izmirin geçmiş zamanlarını,eftalya ve katina isimli enteresan iki ana kızın gözünden anlatan,türkleri inceden aşağılayan,''gerçek büyü tarifleri'' içerdiğine dair bir asparagasla başarılı bir pazarlama çalışması yapılmış olan zayıf kurgulu,ama eğlencelik bir kitap.yunanistan'da ve türkiye'de best seller olmuştur.yazarı mara meimaridi adlı atina üniversitesi öğretim görevlisi bir ablamızdır.
bir kadının ne derece faşnak olabileceğini anlatan , giriş ve gelişme bölümleri sonuca göre daha başarılı , ancak totalde pek de bi başarı kaydedememiş roman.
(bkz: faşnak)
(bkz: tarihi romanlar)
ne derece doğru olduğu tartışılır.doğru değilse bile zaten roman hayali birşeydir tezini öne süren zihniyete tarihin tarih kitaplarında kalması gerektiğini hatırlatan kitaplardan biri.
izmir büyücüleri, geçmiş zamanda, türklerin, yahudilerin, ermenilerin, rumların ve levantenlerin zengini yoksulu, kadını erkeği, güzeli çirkiniyle bir arada yaşadığı izmirde, mahalle kültürünün çokrenkliliği içinde, kadınların kıskançlıkla, dalavereyle ve en başta büyülerle örülü o en mahrem dünyasını anlatıyor. kadınların güzellikleriyle değil ama, otlarla, iksirlerle, dualar ve muskalarla zengin erkekleri ağlarına düşürüp, üst tabakaya ulaşmalarını hikayeleştiriyor.
inceden inceye değil, baya baya türklerle ilgili hakaretler içeren bir kitaptır. sadece bir roman gözüyle baktığınızda, çok başarılı olmasa da eğlenceliktir. sonuç bölümü bir anda gelişmiş, yarım yamalak kalmıştır. erkeklerin ibret, bayanların haset ile okuyabilecekleri bir çalışmadır. ana fikir aşkta ve savaşta herşey mübahtır olabilir.
ara ara yaşanan kopukluklar, kişilerle igili verilen eksik bağlantılar nedeniyle aynı bölümleri tekrar tekrar okutturan, yine de anlaşılmayan hatalara sahip; konu itibariyle ilgi çekici, iki üç günde bitirilebilecek bir kitap. edebi değeri şahsıma göre pek yüksek bulunmasa da okunabilecek bir kitaptır.