cep telefonu ile olmaz bu işler, sigarayı birayı azalt, parayı denkleştir adam gibi makine al.
makinen canon olacak ona göre, gerisi hikaye, ha bende para bok dersen o zaman leica al.
- mesele fotoğrafı hangi makine ile çektiğin değil, öncelikle bunu siktir et. nikonmuş, canonmuş... am anasını satayım am. amla fotoğraf çekerim ben. bok gibi bir filmli makineyle bile harika fotoğraflar çekersin. sürekli hangi fotoğraf makinesi muhabbeti yapan adamlarla takılma. nikon'u, canon'u deli gibi savunan adamları siktir et. kendine uygun bir makine al ve gerisini siktir et. leica'yı öven herkesi de kaale alma. leica iyi lenslere sahip falan fıstık tamam ama, her adamın işine leica yaramaz.
- her ne kadar marka şu-bu önemli olmasa da, kendi alanına göre iyi ekipmana sahip olmak önemli. yani ekipman konusunda mühim olan neye ihtiyacın olduğu ve neyin senin işini karşılayacağı. marka vs tercihi de buna göre yapılır zaten.
- kendini beğenme. çektiğin fotoğrafları başkalarının beğendiğinden fazla beğenme. kısaca, çektiğin şeyleri abartma. bırak başkaları abartsın. fotoğraflarını beğenen çoğu kişiyi de kaale almana gerek yok. mühim olan önemli yerlerde-önemli kişiler tarafından değerlendirilmesi. fotoğrafçılığına saygın olsun; ancak egonu şişirme. gavat seni.
- ayrıca ilk fotoğraflarını paylaşma. mümkünse ve etrafında fotoğraftan anlayan birileri varsa tatlı dille eksiklerini-artılarını sor. paylaşmaya bu kadar istelikli olma. sanatını gizleyebilirsin bile. zaten iyi fotoğrafçının elindeki iyi fotoğraflar, paylaştıklarından fazla olur -genelde. yani fotoğraf biraz arşiv işidir.
ve ayrıca, en başta otu-boku çekin evet. ama aradan 4-5 ay geçmesine rağmen halen otu-boku çekiyorsanız siktir edin fotoğrafçılığı. bok gibi fotoğraf çekiyorsunuz.
- 5000 tane lense sahip olmana gerek yok. hangi konuda kendini geliştireceksen (belgesel fotoğrafçlığı, kurgu, sokak fotoğrafçılığı vd...) ona göre set kurmaya bak. ayrıca fotoğraf makinenini deli gibi her gün boynunda taşıman gerekmiyor. sokak fotoğafçısı falan değilsen ne işi var lan makinenin her gün yanında?
- fotoğraf alanına göre, bol bol fotoğraf izle. kitap oku. bir tek ara güler'i bilmekle olmuyor bu iş.
- internetteki fotoğraf forumlarına falan takılma fazla. alışveriş için kullan oraları daha çok. bir bok çekmemiş ama binlerce liralık ekipmanı olan acayip adamlar var orada. garip amk.
- 60 kişiyle birlikte fotoğraf çekmeye gitme. manyak mısınız lan siz? fotoğraf, fotoğrafçının bireyselliğiyle olur. 60 kişi fotoğraf çekilmeye gidilmez.
- etrafa hava yapmak için fotoğrafla ilgilenen kişilere angut, gavat ve benzeri kötü sözleri kullanabilirsin. gavatlar. konuşmayın bile böyle adamlarla amk.
- taksim'e şuraya-buraya öylesine fotoğraf çekmeye gitme. ya da gidiyorsan bir konun olsun. 'nasılsa bir şey çıkar' diye fotoğraf çekilmez. fotoğraf ön hazırlık gerektirir. en azından öncesi olan bir düşünce.
- 'seri' fotoğraf mantığını çözmek lazım.
- fotoğraflarına isim koyman gerekmiyor. ya da imza atmak çok önemli değil. asıl mevzu çektiğin fotoğrafların senin adını söylemesi. yani tarz oluşturma meselesi.
