MS 325 yilinda iznik'te konstantin tarafindan toplanan, Isa'nin tanrinin oglu mu yoksa ta kendisimi sorununa cozum aramaya calisan din gorevlilerinin toplantisidir.Iskenderiye'de gorev yapan rahip aryus'un gorusu, isa'nin tanrinin kendisi olduguydu. digerleri bu gorusu savunmadi ve 25 temmuzda inanc bildirgesiyle tek bir tanrinin oldugu, isa'nin onun oglu oldugu tezi, kanuna donustu.
söylenenin aksine incillerin değil, gnostiklerin sahte öğretişler verdiği kitapların ayıklandığı konsildir. incil her zaman için aynıdır ve hiçbir zaman bir sayıdan 4'e inmemiştir.
konsilin karar metni şöledir;
''bir rabb'e, tanrı'nın tek oğlu mesih isa'ya inanıyoruz. o bütün zamanlardan önce, nurdan doğmuştur. hak tanrı'dan doğan hak tanrı'dır. yaratılmamış, doğmuştur. cevherde her şeyi yaratan baba'ya müsavidir. bizim için, biz bütün insanların kurtulması için gökten inip ruhül kudüs'ten ve bakire meryem'den tecessüd etmiş, insan haline gelmiştir. pontius pilatus devrinde haç'a gerilerek, ıstırap çekip defnolunmuştur. üç gün sonra da ölüler içinden kalkıp, kutsal kitaplarda bildirildiği gibi semaya çıkmış baba'nın sağına oturmuştur. zamanı gelince dirileri ve ölüleri hesaba çekmek için, izzeti içinde gelecektir ve hükümranlığının sonu olmayacaktır...''
Tarihini yazanlara göre incil metinleri tartışılmamış. tartışılmamış. Hıristiyanlar için kutsal olan ne kadar olay ve yer varsa hep bizim buralarda olduğunu düşündükçe ülkemiz üzerine olan ilgiyi anlamak daha mümkün oluyor.
iddiaya göre papazlar bu konsilde incili tahrif etmiştir. ha bu arada incilin tahrif olduğu kesindir fakat bu iznik konsilinde mi oldu daha önce mi oldu daha sonra mı oldu şahsen bilmiyorum.
katılımcılarının bir çoğunu sözlük yazarları ve islam profesörlerinin oluşturduğu konsil. o kadar ki o konsilde neler yapıldığını oradaki hristiyan din adamlarından daha iyi bilirler.
hristiyanlığın temellerinin atıldığı toplantı. Bissürü dogmayı papa ayıklayıp en süzme hale getirtmiştir. ayrıca tanrıyı değil papayı yüceltir. Bu toplantıda hz isa tanrılaşmıştır bildiğin. Ayrıca Matta, Markos, Luka, Yuhanna hariç tüm inciller yasaklanmıştır. Bu 4 incil ise kilisenin resmi incili seçilmiştir. Sonraki konsillerde de bu konsilin kararları tanınıp desteklenmiştir ve Hristiyanlık bu günlere böyle gelmiştir. Birnevi incilin ve Hristiyanlığın temeli ve geleceği burada belirlenmiştir.
Günümüzdeki Bursa'nın iznik ilçesinde kurulan iznik(Nicea) Konsili, 325'te Roma imparatoru Büyük (1.) Konstantin'in liderliğinde kurulan Hıristiyanlık'taki birinci konsildir. iznik Konsili'nin önemi, günümüzdeki Hıristiyanlığın ilkelerinin belirlendiği o ünlü toplantıdır. O güne kadar 4000-5000 incil toplanıp yazılmıştı, 325 iznik Konsili'nde bu sayı dörde indirilip Matta, Markos, Luka ve Yuhanna incilleri sahih(doğrulanmış/kanonik) olarak kabul edildi. Thomas, Havariler, Ebiyonitler, Q vb. incilleri uydurma kabul edilip imha edildi. Zaten iznik Konsili'nde Hıristiyanlığın kutsal gününün haftanın en son günü ve Satürn'ün günü Cumartesi(Şabat/Sebt/Saturday) yerine Güneş'in günü ve haftanın ilk günü olan pazara kaydırılmasıyla birlikte Hıristiyanlığın Nasranilik(isevilik) adıyla bir Yahudi(Musevi) mezhebi olmaktan çıkıp Roma'da çok yaygın bir kült olan Mitraizm'le sentezlenerek bugünkü haline gelmesinin sürecidir.
Tarihe tarafsız bir şekilde bakarsak Hıristiyanlığın varlığı 2000 yıllıktır. Hıristiyanlığın ayrı bir din olması ise 1700 yıllıktır. Aradaki 300 sene ise Hıristiyanlığın "Nasranilik" adında bir Yahudi tarikatı olarak bilindiği Erken Hıristiyanlık dönemidir.
Kitab-ı Mukaddes oluşturulurken Talmud çıkarıldı; onun yerine incil, Tevrat ile birleştirilerek şimdiki halini aldı. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2406445/+ https://galeri.uludagsozluk.com/r/2406446/+