eskisi gibi olmayan fuar.her şey bir kenara eskiden daha çok elektronik ürün vb tanıtılırdı.bakıyorum artık o da yok.yiyecek satanlardan başka bir şey yok artık malesef.
"iş ekmek yoksa fuar da yok!" diyen işçilerin grev gündemlerinin gölgesinde kalan fuar.
DiSK'e bağlı Sosyal-iş Sendikası ile izmir Büyükşehir Belediyesi'nin en büyük ortağı olduğu izmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat işleri Ticaret A.Ş (iZFAŞ) arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, çalışanlar, izmir Enternasyonel Fuarı'nın başlamasına 17 gün kala grev kararı almıştı.
izmir'in "sosyal demokrat" belediye başkanı aziz kocaoğlu ise bu karar karşısında grevi erteletme istemiyle iş mahkemesine gitmiş. ve mahkeme tercihini işçi düşmanlığından yana yapmış. grevi kentin imajına ve fuarın tanıtımına zarar verebileceği gerekçesiyle yasaklamış!
ahmet priştina'nın önderliğinde başlatılan çalışmalarla ruhunu teslim etmiş olan fuardır...
merak edenlere ne olduğunu yazayım: çok büyük bir alanda, kaldırımlar boyunca kurulan hamburger, döner, dondurmacı kuruyemişci büfeleri ve önlerinden geçen yüzbinlerce insan...
artık fuar budur.
ben 80 li yıllarını da hatırlıyorum..en son teknoloji ürünler gelip sergilenir, bmw, mercedes, audi dahil en lüks araçların son modelleri geirilir, gazinolarda içkli içkisiz süper eğlenceler olurdu...
evet bir zamanlar böyle bir fuar vardı. cümbür cemaat giderdik. şimdiki beceriksiz belediye ve yönetici kadrosu sayesinde izmirde eğlence namına hiçbirşey kalmadı. şimdi çocuk olmak istemezdim izmirde.
her senesinde gittiğim (yaklaşık 17 yıldır izmirdeyim), bambaşka bir dünyaymış gibi gördüğüm fuardır. her yılı eylül ayının başında yapılır. yüzlerce firma katılır, binlerce stand kurulur, milyonlarca insan ziyaret eder bu fuarı.
içerisine girince alice harikalar diyarında filmindeki gibi başka bir yere girer gibi hissedersiniz. zaman zaman aşırı kalabalıktan yorulursunuz. ama binlerce insanı görmenin de zevki bir başkadır. ayrıca fuar alanı çok büyük olduğundan bacaklarınız da kopar. kalabalığın içerisinde ve satıcı gurubunda yer alan apaçiler de rahatsızlık verebilir, çok büyük olan fuarda yönünüzü de (her girişde yer alan danışma yerlerinden bir tane beleş kroki almanızı öneririm. özellikle de yeniyseniz) kaybedebilirsiniz ama bence hep iyi yönlerine bakmak lazım.
beleş bir şeyler veren standları bulduğunuz da çöl'DE su bulmuş gibi sevinmek, özellikle araba standlarındaki mini etekli kızlara dürbünsüz bakmak, kapalı mekanlar'da (pavyon) sergilenen binlerce çeşit ürünleri (fotoğraf, incik boncuk vs.) görmek insana (en azından bana)büyük bir zevk verir.
zaman zaman düzenlenen yabancı ülkerlerin halk oyunları da izlemeye değerdir bence. yani ben bir kere denk geldim keşke her sene olsa. yabancı ülkelerden gençler (lise, orta okul) yerel kıyafetlerle yöresel danslarını sergilerler.
bir de uluslararası olarak dünya mutfakları festivali vardır. hep 9 eylül kapısının orada kurulur. genelde çin, bulgaristan, türk vs. gibi mutfakların yemekleri yer alır.
sözün özü severim fuarı.
izmir Enternasyonal Fuarı izmir Fuarı veya özellikle izmir içinde kısaca Fuar her yılın Eylül ayında izmir'in kurtuluş günü olan 9 Eylül'ü içine alacak 10 günlük bir zaman dilimi içinde düzenlenen Türkiye'nin en köklü, en tanınmış ve en kapsamlı fuarıdır. 2003-2004 yılları arasında izmir Enternasyonal Fuarı'nda düzenlenen WWE adlı organizasyonda, Batista Triple H Rey Mysterio Jeff Hardy Matt Hardy ve Undertaker'a ev sahipliği yapmıştır.2006 yılında 75. izmir Enternasyonal Fuarı, 1 Eylül - 10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. izmir Kültürpark'ta (bu park alanı da bazen kısaca Fuar olarak adlandırılır) düzenlenir. Ancak izmir Enternasyonal Fuarı (iEF), esasında, örneğin 2005 yılı için izmir Kültürpark alanında düzenlenmiş olan ve çoğu zaten uluslararası nitelikli 37 fuardan sadece bir tanesidir
izmir, dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan EXPO'yu düzenlemek için başvurmuş ve "Daha iyi bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık" teması ile Expo 2015 fuarı için resmî adaylardan biri olmuştur. Ancak 31 Mart 2008'de, 151 BIE delegesinin katılımıyla Paris'te gerçekleştirilen oylama sonucunda, Expo 2015'in italya'nın Milano kentinde yapılmasına karar verilmiştir.
yıllardır gitmeye gönlümün elvermediği, değiştikçe çirkinleşendir. üzeri boyalı balonu bileğine bağlı, incik boncukları-oyuncakları ışıltılı mekanlarında görüp, pavyonlarından hiç işe yaramayacığını bilerek topladığı yığınla broşürle dönen biri olarak hiç keyif alamadığım kuru gürültü.
eski halini bilenlerin artık gitmeye gerek görmediği fuardır. gitmeye gerek duymaz insan çünkü o güzeller güzeli tatlı anılarla dolu izmir fuarının, babanızın omzunda konuşan gorilin önünde heyecanla korku tüneli sırası beklediğiniz lunaparkın o içler acısı halini görmek istemezsiniz çünkü.
her sene gittiğim fuardır. 14 senedir izmirdeyim. fuar'ın bendeki yeri ayrıdır nedendir bilmem.
ayrıca şu sıralar mini etekli bayan tanıtıcılarla kaynıyor kendisi.
Lunaparkda ki oyuncaklara binmek için bu süre zarfında daha eğlenceli olduğu için o kadar kalabalığa rağmen özellikle gidilir. Dakikalarca kuyruklarda beklenir. Korku tüneli sırasına girilir, korkmazsın da işte yine de oradaki havayı solumak istersin güle bağıra çıkarsın. Bağırmayı en çok öteki oyuncaklarda yaparsın. Radar, kamikaze falan. istediğin kadar bağır deşarj da olursun. *
kötü organizasyon sonucunda hiçbir şeye benzemeyen fuardır. fuar'ı bu şekile getiren yöneticilere de ayrıyetten saygı duyuyorum, böyle becereksizlik gerçekten yetenek gerektirir nitekim.
80'li yıllarda rusya ve amerika pavyonları (evet pavyon denir fuarda stantlara) arasında kıyasıya rekabet yaşanan fuardır. hiç unutmam, amerika rusya karşısında daha popüler olmak için uzaya çıkmış uzay araçlarının kabinlerini, ay taşlarını sergilerdi pavyonunda.
o zamanlar türkiye'nin kalbinin fuarda attığını, tüm sanatçıların izmir'e akın ettiğini, en ünlü şarkıcıların fuarda sahne alabilmek için birbiri ile yarıştığını, çoğu kişinin burda ünlü olduğunu ise hatırlatmaya gerek yok.