argonun çok yoğun olduğu, özellikle gençler arasında yaygın olan, izmit'te kullanılan jargondur. bir 20 yıl sonra izmit'te farklı bir dilin ortaya çıkacağını düşündürür insana.
''ass yap boluum, sal biraz kendini.'' -> sakin ol, heyecan yapma anlamında kullanılır.
''kene şekli nasıl birader? ben tersoyum bu aralar.'' -> arkadaş burada para durumunun nasıl olduğunu soruyor ve kendisinin maddi açıdan sıkıntıda olduğunu belirtiyor.
''mantara bağladık moruk, vaziyet kelek yani.'' -> işlerin yolunda gitmediğini belirtmek için kullanılır.
''moruk akşam piiz şekli yapalım mı? bayadır çekelemiyoruz.'' -> alkol alma ihtiyacının dışa vurumudur.
''polar asoymuş moruk, salsana bana biraz da ben takılayım.'' -> arkadaş burada poların çok güzel olduğunu belirtip, biraz kendisinde kalmasını istiyor.
''façan yansın booolum.'' -> herhangi bir kişiye şık olduğunu belirtmek amacıyla kullanılır.
''çok paspalsın be birader.'' -> çirkinsin, bakımsızsın anlamında.
''kamiller geliyor moruk, çıtırdan yol alalım.'' -> polislerin geldiği ve ortamdan uzaklaşmak gerektiği söyleniyor.
''kardişimm yine matiz olduk.'' -> sarhoş olduk.
''çok geçerli şarkı bolum.'' -> güzel şarkı.
''-noldu moruk fenalardasın? -manita ayaa bolum.'' -> arkadaş karşısındakine üzüntülü görüyorsun, derdin ne? minvalinde soru soruyor. diğer arkadaş da üzüntüsünün nedeninin kız işleri olduğunu söylüyor.
''ıhlamur çaydan güzel.'' -> yapılan bir gaf sonrası, gafı yapan kişiyi uyandırmak için söylenir.
ilk aklıma gelen örnekler bunlar oldu. çevrenizde izmit jargonuyla konuşan birisi varsa fazla takılmamanız önerilir. zira sizin de ağzınızın kayması kuvvetle muhtemeldir.
gelir gider işleri de buna katılabilir.
"şu şarkının iyi gideri var."-> güzel şarkı bak dinle.
atarlanmak da buna örnektir.
"adam atarlanıyo sana boooolum gömçür kafayı"-> arkadaşım adam bildiğin sana meydan okuyor. onun yaşı ne başı ne. finish him*
diye devam eden jargondur.
izmitte okuyup izmitlilerle içi içe olmanın en kötü yanlarından biridir bu. Hangi birine kızabilirsiniz ki böyle konuşuyor diye hepsi böyle. insanı çileden çıkaran konuşma tarzlarıdır.uzak durulması gerekir.
samimiyetsizliğin dili. ilk geldiğimde sadece buradaki apaçiler konuşuyor zannediyordum. sonra bir baktım ki 50-60 yaşındaki adamlar birbirlerine "b'olum" "moruk" gibi garip kelimelerle hitap ediyor, apaçi olmanın yaşı yokmuş dedim sonra.
Ilginc bir jargondur. Farkinda olmadan sizde izmitli gibi konusmaya baslarsiniz. Ozellikle universite icin gelip ilk basta bu ne falan diyen tiplerin oyle konusmaya baslamasi ilginctir.
ilk başlarda varlığını reddetsem de sonra sonra boluumu sinsice konuşma dilime kazandıran jargondur. bir de kesiyon da az çok bu işleri lafı da bu jargona aittir, yani bu olay hakkında vir şeyler biliyorsun ya anlamına gelir, hafif bir dalga içerir.