bugün

ikiyüz yıldan fazla süredir kullanılan newton yasalarını değiştiren, einstein tarafından 1905 yılında yazılan bir makale ile ortaya atılan kuram. kuramın getirdiği en önemli yenilik zamanın mutlak olmadığı, gözlemciden gözlemciye değiştiğidir. diğer bir önemli yenilikse e=mc^2'dir. yani enerjinin bir kütlesi olması gerektiğidir. araştırılmalı ve öğrenilmelidir. hayatın her noktasında, arabada, bisiklette, yürürken neden ve nasıl diye merak edilen hemen herşeyin cevabı bu kuramdadır.
bardağı siz kırdığınızda sakar olursunuz, anneniz kırdığında ise nazar değdi olur. izafiyet teorisi budur.*
--spoiler--
çaycı getir ilaç kokulu çaydan!
dakika düşelim, senelik paydan!
zindanda dakika farksızdır aydan
karıştır çayını zaman erisin
köpük köpük, duman duman erisin!*
--spoiler--
formülü gerçekte e^2=m^2 c^4 olan teori. karekökü alınarak e=mc^2 şeklinde kullanılır. ama unutulmamalı ki karekökten bu formülün eksilisi de gelmektedir, -e=mc^2. eksili olan bu ikinci formül ise günümüzde, antimadde deneylerinin hesaplamalarında kullanılmaktadır.
kavramlar için evrensel bir referans noktasının olmadığını öngören teori. örneğin uçağın içindeki biri uçağı gerçek boyutlarda algılarken, uçağa uzaktan bakan biri onu daha kısa görecektir. buna uzunluk büzülmesi denir. aynı şekilde diğer kavramlar için de algıda farklılıklar olur. mesela zaman uzayda daha yavaş akar. ışık hızına yakın hızlarda ölçümler bu kaymalar dikkate alınarak yapılmalıdır. aksi halde yanlış sonuçlara varılır.
en basit ifadesi ile, zamanın göreceli olduğunu açıklayan teori. einstein bu teoriyi bir örnekle açıklar, örnek basittir:

-eli sobanın üstünde beş dakika bekleyen bir adam için bu geçen beş dakikalık süre bir saat gibi geçer. bir erkek ve bir kız aşık için de, beraber geçirdikleri bir saatlik zaman onlar için beş dakika gibi geçer...

bu örnek üzerine çıkarım yapılabilir ama örneğin muhtevası ve idrakini yapacak kişinin dünyada sadece on kişi olduğunu iddia eden de einstein'dır.

aklıma şöyle bir örnek geldi:

kendinizi bir karınca olarak düşünün ve bir kanepenin üzerinden düşmeniz sizin için uzun zaman alacaktır, bunun yanında size dışarıdan bakan bir insan da düşüşünüzü seyrederken zaman onun için daha çabuk geçer.

bir insanın yüksek bir gökdelenden düşüşü de, büyük bir dev için çabuk geçecektir... * ama *
Einstein tarafından keşfedilen; maddenin ışık hızını geçerse(saniye/300,000km)madde çevresindeki zamanın oluşan hız nedeniyle geriye gideceğini öngören bir teoridir.Teoridir,çünkü bu deneyi tam anlamıyla yapmak,bu devirde olanaksızdır. Kara delikler bu deneyde büyük rol oynayacaktır.
kavramlar için evrensel bir referans noktasının olmadığını öngören teori. örneğin uçağın içindeki biri uçağı gerçek boyutlarda algılarken, uçağa uzaktan bakan biri onu daha kısa görecektir. buna uzunluk büzülmesi denir. aynı şekilde diğer kavramlar için de algıda farklılıklar olur. mesela zaman uzayda daha yavaş akar. ışık hızına yakın hızlarda ölçümler bu kaymalar dikkate alınarak yapılmalıdır. aksi halde yanlış sonuçlara varılır.

