izmir aliağa

entry1 galeri0
    1.
  1. tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, ve coğrafi özellikleri nedeniyle farklı bir çok potansiyeli barındıran aliağa, petro kimya sanayinin kurulmasıyla birlikte 15-20 yıl içinde bir sanayi kentine dönüşmüştür.
    1960'lı yılların başına kadar tarımsal yoğunluklu ekonomik etkinliğe sahip olan aliağa, 1961 anayasası’nın “planlı kalkınma” hedefleri uyarınca, “ağır sanayi bölgesi” olarak kabul edilince, 1970'lerden itibaren sanayi yoğunluklu ekonomiye dayalı bir karakter kazanmaya başladı.
    makro ölçekteki kamu yatırımları olan petkim-tüpraş gibi dev sanayi kuruluşlarının bölgemizde kurulmasıyla başlayan sanayileşme hızını arttırarak devam etti.
    nemrut limanının kuzeyine yerleşen, ülkemizin en büyük petrokimya endüstrisi, petrol ofisi ve çeşitli sıvılaştırılmış gaz depo ve dolum tesisleri; güneyinde irili- ufaklı ark ocakları ve demir çelik fabrikalarının kurulması aliağa'nın bir sanayi kentine dönüşmesini hızlandırdı. 1970'li yılarda başlayan sanayileşme hareketleri sonunda ilçede bir sanayi sitesi, 40 kadar büyük sanayi tesis ve kuruluşu ile 1577 işyeri kuruldu.
    1970'li yılların sonuna doğru özel şirketlerin de bölgemizde fabrikalar kurmaya başladığı görülmektedir. 1990'lı yılların ikinci yarısından itibaren özel sektör yatırımları hızlanmıştır. 1980'lerde çukurova, i̇zmir demir çelik, ege metal, çebitaş, habaş gibi özel demir-çelik fabrikalarının işletmeye açıldı. yine aynı bölgede makine kimya kurumu'na ait hassas döküm tesisleri ve hurda işletmesi, petrol ofisi ile çok sayıda özel dolum tesisleri, iki adet gaz tribünü bu yıllarda kuruldu.
    aliağa'da çok çeşitli ve farklı amaçlar için kurulmuş çok sayıda sanayi kuruluşları vardır. bu sanayi kuruluşlarının dağılımında, petkim ve petkim'e bağlı olan 17 fabrika, gemi-söküm tesisleri, viking kağıt fabrikası, ege gübre sanayi, demir-çelik fabrikaları, haddehaneler ile deniz yolu nakliyeciliği yapan iş yerleri vardır. ancak bu sanayi kuruluşları içinde en önemli yeri petrokimya tesisleri ve ark ocaklı demir-çelik işletmeleri oluşturmaktadır.
    petkim ile tüpraş arasındaki sahil şeridinde ise gemi söküm tesisleri bulunmaktadır. kamunun kurmuş olduğu m.k.e gemi söküm tesislerinin hemen yanında, birçok özel gemi söküm tesisleri de açılmıştır. yine aynı sahil şeridinde opet ve total gibi petrol şirketlerinin yatırımları da devam etmektedir.
    güzelhisar çayı'nın yakınında olması nedeniyle su gereksinimi duyan kimya sektörü aliağa'da, demir-çelik ve haddehane tesisleri nemrut körfezi'nde kurulmuştur. güzelhisar çayı üzerinde kurulmuş olan güzelhisar barajı daha çok petro-kimya tesislerine hizmet vermektedir. rafineri ise güneyde, menemen yolu üzerinde, gediz'den özel su alma yapılarıyla suyunu 20 km. uzaklıktan getirmektedir.
    bütün bu sanayi kuruluşları ve işletmelerde toplam 16.067 kişi çalışmaktadır. böylesine büyük bir iş istihdamı doğuran bu fabrikalar aliağa'yı her geçen gün biraz daha büyütmekte ve geliştirmektedir.
    petro ki̇mya: petkim, tüpraş, petrol ofisi
    demi̇r çeli̇k: i̇zmir demir çelik, ege çelik, habaş, çebitaş, dört yıldız demir çelik, akdemir çelik, özkan demir çelik, sözden demir çelik, kocaer haddecilik, kardemir çelik, erege metal
    akaryakit depolama ve satiş : petrol ofisi, opet petrolcülük a.ş, total oil a.ş, tuta, türk petrol, pet-line,
    tüpgaz dolum tesi̇sleri̇: totalgaz, i̇pragaz, bizimgaz, aygaz, pegagaz, ocakgaz, milangaz
    özel sanayi̇ kuruluşlari: i̇zmir elektrik üretim ltd.şti (enka i̇ntergen enerji santralı), bersel kimya, molteks kimya, egegaz, ege gübre, viking kağıt ve selüloz a.ş, strocpak a.ş, penkar tekstil san. tic. a.ş, dema tekstil san. tic. a.ş, batı beton a.ş, saka beton ltd. şti, g
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük