izmir barosu ve önemli sorular

entry2 galeri0
    3.
  1. bu kadar şeyi okuyan "adam" olurdu vekil niye olsun.
    0 ...
  2. 3.
  3. Aşağıdaki 45 soru, 12 Haziran 2011 genel seçimleri öncesinde izmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu tarafından hazırlanmış, kamuoyuna açıklanmış ve izmir merkezli tüm milletvekili adaylarının parti il başkanlıklarına mektupla gönderilmiştir.

    Bilgilerinize sunulur.

    Saygılarımızla.



    izmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi

    Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı

    Avukat Ayşegül ALTINBAŞ

    Sayın Milletvekili Adayı;
    1.
    Karşıyaka Arapdağı Altıntepe Mevkiinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından altın madeni arama/işletme ruhsatlarının, izmir il Özel idaresi tarafından da işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının verildiğini, Bu alanlarda maden arama ve işletme faaliyetlerinin başladığını, Altıntepe mevkiindeki maden işletmesinin kent merkezine 5 kilometre, Doğançay Mahallesi ve toplu konutlara 1 km mesafede olduğunu, bu haliyle madencilik faaliyetinin adeta "kentin göbeğinde" gerçekleşeceğini biliyor musunuz?



    2.
    Altın madeni arama ve işletme faaliyetlerinin başladığı Menderes Efemçukuru Köyü'ndeki maden sahasının izmir'e içme suyu sağlayan Çamlı Barajı havzasında kaldığını, bu alanda gerçekleşecek arama ve işletme faaliyetlerinin şehrin içme suyu kaynaklarını ve kent sağlığını tehdit ettiğini biliyor musunuz?



    3.
    Türkiye fıstık çamı ormanlarının %27'sinin yer aldığı, Türkiye'nin çam fıstığı üretiminin %80'ini sağlayan, yılda 100 milyon dolarlık çam fıstığı üreten Bergama Kozak Yaylası'nda, özel bir şirketin altın çıkarmak için şimdiden 8 bin fıstık çamını kestiğini, bölgenin sosyal, ekonomik ve ekolojik hayatının kâr hırsı ile hareket eden şirketlerce talan edildiğini biliyor musunuz?



    4.
    Ödemiş Bozdağ için 17 adet altın arama izni verildiği, Bozdağ'ın eteklerindeki Birgi beldesine bağlı Yılanlı, Hacıhasan ve Kemer köylerinde altın arama faaliyetlerinin başladığı, bu faaliyetler sonucu, Türkiye'nin yıllık kestane üretiminin yüzde 6'sını oluşturan, yıllık 3,5 milyar dolar gelir sağlayan kestane ormanlarının ve meyve bahçelerinin ciddi zarar göreceğini biliyor musunuz?


    5.
    izmir Körfezi yapılan tüm çalışmalara rağmen gerçek anlamda temizlenebilmiş değildir. Körfez'e akan derelere hala zehirli atıklar boşaltılmaktadır. Körfezi kurtarmak için, halihazırda mevcut yöntemler dışında somut önerileriniz nelerdir?



    6.
    Kütahya'dan doğup, izmir Körfezi'ne dökülene kadar kat ettiği 400 km boyunca endüstriyel, evsel ve tarımsal kirliliğe maruz kalan ve bu atıkları izmir Körfezine taşıyan Gediz Nehri ve Havzası için bir çözüm öneriniz var mı?



    7.
    Birinci derece doğal SiT özelliklerine sahip Güneydoğu Gediz Deltası'nda faaliyet gösteren izmir Kentsel Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'sinden çıkan atık çamurların açık alana yığıldığını, bu atıkları kurutmak için dikilen okaliptüs ağaçlarının ise doğası gereği çok fazla su tüketmesi nedeniyle, zaten az olan Gediz Havzası su kaynaklarında baskıya yol açtığını, Delta'da yaşayan ve nesli tükenmekte olan kuş türlerine ve Delta'nın ekosistemine zarar verdiğini biliyor musunuz?



    8.
    Kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar ile şahısların sahil şeritlerine yönelik haksız işgal ve tahribatlarını engellemek için bir planınız var mı? Denizi doldurmanın, denizin ve deniz canlılarının yaşamına ne ölçüde zarar verdiğini biliyor musunuz? Kıyı kenar şeridi içinde kalan yapıların bir an önce yıkılması için neler önereceksiniz?

    9.
    Kordon’a , Göztepe ve Karşıyaka sahil şeridine yapılan müdahaleler sonucunda denizle iç içeliği yok edilmiş, sahil kavramı kalmamıştır. izmir'in yeniden denizle barışması için bir çalışmanız olacak mı ?