- feysbuk'ta photography yazan adamlarla arkadaşlığını kes. cidden, siktir et lan. güzel çekmişse bile siktir et. hele ki türkse ve photography diyorsa tamamen siktir et.
- kendine katı kurallar koyma. biliyorum, biraz sert şeyler yazmış olabilirim... sinirlendiğim, rahatsız olduğum ve dayanamadığım şeyler oluyor.
fotoğraf sınırsızdır. makineyle kendi fotoğraflarını bile çekebilirsin. evet, bu boktan gözüküyor. ancak bunu iyi bir seri ile yaptığınızda çektiğiniz o sıradan gözüken şey aniden sıyrılır. mevzu biraz da bu tüketilmişliğin arasında çok minik bir detayla büyük bir fark yaratabilmeye kadar uzanıyor.
- sanat emek ister. ve bireyseldir. kuralların çoğunu siktir edebilirsin. yeter ki yaptığın saçmalığın farkında ol.
dijital bir makine alıp boynuna asıp dolaşıyorsan, yapma bu işi. bırak gitsin.
fotoğraf sanattır. sanata saygı duy it.
sizin yüzünüzden mesleğimden nefret ettim.
siktir git gözüm görmesin seni.
çeksene bir minolta filmli makine ile.
sittir git gözüm görmesin.
tamam sakinim.
Yaşlı bir teyze, isteğe bağlı olarak dede.
Simit
Bir tutam Günbatımı
Arnavut kaldırımlı sokak
15-20 kadar havalanmaya hazır martı.
elinde balonla gezen bir çocuk
biraz sepya
ve uygun bir açı.
fotoğrafla resim arasındaki farkı öğrenip fotoğrafa resim demeyi kesmek gerekir. herkesin beğeneceği temalı fotoğraflar çekilirse iyi değil, popüler fotoğrafçı olunur. farkındalık yaratmakla iyi yakalanabilir, göze sokulanı kadraja almakla değil.
"en iyi fotoğrafı en iyi makina çekseydi, en güzel romanı en güzel daktilo yazardı" sözünü unutmayın.
bunun dışında, kendinize giriş seviyesinde bir makina alın, manuel olarak kullanabileceğiniz bir model olsun. unutmayın ki otomatik çekim modunda siz makinayı değil, makina sizi kullanır. temel fotoğrafçılık eğitimlerine başlamadan makinanızı iyi tanıyın, teknik bilgi önemlidir, başlangıç olarak diyafram, enstantene, iso üçlüsünün kendi aralarında ki ilişkiyi iyi kavrayın. ardından iyi bir fotoğrafın gerekliliklerini, içinde neler olması, nelerin olmaması gerektiğini, kompozisyon, altın oran, kadrajlama vb. kavramların basit anlamlarını öğrenin.
işin en eğlenceli kısmına geçin, makinanızı alıp sokağa çıkın. ben fotoğrafçıyım demeden önce en az 10 defa düşünün. okuduğum fakültenin dekanı olan prof., fotoğrafçılık dalı hocasıydı ve hala fotoğrafçı olamadığını, hala bir şeyler öğrendiğini söylüyor, 10 defa düşünmesenizde bunu bir kez düşünün.
iyi bir kompozisyon oluşturabilmek için o vizyona sahip olmak yeterli, bunun için de bol bol fotoğraflara bakın.
insanlar ne tür kompozisyonlarda çalışıyor buna bakın, ilerde bu sizin kütüphaneniz olacak unutmayın, benzeri bir durumla karşılaştığınızda nerde ne yapmanız gerektiğini bilirsiniz.
-öncelikle paranın bu hobide hiç bir boka yaramadığını bil! eline nikon alınca iyi fotoğrafçı olmuyorsun.
-hobi dedim, meslek olarak algılarsan bunu vesikalık çeken dükkanlardan öteye gidemezsin.
-içinden geldiğinde çek sadece. "fotoğraf çekmem lazım" mantığıyla başlarsan olmaz.
