normal insanlar gibi hayatlarına devam ederler. oruç tutanlar en batıdaki illerden biri olması nedeniyle geç olan iftarı beklerler. pide için fırınların önünde kuyruğa girerler. birbirlerine iftara giderler, ihtiyacı olan insanlara ramazan ayında çok daha fazla yardım ederler. öyle başka memlekettekiler gibi orucu uykuya da tutturmazlar.
oruç tutmayanlar ise tutanları iftara daet eder, içen içer, içmeyen içmez. günler izmir'de böyle geçip gider. kimse kimsenin karısına kızına göz dikmez ve bunu ramazan diye yapmamazlık etmezler. normal hayatları böyledir. kimseye iftira atmaz, kimse oruç tutmuyor diye yargılamaz, kimsenin kılığına kıyafetine karışmazlar.
hayat her zamanki gibi akar gider izmir'de.
isteyen oruç tutar, istemeyen de tutmaz genelde bizim izmirde. ama oruç tutanda, tutmayanda birbirine saygılıdır. ramazan başladığından beri içiyoruz her gece mekanda cartta curtta bir kişide ramazanda içilmez demedi, demez de izmirliler birbirine saygıyı öğrenmiştir.
he bu arada özellikle oruç tutanda, tutmayanda izmirlilere laf atanlara istisnasiz çakıyoruz naptığımızı sormuşlardı ya.
uyurlarlar,kalkarlar,yürürler,çalışırlar,tenefüs yaparlar,akşam eve dönerler yine uyurlar.
sanırım diğer 80 ildeki normal insanlar ne yapıyorlarsa onlarda onu yaparlar.
bel altından vuran başlık açıp tatlı su kurnazlığı yapmazlar ama sanırım dimi.
içki masalarını daha bir yol kenarlarına çekerler. bodada içecek iken balkonda içerler bu 30 yıllık bir izmirli nin gözlemidir. laikliği böyle koruyorlar.
yılmaz özdil e göre bütün izmir elinde viskiyle sahilde tur atıyor amk.
burda o herife sallamak istedim ayriyetten, oruç tutanıda var içeni de. sonuç olarak sosyal bir şehir her kafadan insan topluluğu var.
ramazan yaza denk geliyorsa tuttuğun oruç kızların kıyafetlerinden ötürü boşuna olabilir.
barlar, cafeler ve lokantalar ziyadesiyle doludur.
turistler asla ramazan ayı olduğunu farketmezler.
sözlük yazarı olan kesim yobazların sıçtığı başlıkları okuyarak sinir olur. ama illa duymak istediğiniz şeyler varsa söyleyelim he amk bira içiyordur,yemek yiyiyordur. beyni çürümüş bir insan kadar tehlikeli başka bir şey daha var mıdır ki?
izmir'deki camilerde Kadir Gecesi dolayısıyla yoğunluk yaşandı. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni camide ibadet ederek geçirmek isteyen izmirli vatandaşlar akşam namazının ardından Hisar Camii'ne akın etti.
iftarlarını yapan izmirliler, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı, ''bin aydan daha hayırlı'' diye tanımlanan geceyi ibadetle geçirmek için kentteki camilere gitti.
izmir'de Kadir Gecesi'ni ibadetle geçirmek isteyen vatandaşların en önemli adresi her yıl olduğu gibi bu yıl da Hisar Camii oldu. Bir süre önce restorasyonu tamamlanarak hizmeti açılan camiye akın eden genç yaşlı, kadın erkek binlerce izmirli, camide yer bulabilmek için erken saatlerden itibaren yola çıktı.
Yatsı ezanına az bir zaman kala camiye koşarak gelenler ise yer bulamayınca, caminin önündeki yola beraberinde getirdikleri seccadeleri sererek namazlarını kıldı. Bazı vatandaşlar da çareyi çevrede bulunan başta Kestanepazarı olmak üzere diğer camilere gitmekte buldu.
--spoiler--
halkın bir bölümü oruç tutar bir bölümü ise tutmaz, aynen diğer 80 ilimizde olduğu gibi.
siz zannediyor musunuz ki muhafazakarlığın yüksek olduğu şehirlerde halkın % 100 ü oruç tutuyor, hele hele bu sıcaklarda, taş çatlasın % 30 dur her şehirde, izmir de de öyledir, inanmayan tüm 81 ili dolaşsın baksın.
üstelik o kordon da denize karşı ne güzel açılır oruç, ah orada olsam da oruç açsam keşke...
bir çoğu oruç tutar.
kişi kendinden bilir işi.
çevremdeki arkadaşlarımın büyük çoğunluğu da ramazanda ağzına damla alkol sürmez.
içen sayısı da her yerdeki kadardır.
ama canım izmirimin ramazanda en güzel tarafı kimsenin kimseye karışmamasıdır.