    10.
    ÇED Yönetmeliğine göre Ege Denizi'ndeki askeri tatbikatlarda kullanılan bombaların ve araçlardan bırakılan atıkların çevreye verdiği zararlar denetlenemiyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?



    11.
    Karaburun Yarımadası başta olmak üzere, bölgenin eşsiz güzellikteki koylarını işgal eden, deniz ekolojisine ve kalitesine zarar veren balık çiftliklerinin kaldırılması ve yenilerinin kurulmasına izin verilmemesi için bir girişiminiz olacak mı? Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Seferihisar Sığacık Koyu'nda Orkinos, çipura ve levrek yetiştiriciliği için belirlenmiş bulunan 9 ve 10 no'lu alanların, bölgenin tarım ve turizm hedeflerini, doğal ve arkeolojik sit alanlarını baltalayacağı konusunda bir fikre sahip misiniz? Bu konuyu, seçildiğinizde Meclis'e taşıyacak mısınız?

    12.
    Kent içi trafiğini rahatlatmak ve banliyö semtlerine toplu ulaşım için neler yapacaksınız? Toplu ulaşımın geliştirilmesinde başta raylı sistem olmak üzere daha az maliyetli ve çevreye en zararsız yöntemlerin özendirilmesi konusunda çalışmalarınız neler olacaktır? Körfez içi deniz ulaşımını arttırmak, kent içinde bisiklet kullanılmasını mümkün kılacak yolları yaratmak gibi alternatif ve çevreyle uyumlu çözüm öneriniz var mıdır? Yoksa kent içi ulaşım sorununu otobüs sayısını çoğaltarak mı çözmeyi düşünüyorsunuz?



    13.
    Karayolları Bölge Müdürlüğü, istanbul-Gebze-Bursa-izmir otoyol projesini Çevre Etki Değerlendirmesi yapmadan başlatmıştır. Otoyol güzergâhında, zeytinlikler, arkeolojik alanlar, orman ve tarım alanları, sulak alanlar mevcuttur. Ayrıca karayolu malzeme ihtiyacı için yüzlerce taş ve kalker ocağı ile kırma eleme tesisleri açılacak ve doğal alanlar zarar görecektir. Bu konudaki düşünceniz nedir? Alternatif bir projeniz var mı?

    14.
    Uygar kentlerde kişi başına düşen yeşil alan miktarı asgari 20 m2 dir. imar Yasası'na göre ise bu oran asgari 7 m2 olmalıdır. Oysa izmir kenti ve çevresi her geçen gün betonlaşmakta ve yeşil alanlar azalmaktadır. Betonlaşmayı önlemek ve yeni yeşil alanlar kazanmak için projeleriniz nelerdir?

    15.
    izmir Atatürk Ormanı'na tecavüz eden yapılaşma hakkında ne düşünüyorsunuz? Atatürk Ormanı ve devamındaki çıplak tepeleri ağaçlandırmayı ve bununla ilgili girişimlerde bulunmayı düşündünüz mü?

    16.
    Son olarak Denizcilik Müsteşarlığı tarafından Bayraklı sırtlarında gözetleme kulesi yapılma gerekçesi ile yaklaşık 5000 m2 lik yeşil alanın tahrip edilmesi hakkında bilginiz var mı? Bu durum karşısında ne yapacaksınız ?

    17.
    Balçova Narlıdere, Karşıyaka sırtlarında giderek büyüyen, yeşil alanları tahrip eden ve doğal peyzajı olumsuz etkileyen yapılaşmayı durdurmak için ne düşünüyorsunuz?

    18.
    Karşıyaka girişindeki tersane ve askeri tesisleri kaldırarak bu bölgeyi kentin nefes alabileceği bir yeşil alan haline dönüştürme konusunda bir projeniz var mı? Varsa bunu nasıl gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz?

    19.
    Rantçı çevreler tarafından her yıl birkaç kez gündeme getirilen Narlıdere-inciraltı civarındaki tarım alanlarının ve narenciye bahçelerinin yapılaşmaya açılması konusunda ne düşünüyorsunuz? Kentin son akciğeri olarak nitelenen bu alanların betonlaşması girişimlerine engel olacak bir çalışmanız var mı?

    20.
    Kamu arsalarının ve özelleştirmeden kalan Sümerbank gibi kurumların yeşil alanlarının ranta dönük projelerle betonlaşmaması için ne yapacaksınız? Bornova'da Ege Üniversitesi'ne ait yeşil alanların alışveriş merkezlerine tahsis edilmesi gibi uygulamaları onaylıyor musunuz? Onaylamıyorsanız, önlemek için bir girişiminiz olacak mı?

