ekonomik sebeblerden dolayı bir tane bile izmir takımının süper ligde olmaması durumudur. göztepe ve karşıyaka gibi iyi bir seyirci kitlesi olan takımları olsa da izmir de ekonomik destek vericek kişilerin ya istanbul klüplerine ya da doğdukları illerin takımlarına destek verdiği için adam gibi bir yönetim ve bir bütçe senelerdir oluşturalamaz. izmir seyircisi süper lige hasrettir.*
bu kadar taraftar potansiyeli varken anlayamadığım durum. oyuncu açısından da kötü bir şey. türk futbolunu çok olumsuz etkileyen bir durum. sanırım yöneticilerden kaynaklanıyor. bir bilgim yok ama tek neden bu gibi gözükmekte.
izmir takımlarının 1.nci lige çıkmasını taraftarı oldukları üç istanbul takımını izleyebilmek için isteyen taraftarların da en azından dolaylı olarak parmakları bulunduğu durumdur.
altay'ın birinci ligde 4 büyüklerden sonra toplamda en çok puanı toplayan çıktığından beridir düşmeme ünvanını bir kaç sene öncesine kadar sürdüren lakabı büyük olan bir kulüp olduğunu hatırlatır başlığa ve entrylerine saygımı sunarım.
anadolu'da kulüplerin sadece futbol kulübü olarak var olduğunu; karşıyaka'nın ise bir spor kulübü olduğunu, 9 ayrı dalda araların da dünya şampiyonluğuda olmak üzere bir çok başarısının olduğunu hatırlatır tekrar tekrar saygılarımı sunar bizansın köpeği olacağınıza mahallenizin delikanlısı olmanız dileklerimi iletirim.
edit: bizansın köpeği sözü 3 büyüklere adam gibi destek verenlere söylenmemiştir söz meclisten dışarıdır.
bu başarısızlık diye ortaya atılan şeyin nedeni hiçbir zaman izmir'in iki ezeli rakibi arasındaki çekişme olmamıştır bilakis bu çekişme izmir'de futbolu ayakta tutan tek şeydir. ayrıca bu iddiayı atan arkadaşa/arkadaşlara -tekil çoğul hiç farketmez- derhal gidip sponsorsuz ayakta durabilmenin ne demek olduğunu öğrenmesi/öğrenmeleri tavsiye edilir.
hep klişe cümlelerle tanımlanan başarısızlıktır. öncelikle birleşme en ütopik hatta distopik bir istektir. bu kadar köklü takımlar her şeyi bırakıp birleşmez, birleşemez, geçmişi yok sayamazlar. zati kyaka ve göztepe'nin içinde bulunduğu bir takım düşünülemez, öyle bir düşmanlık vardır ki olacakların önüne geçilemez. felaket tellalığı değil, geçmiş ve şu güzira a.tay'ın göztepe düşerken yaptıkları da ortadadır. ha birleşme kendilerini son zamanlarda dost takım diye nitelendiren kyaka ve a.tay arasında düşünülebilir, bakın sadece düşünülebilir.
ha başarısızlığı alt etmenin tek yolu izmirli iş adamlarının elini cebine atması, sponsorluk tarzında bir şeyler yapmasıyla olur. arkas gibi bir şirket voleybola el attı ne oldu gördük. kendi yağıyla kavrulan takımlar ne yazık ki başarılı olamıyor. ha bir de taraftar da lazım tabii başarı için. bu da sadece göztepe ve kyaka'da var. altayın 3-5 tane taraftarı var, maçlardan da görüyoruz.
velhasıl-ı kelam izmir'de bir birleşmeyi beklemek; olmayacak duaya amin demeye mukabildir.
izmir'in süper ligdeki son takımı Göztepe'nin süper ligden düştüğü sezon ile akp nin iktidara geldiği sene 2002-2003. Ve o tarihten itibaren de hala bir izmir temsilcisi takım süper ligde yer alamadı. izmir ekiplerinin çok başarılı olduğunu savunmuyorum -ki süper ligde oynayabilmek için başarılı bir takım olmaya gerek olmadığını hepimiz bilioruz. fakat umuyorum ki birbirleriyle örtüşen bu seneler de yalnızca bir tesadüftür. Çünkü, ekonomik, siyasal ve toplumsal anlamda yıllardır çeşitli baskılar altında bulunan izmir'e bir de sportif anlamda ambargo uygulanıyorsa bu iş gerçekten de çok çirkin bir hal almış demektir.
iş adamlarının yanlı tavır sergileyip doğru düzgün yatırım yapamamalarından kaynaklanır. göztepe ve karşıyaka öyle kanlı bıcaklılar ki taraf olmaları iş hayatlarında gedikler açabilir. izmirli süper lig çok daha keyifli olurdu.
daha rakiplerinin ismini bile bilerek doğru düzgün yazmayıp aklı sıra dalga geçen zavallılar oduğu sürece bu izmir çok çeker. adam altay yerine a.tay yazmış.
sporla şiddeti bir arada barındırmaya ve birlikte büyütmeye çalışan insanların yüzünden saatli bomba gibi her sene malum görüntülere sebebiyet vermesi kuvvetle muhtemel olan, zihniyet değişmedikçe de değişmesi imkansız durumdur.
