kişinin beklentisine göre değişebilecek durumdur. her iki şehri de ben ayrı ayrı severim.
kişi eğer doğa ve tarihe meraklıysa, biraz sakinlik arıyorsa bursa'yı seçer. ama şehre yakın bir yerden denize gireyim, biraz cafelere, publara akayım, sosyalleşeyim derse de izmir'i seçer.
ikisinin de asli sakinleri yerlilerden ve balkan muhacirlerinden oluşup çoğunlukla cumhuriyetçi ve milliyetçidir. ama asli sakini diyorum bak. sonradan göç edenleri kastetmiyorum.
maalesef sonradan göçlerle her iki şehir de asli yapısını az çok kaybetmiştir. lakin bursadan farklı olarak izmirde dikkatimi çeken bir şey var. misal sonradan izmir'e yerleşen bir aile 1-2 kuşak sonra izmirli gibi tavır takınabiliyor. izmir'e sonradan yerleşenlerin bir kısmı şehre entegre olup sekülerleşme ve kentlilik kültürü alabilme eğilimindeler. bunda şehrin genel havasından etkilenmeleri ve genelde izmir'in semtleri arasında bir bütünlüğün olması da muhtemel. aynı durum ise bursada söz konusu değil. bursaya dışarıdan göçle gelenler merkezde pek tutunamıyor. genelde mahalleleri daha ayrı ve şehre entegre olabilmiş değiller. günümüzde bile hala daha şehirle bütünleşmeyi bir asimilasyon olarak görüyorlar. yerlilerle aynı hayat görüş ve tarzına sahip değiller. işte bu nedenle birbirine bu kadar çok benzeyen iki şehir siyaseten farklı eğilim içerisindedir.
bursanın bu karşılaştırmada ki en büyük eksiği yılmaz özdil benzeri bursa takıntısı olan bi köşe yazarı olmamasıdır. zira bursada çekirdeğe çekirdek, simite simit denilmektedir.
18 yıl izmir'de 4 yıldır bursa'da yaşayan biri olarak izmir'in ağır bastığını düşündüğüm karşılaştırma. tabii bakış açınıza, hangi faktörleri ele aldığınıza göre değişir bu durum.
bursa'nın kızları söylendiği kadar güzel değildir, hele izmir'in kızlarının yanında bir hiçler. güzel denilebilecek birkaç tane çıkarsa onlar da balkan göçmeni ya da artvinli oluyor.
bursa'dan akp'ye her seçimde oy yağmaktadır. nilüfer, mudanya, iznik ve gemlik ilçeleri biraz farklı durur; ama çoğunluk o yönde. bursa halkı sağolsun(!) bülent arınç'ı her dönem mecliste görüyoruz. izmir'i biliyorsunuz, anlatmama gerek yok.
muhafazakar yapı bursa'da izmir'den çok daha yaygındır.
bursalıların alkole bakış açısı iyi değildir ama izmir'de böyle bir sıkıntı yok. isteyen içer istemeyen içmez.
özellikle kızlar olmak üzere, izmir halkı bursa halkına göre daha rahattır.
bursa'nın 2-3 ilçesinin denize kıyısı varken izmir'in direkt şehir içinin denize kıyısı vardır.
doğu'dan göçe bursa izmir'e göre daha fazla maruz kalmaktadır.
özellikle üniversite öğrencileri için izmir'de takılabilecek mekan bursa'ya göre çok daha fazla.