    21.
    Anayasanın "ormanların korunması ve geliştirilmesi" başlığı ile düzenlenen 169.maddesine göre; "Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasî propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz". Geçmiş yıllarda işgal edilen ve sözde niteliğini kaybetmiş orman alanlarının yağmasına yol açan 2B uygulamaları ve orman suçları affı girişimleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

    22.
    Bilindiği gibi özellikle Urla-Çeşme-Karaburun yöreleri binlerce yıl öncesinden bu yana bağcılığı ile ünlenmiş olmasına rağmen, yetersiz ve amaçsız tarım politikaları nedeniyle bugün artık bağ alanlarının söküldüğü bir noktaya gelmiştir. Bunun farkında mısınız, alternatif bir öneriniz var mı? Kırsal turizmi destekleyici, zeytin ve bağcılığı geliştirici ve bunların üreticiler tarafından doğrudan sağlayacak ve sosyal yaşamı gerçekleştirilecek köy pazarlarının kurulmasını destekleyecek projeler geliştirmeyi düşünüyor musunuz?

    23.
    ÇED Yönetmeliğindeki muafiyetten yararlanmak suretiyle tarım ve diğer korunması gerekli alanlarda planlanan ve inşa edilen Organize sanayi Bölgeleri konusunda görüşünüz nedir?

    24.
    inşaat, turizm ve madencilik lobisinin Meclis ve Bakanlıklarda yürüttüğü aktif girişimler sonucunda çıkarılan yasa/yönetmelik/genelgelerle giderek yaygınlaşan ikinci konut, kitle turizmi, maden işletmeleri ve taş ocakları, bölgemizin değerli zeytinlik ve tarım alanları ile biyolojik zenginliklerini mahvetmektedir. Yalnızca rant düşünen bu lobiler ve bunlara destek sağlayan kamu kurumları ile mücadele etmeyi göze alıyor musunuz?


    25. Çeşme Yarımadası'nın güney kesimini kapsayan 10.320 hektarlık çok geniş bir alanın "Turizm Bölgesi"ilan edildiğini, bu alanın orman, doğal sit ve zeytinlik alanları ile yarımadanın güney kıyılarının tamamını kapsadığını, bu alanlarda yaygın yapılaşmalar ve golf sahaları planlandığını, Çeşme Yarımadası'nın güney kesimini kapsayan çok geniş bir alanın "yatırımcılara" tahsis edilerek, kamunun yararlanmasına kapatılacağını biliyor musunuz?


    26.
    Kırsal yaşamımızı, kültürel mirasımızı ve biyolojik çeşitliliğimizi tehdit eden, önüne gelen her dereye kelepçe vuran ve tamamen kâr hırsıyla hazırlanmış hidroelektrik santral (HES) ve baraj projeleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

    27.
    Meclis gündeminde bulunan Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu tasarısı ile Türkiye’nin doğası ve biyolojik zenginlikleri topyekun yağmaya açılmaktadır. Seçildiğiniz takdirde anılan yağma tasarının yasalaşmaması için mücadele verecek misiniz?



    28.
    izmir'de giderek artan bir şekilde yaşanan hava kirliliği, denetimsizlik nedeniyle kamu sağlığını önemli ölçüde tehdit etmekte ve yaşam kalitesini düşürmektedir. Genellikle kalitesiz kömür ve egzoz gazı kaynaklı kirliliği önlemek için ne öneriyorsunuz? Alternatifleriniz nedir? Öncelikle termal ve ardından doğal gaz ile ısınma yönünden, yaygın ve ekonomik kullandırmayı amaçlayan çalışmalarınız var mı?

    29.
    Kentin tarım ve orman alanlarında katı atık tesisleri planlanmakta ve yurttaşların ciddi tepkisine neden olmaktadır. Harmandalı Katı Atık Tesisi işletmesi ise yıllardır çevreyi zehirlemektedir. Çöplerin kamu sağlığına ve çevreye zarar vermeden toplanması ve geri kazanımı için ne gibi projeleriniz var? izmir Metropolünün çöplerinin bertarafı konusunda, kalıcı ve toptan bir çözüm öneriniz veya çalışmanız var mıdır?

    30.
    Kent içinde dayanılmaz boyutlara ulaşan gürültü kirliliğini nasıl önleyeceksiniz? Eğlence yerlerinde, seyyar satış araçlarında ve camilerde ses yayın cihazlarının amaçları dışında gürültü kirliliğine yol açacak şekilde kullanılmasına karşı önlem alacak mısınız?

    31.
    il Özel idaresi'nin kent sağlığını dikkate almadan, sorumsuzca işletme ruhsatı verdiği, kimileri yerleşim alanlarına yakın, kimileriyse tarım ve zeytin alanlarının içinde kalmış taş ocaklarının, kırma-eleme tesislerinin, çimento fabrikalarının kaldırılması ve bu sektörün çevre ve insan sağlığına zarar veremeyecek yerlerde çalışması için neler yapacaksınız?