hayatta da bu ince kaymalara dikkat edilmelidir. olaylara başkalarının penceresinden bakabilmek kuşkusuz üstün insanın işidir.
eğer ışık hızıyla hareket eden biri çıkarsa normal yaşayacagı hayatı 2 ye katlar 70 yıl yaşayacaksa 140 yıl yaşar gibi düşünebiliriz.
en güzel duyguların teorisidir.
ateistlerin anlamakta zorlandıkları teori eksikleri vardır ama bu konuda newtondan iyidir.maxwell olmasa olmazdı o ayrı tabi.
teori değil, ilkedir. mutlak kabul edilen pek çok şeyin (zaman, kütle, enerji ıvır zıvır) bakış açısına göre değişebileceğini söyler.
evrende hiçbir şeyin kesin ve mutlak olmadığı, zamana ve mekana göre değiştiği temeline dayanır örnek olarak, bir gök cisminin dolanım süresi, dünyadaki bir gözlemciye göre hesaplanmıştır. aynı gökcisminin dolanım süresi, başka bir gezegendeki gözlemci için daha uzun ya da daha kısa olabilir. einstein'ın vardığı sonuca göre, ışık hızı ile seyahat edilirse uzunlukların kısalması, zamanın yavaşlaması, kütlenin değişip bir enerji demeti (ışık) haline dönüşmesi mümkündür. işık hızından daha hızlı hareket etmek mümkün değildir. işık hızıyla seyahat eden bir kişi (uzay mekiğinin içindeki bir astronot) için zaman yavaş geçer. dışarıdaki insan içinse zaman normal akar. bu da zamanda yolculuğu gündeme getirmiştir.
kaynak
zamanın tanımının yapılabildiği tek yasadır.kısacası hareket bakıldığı yere göre değişir.
(bkz: ikizler paradoksu)
ayrıca (bkz: romantik izafiyet)
kökeninde islam tasavvufu olan bir teori.

teoriyi ortaya atanın islama özelliklede tasavvufla olan ilgisini bilirseniz anlarsınız.

unutmayın bütün bilimlerin kökeninde islam vardır.
(bkz: biz bunları kitaplarımızda yazdık)
kökeninde islami kavramlar olan teori. aslında bilime göre teori müslümana göre kesinliği 1400 yıl önce zaten kanıtlanmıştır.

(bkz: miraç hadisesi)

ortaya atanın yahudi olması ilginç.

bizde olan ne varsa kullanıyorlar. biz kullanınca gerici oluyoruz.

vay arkadaş.
Einstein'ın zamanın dördüncü boyut olduğuna değinmesiyle başlayıp; back to the future zihniyetine dayanak teşkil etmesine kadar gelen teori yumağı.
çıkış noktası ışık hızının, gözlemci ne hızla hareket ederse etsin ışık hızının hep sabit olmasıdır.

bu ölçüm yapılalı daha bir iki yüzyıl olmasına rağmen bu bilgi ışığında einstein'ın oluşturduğu ve oluşturulduğunda bilim dünyasının çoğunun anlayamayarak kabullenemeyeceği kadar radikal sonuçlar içeren bir kuramın bu bilgiye sahip olmadan, bu bilgiyi geçtim ışığın yapısı hakkında düzgün bir bilgiye sahip olunmayan zamanlarda islam alimleri nasıl olmuş da bu kuramı bulmuşlar ben anlayamadım.

kısacası izafiyet teorisinin ne olduğunu bilmeyen insanların, üzerine basitçe konuştukları konudur. islam o zaman ki bilimsel ivmesini devam ettirseydi belki einstein yerine bir başkası bu kuramı bulacaktı, o konuda yorum yapamam ancak bir gerçek vardır ki olaylar bu şekilde gelişmedi ve einstein dünyaya gelmiş olan en büyük beyin olarak tarihe adını yazdırdı.

"ayrıca sıkılınca zaman çabuk geçer, eğlenirken hızlı" diyerek izafiyet teorisi ile yakından uzaktan alakası olmayan açıklamalar yapanlara da selamlarımı iletiyorum.
Zaman izafiyet teorisine kadar belirleyici unsur olarak kabul edilmesine karşın albert amcamız bizlere zamanın hiçbir zaman belirleyici unsur olamayacagını çünkü zamanın göreceli bir kavram oldugunu ve zamanın kişiden kişiye değiştigini anlatmaya çalıştığı teoridir. ki günümüz teknolojisi ile deney yapma şansımız olmadıgı icin maalasef teori olarak kalmaya mahkum olacaktır.
(bkz: güneş tutulmasını engelleyen bulutlar)
(bkz: güneş tutulmasını engelleyen savaşlar)
e=m*c^2 formülünden yola çıkılarak sonuca vardırılacak olan teori .
çökmüş olabilir.

http://www.usasabah.com/G...izafiyet-teorisi-coktu-mu
bilinmezliklerle dolu bir deneyin sonuçlarından yola çıkılarak "çökmüş olabilir" denilen ve peşinen haksızlığa uğratılan teoridir. doğruluğu geçmişte defalarca ispatlanmış olan bir kuramın çöpe gittiğini var saymak, şu an için erken ve amatör davranmaktan başka birşey değildir.

http://goo.gl/5VpFm
evrenin sırrını ortaya çıkarabilecek teoridir. ama aynştayn efendiyi anlamak gerçekten güç. madde ışık hızına ulaşırsa enerji oluyor. yani kütle tamamen bozunuyor. o halde matematiksel olarak e- mc^2' de e' nin 0 çıkması gerekir. hadi maddenin durumunu geçtim boyutu ne olacak? ah aynştayn ah şu siyasi krizlere neden bilimi alet edersin ki? nerde bunun diğer çarpanları?