bu karşılaştırmada da bursa deplasmandadır malesef.
izmir'i pek gezmediğim için izmir'e bok atmadan, ama ne hikmetse küçüklükten beri 35 plakasına ismine gıcık olarak bursa diyorum. gıcık olmasam da memleketim olduğu için bursa.
tabi gezip görmeden bunlar, yakın zamanda 2-3 günlüğüne gideceğim dönünce editlerim. saygılar.
Üstadlar karşılaştırma yapmaya dahi gerek yok. Bursa her türlü alır. En basit örnek canın sıkıldımı denize mudanya'ya canın sıkıldımi uludağ'a gidersin kısaca denizde dağda ayağının altındadır. Bu dahi yeter. Diğer özelliklerini saymaya gerek yok.
herşeyiyle geçsin ne farkeder yaz akşamları kordonda rakı balık yapadiktan sonra ;) bursa belki 5 yila geçer ama hic bi zaman bu hevesi yaşayamaz saygilar.
yani ortalama 30 sene içinde bursa nüfus olarak izmir'i yakalayacak üçüncü büyük şehir olacak gibi. doğma büyüme bursalıyım ama izmir'i çok seviyorum o yüzden kardeş şehrimiz sonuçta.
en baştan şunu belirteyim; her fırsatta kendi şehrini ön plana çıkaran adeta takım tutan taraftar gibi savunan zihniyetten nefret etmişimdir. biz adanalıyık, angaralıyız vs. bu pencereden bakıldığında şehireleri karşılaştırmak çok saçma. çok farklı değişkenler, farklı koşulllar var işin içinde. hem iki şehri de çok iyi bilmek gerekir ki bunu iddia edebilecek çok az kişi çıkar tahminimce. o yüzden kısıtlı bilgimle yazayım dedim bir iki bir şey. makale değil bu sonuçta.
izmir'e 3 kez gittim ve açıkçası her yerini de gezmiş değilim. bursa'da ise 1988 yılından bu yana bulunduğum halde her yerini gezmiş sayılmam. herkese kendi memleketi güzel gelir haliyle ama olaya olduğunca objektif yaklaşmaya çalışıyorum.
bursa tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle bana göre izmir'in önüne geçer durumdadır.* izmir'in de turistik, gezilesi yerlerini bilenler bilir ama merkez, herkesin bildiği kısımlarını gezdim ve bana soğuk geldi nedense. bir türlü ısınamadım bu şehre.
türkiye ekonomisine katkı bazında bursa'nın son yıllarda izmiri geçtiğini biliyorum. sanayisi türkiye ortalamasına göre baktığımızda gelişmiştir. bu da şehrin doğal coğrafi ve demografik yapısına olumsuz yansımaktadır. açılan sanayi kuruluşları beraberinde göçü tetiklemiş göçle birlikte çarpık kentleşmeyi ve çevre kirliliğine neden olmakta.
izmirin 4 milyonu aşan nüfusunun yanında bursa'nın nüfusu 3 milyon sınırına dayanmış durumda. her iki şehir de göçün sıkıntılarını yaşıyor. bununla paralel gün geçtikçe suç oranları daha da artıyor. özellikle resmi tatil olan dini bayram günlerinde meydanların hali içler acısı bir hal alıyor iki şehirde de. ayrıca her iki şehirde de ulaşım pahalıdır.
detaya girersek karşılaştırma işi çok uzar aslında. ama şöyle de bir gerçek var. sosyal mekanlar açısından düşünüldüğünde izmir bir hayli ön plana çıkıyor. bursa'da ise muhafazakar yapının da etkisiyle kafe/bar kültürü o kadar yaygın değil. mekan sayısı kısıtlı. bu açıdan izmir'deki hakim sosyal yapı bursa'da olsa ne güzel olurdu diye düşündüğüm olmuştur. ha bir de sürekli anlatılan izmirin kızları mevzusu var. gördüğüm kadarıyla izmir'deki genç kızlar oldukça bakımlı ve özellikle giyimiyle dikkat çekiyorlar. öte yandan bursa'nın kızları ise doğal güzellikleriyle ön plandalar ve bana göre daha güzeller.
seçimlerde bu iki şehrin oy dağılımını düşündüğümüzde kültürel ve sosyal yapıları hakkında epey bilgi sahibi olabilirsiniz aslında. bu açıdan kendimi izmirlilere daha yakın hissediyorum. ama öte yandan bursa'nın coğrafyası, havası, suyu öyle işlemiş ki içime vazgeçilmez diyorum. hele hele dedelerimizin anlattığı o siyah beyaz resimlerde kalan ve buna rağmen yeşilinin farkına varılan betonlaşmamış bursa'yı düşündüğümde zamanda yolculuğun mümkün olmasını istiyorum.
birisinde laikçiler ve bekaret sevmezler var. diğerinde de ipneler ve ördek fuckerlar. nasıl hala yer kabuğunun üstündeler hayret doğrusu. eskiden olsa helak olurlardı.
izmir'de doğmuş büyümüş birisi olarak söylüyorum, izmir'de arkadaşlarınla biranı alırsın denize karşı çimlere oturup muhabbet edersin yerine göre gitarını çalar şarkı söylersin, ne gelip yanındaki kıza sulanan olur nede şu terbiyesizlere bakın diyen teyzeler olur, gece olunca bi mekana girip sabaha kadar içer, kafa dagıtırsın. Alsancak'tan Karşıyaka'ya, Karşıyaka'dan Buca'ya fazlaca mekan ve sosyalleşebilicek ortam vardır.
Bursa'da daha önce hiç bulunmadıgım için hakkında pek birşey bilmiyorum ama benim için sosyallik önemli ve bu konuda Bursa'nın izmir'in yanına dahi yaklaşabiliceğini sanmıyorum. izmir açık ara alır.
izmir de gavat yoktur gayette kibarlardır bok atmayalım. buraya göçle gelenler bile bir iki sene sonra izmirli olur çıkar tutunamazlığı olmaz. kanı kaynar adamın duramaz.
izmir woswostur bursa mini cubber. sanayi bakımından diyorum velev ki vıos vosçuyuz mesela ben ağaçlardan inmiyorum.