son zamanlarda daha büyük oranda gerçekleşendir. aslında tarihe baktığımız zaman lig tarihinde her zaman en az bir kaç güçlü izmir takımı olmuştur.
aslında bu başarısızlık; şehirde bir takım olmamasından, çok köklü bir çok büyük takım olmasından, ve bu takımlar arasında çekişme ve ezeli rekabetten kaynaklanır (ama bu takımların birleşmesi de hiç doğru değildir, herbiri ayrı ayrı şanlı kulüplerdir ve ayrı tarihleri, taraftarı ve misyonları vardır).
işin diğer boyutu, çoğu kentte bir takım bulunur, ve o şehrin belediyesi bu takıma büyük destek verir. oysa izmir'de belediye bir takıma destek verse diğer takıma da vermek zorundadır. o yüzden asla tek bir takıma verilebilecek destek kadar destek verilememektedir her bir takıma ayrı ayrı.
öte yandan bu takımlarının ayrı ayrı stadlarının olmaması da belki bir nedendir.
ancak herşeye rağmen, buca düşse bile seneye bank asya'da büyük ihtimalle 4 izmir takımı olacaktır.
bu takımlardan en az birinin yeniden süper lig'e çıkmasını diliyoruz.
dünyada 3.5 milyon nüfuslu, bulunduğu ülkenin dışa açılan en önemli kapılarından biri olan lakin bulunduğu ülkenin en üst düzey liginde temsilcisi olmayan bir büyükşehir var mıdır?
izmir'den başka yoktur sanırım...(üçüncü dünya ülkelerini kastetmiyorum tabii)
misal izmir'in muadili olan şehirlere bakalım;
barcelona, selanik, marsilya, napoli...
hepsinin de bulundukları ülkenin üst düzey futbol ligi'nde temsilcisi/temsilcileri var...
izmir'in eksiği ne peki?
sorun ekonomik mi?
sanmıyorum...
zira endüstriyel hale gelen futbolda süper ligde bulunan bir takım aldığı her puan başına 700.000 dolar civarında para alıyor, ayrıca stadyum gelirleri, forma reklamı, sponsorlar falan derken...ohooo...gelire bak!
izmir'in kent dinamiklerine baktığımızda 18 takımlı süper ligimizde 1 değil 2 takımı olması gerekir ki şahsen ben hem karşıyaka hem de göztepe'nin süper ligde olması gerektiğine inananlardanım.
seyircisi olmayan ibb yerine, tribünlerinde çekirdek çitlenen birçok anadolu kulübü yerine bu iki izmir takımının süper ligde olması ligdeki kaliteyi arttırır, heyecanı körükler.
şimdi agalar, izmir valisi(1930'lu yıllarda yaptığı gibi) bir toplantı yapacak bunlarla. diyecek ki "ibneliğin alemi yok birleşin!"
bir kurultay toplanacak.
karşıyaka ve göztepe terazinin kefeleri olmak üzre, diğer kulüpler bu iki kulübün çatısı altında birleşecekler. bucaspor'u da dışarıda bırakacaksın ki bir alt ligde de izmir temsilcisi olsun. böylece kent dinamikleri harekete geçecek, taraftarlar arasında bir ruh birliği sağlanacak ve bir veya iki sene içerisinde süper ligde iki izmir takımının mücadele etmesi sağlanacaktır.
bunun dışında tüm izmir kulüplerini tek çatı altında toplamak ütopik bir düşünce olur ve zaten gerçekleşmez.
bu ülkenin deplasman kültürüne sahip taraftarlara ihtiyacı var, tribünde çekirdek çitleyen değil, 90 dakika takımını destekleyen yaratıcı taraftara ihtiyacı var.
izmir takımları bu özelliklere sahip. tek ihtiyaçları olan ruh birliği. o kadar...
En büyük eksikleri muhtemelen scout ekiplerinin olmamasıdır. Eğer olsaydı bugüne kadar bir futbolcunun adını duyardık veya süper lige transferi olurdu, ancak yok, buna örnek olarak Emenike'yi gösterebiliriz, sanırım burada bank asya da oynarken iyi olmadığını bilmeyen yoktur. Bu klüpler zaten yıllarını kaybettiler, neden hala iyi bir yapılanmaya gitmiyor ve menejerlere bağımlı kalıyorlar anlamıyorum. Süper lige çıkmak çok zor diye düşünmüyorum bile, iyi bir teknik direktör, sert ve hızlı defans, pas yapan bir orta saha, fırsatçı forvetleri olan takım rahatca çıkar üst lige.
Hatta bugün süper ligde oynayan takımlara bakın, hepi topu 3 futbolcusu ile ligde kalıyorlar, orta sahalarında 2 futbolcuları, katı dert defansları, ayağına geldiğinde korkmadan vurup gol yapan forvetleri var bu kadar. Teknik, taktik anlamda bile çok fazla bir şey yok bu ligde.
genel bir başarısızlık durumu.
belediyesi başarısız, halkı körü körüne partici, futbol takımları başarısız.
izmir'in potansiyeline bakınca içinde bulunduğu her durum içler acısı maalesef.