-güzel bir manzara olduğunu düşündüğünde, sadece 1 fotoğraf çekme. 10'larca, hatta sıkılmazsan 100'lerce çek. çünkü rüzgar estiği için ağaçların ters yöne yatması, bir kuşun orada olması veya olmaması, insanların gülümsemesi, ağlaması, yürümesi, denizin dalgaları, güneşin yaydığı ışınlar, arabanın sokağı dönmesi... her biri küçük bir detay olarak gözükse de fotoğrafın ta kendisidir aslında.
-yeri geldiğinde bu tutkunu iyiye kullan;
*iki yaşlı çiftin fotoğrafını çek, arşivlik bir fotoğraf olduğunu falan söyle. ne kadar mutlu olduklarını tahmin edemezsin.
-karı kıza hava atıcam diye başlama buna. sakın. haysiyetimiz var amına koduğum.
-gerçekten böyle bir tutkun ve paran varsa, gidip en pahalı nikonu alarak harcama paranı. en iyi fotoğraf makinesi, fotoğrafçının gözüdür. ama mercek de önemli tabi biraz. o yüzden ulaş bana.
En önemlisi: olmuyorsa olmuyordur. zorlamana gerek yok. bu bir tutku. dünya'daki her saniyeyi fotoğraf karesi olarak düşünür bu fotoğrafçılar. o yüzden en güzel anları yakalayabilirler. bir anlık hevesse, verdiğin paraya pişman olursun.
Güzel fotoğraflar çekebilmek için bilgi, birikim, deneyim, donanım ve en önemlisi zaman gerekir.
Fotoğrafçının görevi gördüğü konuya mümkün olduğunca müdahale etmeden, onu ölümsüzleştirmektir. Çekilen konudaki doğru; ya da yanlış fotoğrafçıyı zerre kadar ilgilendirmez. Fotoğrafçı bir belgesel tadında "O an" ı ölümsüzleştirmelidir.
bu işe hevesli arkadaşlara bir kaç önerim olacak.
* cep telefonuyla fotoğrafçı olunmaz.
* temel fotoğrafçılık teknik ve kurallarını öğrenmeden bu iş olmaz.
* tesadüfen güzel fotoğraf çekilemez.
* manuel modda fotoğraf çekemiyorsan daha fotoğrafçı olamamışsındır.
* fotoğraf makine ile değil; beyinle çekilir. kafanda oluşturduğun kareyi mekineni kullanarak çekersin.
* farklı bir bakış açısına sahip olman gerekir.
* " en güzel kuru fasülye en pahalı tencerede pişmez." en pahalı makineyi ve donanımı alarak iyi fotoğrafçı olunmaz.
* instagram değil; flickr hesabın olmalıdır. çünkü instagram serdar ortaç şarkısı ise, flickr bir mozart'tır.
* yıllarını harcamana karşın olmuyorsa bırak. unutma ki fotoğraf bir sanattır ve belkide sen başka bir sanat dalında yeteneklisindir.
* veeee en ama en önemlisi: çektiğin dandik fotoğrafları photoshop gibi yavşak programlarla yağlayıp, ballayıp, makyajlayıp fotoğrafçı olduğunu sanıyorsun çok ama çok yanılıyorsun. deklanşöre bastığın an fotoğraf bitmiştir. öyle yardımcı programlarla sahtekarlık yapmanın hiç ama hiç gereği yoktur.
ergen kızların fotoğraflarını çekmeyin eğer çekerseniz facebook'a atıp fotoğrafın alt köşesine photography by ... diye yazmayın.renkleri kullanmayı iyi bilin,renkler her şeydir.
Başta makine ile başlanmaz. işin teorik kısmı,mantığı anlaşılmalı. Diyafram,kompozisyon, lens, objektif, shooter, duruş,tutuş vs. Bilmeden olmaz bu iş.
yukarda Bi arkadaşın da dediği gibi manuel kullanacaksın bu iş için.
sonra ne çalışacağına karar vereceksin ki bu zamanla fark edeceğin iş. Manzara mı makro mu. Ne istiyorsun.
imkan varsa usta birine takılın, çantasını taşıyın faydası olacaktır.
Bi kare yakalayacaksınız ilk beyin çeker resmi eleştirisini yapar sonra cihaz yapar işi.
edit: ara güler kendini fotoğrafçı diye tanımlamaz, o kendine muhaber der.