulmuş olmasına rağmen günümüz yozlaşmasından nasibini ziyadesiyle almış, ziyaret ettiğinizde insanı hayrete düşüren, o muhteşem doğasına ve tarihine rağmen pekala sultanbeyli'nin göl kenarında kurulmuş olanı şeklinde ifade edilebilecek ve bu ifade edilebilişten de büyük bir üzüntü duyulabilecek savunmasız, hüzünlü, gizli bir yer...
göl kenarında kurulu, tarihi bursa ilçesi.
köfteci yusuf'un merkezinin bulunduğu bursa ilçesi.
geniş bir gölü, ayakta kalmış surları, güzel bir müzesi olan bursa ilçesi. ayrıca burada önemli bir konsül düzenlenmiştir.
jeologlar tarafından depremin merkez üssü olarak söyledikleri eski selçuklu başkenti..
Ortaçağ anadolusunun en önemli bir kaç kentinden biri, 57 yılcık da olsa bizans'a başkentlik de yapmıştır.
Su seviyesi oldukça azalan bir göle sahiptir. Ayrıca çevrede maden tehlikeleri her gün artmaktadır. iznik ultra maratonu gibi imza bir organizasyonu ve yılın özellikle bazı günlerinde tadına doyulmaz bir günbatımı keyfi vardır.
Bursa da göl kenarı otellerde sevgilinizle romantizm yaşayabilirsiniz.

2 gün kafa dinlemelik Bursa nın nefes alabileceğiniz güzel bir ilçesi.
Bursa'nın tarihi, sempatik ilçesi.
Ne büyük, ne çok küçük denebilecek bir ilçe. Kendi halinde bir yer.

Geçmişine kıyasla sönük tabi.

Bilmiyorum şehir merkezi, kent merkezi olarak tarihi olan, köklü olan ilçeleri seviyorum.

Tarihten gelen kimliği ile uyumlu olacak şekilde, kendi ayakları üzerinde duran ve bağlı olduğu il ile değil yalnız anılabilen (Tarsus, Amasra gibi) bir ilçe olmalı.
bursa'nın gizli kalmış cennet ilçelerinden biri. gerçekten gölü çok güzel zaten kasabadan hallice olan bu küçük ilçeye bütün ihtişamı veren sahip olduğu göl ve tarihsel kalıntılar. tabi birde ayasofya var ki mutlaka görülmesi gereken bir değer. gidip gezmeyen arkadaşlara gezmelerini öneririm ama hafta sonu özellikle de yaz aylarında çok kalabalık oluyor.
görsel

Katledilen Türk köylülerinin naaşlarının doldurulduğu mağaranın önünde Yunan 11. Tümen askerleri. Ağır koku yüzünden hepsinin burunları tıkalı...

iznik, 1921 ...
Her köşesi tarih kokan şehir, ama yapılan altyapı çalışmasının uzun sürmesi ve bittikten sonra yolların düzeltilmesi tam olarak yapılmaması ile o güzel atmosferini kaybetmiştir. Tarihi eserlere verilen değer normal bir eve verilen değer kadardır hiçtir. Tek olarak gölü insanları orada tutuyor ama ne olursa olsun bu küçük hatalar düzeltilsin Dünya'da yaşanılacak biricik yerlerdendir iznik.
hıristiyanlık alemi için en önemli yerler listesinde olan şehir.

(bkz: iznik konsili)

her yanı tarih kokmaktadır. göl kenarına kurulduğundan güzel bir haftasonu için ideal yerler arasındadır.
(bkz: gölköy)
Tüm ömrünü bursada geçirmiş biri olarak sadece bir kez gidebilmiş olmanın ayıbını yaşıyorum bu güzel ilçemize.
Tarihle doğanın buluştuğu şehir.
anadolu selçuklu'ya başkentlik yapmış.
iznik konsulü burada toplanmış.
bir zamanın kilisesi olan şimdinin camisi olan küçük ayasofya var.
roma tiyatrosunda antik kazılar yapılmakta.
sahilde spandau bulvarı var.
görsel
şehrin etrafını çevreleyen surlar ve yenişehir kapısı.
görsel
iznik gölü,iznik gölü ve bir dost.
görsel
antik roma tiyatrosu
görsel
iki senedir altyapı kazıları bir türlü bitmeyen, iyice saçmasapan bir hale gelmiş ilçe. önce kanalizasyon sistemi döşenmesi için kollar sıvandı ancak * belediyesi de dahil olmak üzere işi yapan firma yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. hemen ardından doğalgaz çalışmaları başladı ve bu çalışmalar sırasında da dumur edici olaylar yaşandı. yolların tamamı köstebek yuvası halinde, gelen kazıyor ve rezil bir şekilde bırakıyor. yollar, kış aylarında çamur ve bataklık durumunda, yaz aylarında ise cadde ve sokaklarda ameliyat maskeleri ile gezen insanlar görebilirsiniz, toz ve pislik o derece... türkiye'de gerçekleşen pek çok olay gibi iznik'in de altyapı çalışmaları boktan bir şekilde devam ediyor. gülünç bir not: trafiğe kapanacak olan bir caddesi *, istiklal caddesine * rakip olacakmış... mışşşşş...
bir dönem anadolu selçuklu devletinin başkenti olmuş, osmanlı zamanında ise orhan bey zamanında feth edilen ve ne yazık ki şimdi kıymeti bilinmeyen türkiye şehridir.
bursa'ya 70, inegöl'e 45 km uzaklıkta olan denizi aratmayan güzel gölü ile insana huzur veren tarihi çok çok eskilere dayanan güzel bir bursa ilçesi. bursa'ya bağlı olmasına rağmen kocaeli'ye daha yakındır.
yeni bir keşifle tekrar gündeme gelmeyi başarmış şirin ilçem...

iznik'te bulunduğum süre zarfında neredeyse her gün önünden geçipte bir kere dönüp bakmadığım, çalılık, hristiyanlık açısından önemli bir yermiş... dünyanın iznik'e geleceği söyleniyor... hayırlısı diyoruz...

http://webtv.hurriyet.com...iznik-te-buyuk-kesif.aspx
göl kenarındaki köylerinde cennet havası olan, yeşilin ve mavinin buluştuğu, çinileri ile ünlü , hatrı sayılır bir tarihe sahip şirin ilçemiz.
29-30 ekim 2011'de bir grupla yaptığım bisiklet turuyla gittiğim ve halen şimdiye dek yaptığım en uzun bisiklet turum ünvanını koruyan tarihi ilçedir. kuzeyde karamürsel, gölcük ve başiskele, kuzeydoğuda pamukova, güneydoğuda osmaneli *, güneyde yenişehir, batıda orhangazi ve kuzeybatıda altınova ilçeleriyle çevrili olup, göl tarafı hariç dağlıktır.
zeytin üretimiyle göz kamaştıran, "üzüme düşmek" isteyenlere bağlarca imkan sunan, ovası ayrı bereket, yamaçları ayrı güzellik bir şehir.
bursa iline bağlı şirin mi şirin, güzel mi güzel mi güzel, alabildiğine göl alabildiğine yeşil alabildiğine zeytinlik olan ilçe.
geçen kurban bayramın da ayasofya müzesi camii'ye çevrilmiş benim güzel ilçem, sonra bu kadar tarihi ve doğal güzellikleri varken turist sayısı niye bu kadar az diye şikayet edersin, ama her şeye rağmen gezilip görülmesi, vakit geçirilmesi gereken bir yerdir.