    32.
    Yaydıkları elektromanyetik dalga değerleri açısından çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz ve hatta ölümcül etkileri olan baz istasyonlarının, bu konudaki tüm yasal düzenlemelerin hilafına kent içinde gelişigüzel yerleştirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

    33.
    ABD ve NATO işbirliği ile izmir kentinde bulunan ABD Hava Kuvvetleri Unsuru desteği ile yaşama geçirilecek Füze Kalkanı projesinin izmirli yurttaşlara yönelik topyekun tehdidini önlemek için ne yapacaksınız? Bu projenin ve genel olarak nükleer silahlanmanın önlenmesi için çalışmayı düşünüyor musunuz?

    34.
    Çernobil ve Fukuşima nükleer santral felaketlerinden ders alınmadan Mersin-Akkuyu , Sinop ve Tekirdağ'da yapılması planlanan nükleer enerji tesislerinin kentimizi de tehdit eden korkunç risklerini dikkate alarak, partinizin nükleer enerji politikasına karşı çıkabilecek misiniz?



    35.
    Kent içinde kültürel ve tarihi önemi nedeniyle korunması gerekli alan ve yapılar hakkında bilgi sahibi misiniz? Yağmacı ve rant amaçlı girişimler sonucunda Koruma Kurulları tarafından sit dereceleri düşürülen tarihi binalar, arkeolojik ve doğal sit alanları gözümüzün önünde yok olup gitmektedir. Kültür ve tabiat varlıklarını nasıl koruyacaksınız?



    36.
    Milletvekili seçilirseniz, imar planlarının kolayca delinmesi ve ranta dönük imar plan değişiklikleri girişimlerini engellemek ve çarpık kentleşmeyi önlemek için, izmir'in bütününü kapsayan bir "çevre koruma etik ilkeler beyannamesi" hazırlatmayı düşünüyor musunuz?

    37.
    Avrupa Konseyi Strasbourg Avrupa Kentsel Şartı hakkında bilgi sahibi misiniz? Türkiye'nin taraf olduğu çevre ve kültür alanındaki uluslararası sözleşmelerin uygulanması için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

    38.
    Kentin geleceğini etkileyecek büyük projelerin hazırlanmasında tepeden inmeci karar alma yöntemleri yerine, belediye meclisleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve yurttaşlarla "yuvarlak masa toplantıları" yapmak suretiyle kararların demokratik tartışma ortamı yaratılarak alınmasını sağlayacak mısınız?

    39.
    Agora, Kadifekale (Pagos) ve Tepekule'nin (Smyrna) tarihsel ve kültürel dokusunu nasıl koruyacak ve düzenleyeceksiniz?

    40.
    "Kentsel Dönüşüm Projesi" adı altında rant projelerine kurban edilen, çoğunlukla kent yoksullarının ve farklı etnik kökenlere mensup yurttaşların yaşadığı mahallelerin ve mahalle kültürlerinin yok edilmesini onaylıyor musunuz?


    41. Evsizler ve yoksullar için TOKi tarzı toplu konut gettolarını mı yoksa yaşayanların kent ve mahalle yaşamından koparılmadığı, sosyal ve kültürel varlığını sürdürebileceği, insani yaşama koşullarına sahip olan başka konut projelerini mi savunacaksınız?

    42.
    Kent içinde engelli, kadın ve çocukların yaşamını kolaylaştırıcı projeleriniz, daha yaşanabilir ve modern bir kent dokusuna kavuşabilmesi için izmir' de bisiklet kullanımının arttırılmasına yönelik önerileriniz var mıdır?


    43.
    Bir örneği Seferihisar Belediyesi tarafından hayata geçirilen "yavaş şehir" (citta slow) uygulaması ve felsefesinin yaygınlaştırılması için çaba sarf etmeyi düşünür müsünüz?

    44.
    izmir kenti ve çevresi kendi ihtiyacına yetecek rüzgâr, güneş ve jeotermal alternatif enerji kaynaklarına sahiptir. Alternatif enerji kaynaklarımızı kullanmak için bir girişiminiz olacak mıdır? Tercihinizi hangi kaynaktan yana kullanırsınız? Kullandığınız bu tercihi her zeminde samimiyetle savunacak mısınız?



    45.
    Kentimizde bulunan, bir şekilde usulüne uydurulmuş, çokça projeye aykırı yapı varlığı bilinmekte iken, Fuar Alanına ek sahada, Dünya Ticaret Merkezi çukuru hakkında verilmiş mahkeme kararları ve bu konuda yapılması gerekenler hakkında düşünceleriniz nelerdir?
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük