içine pirinç koyun. gerçekten. ben bir kere unutmuştum hiç lezzetli olmamıştı.
zaten yaptığım ilk ve son orta zorluktaki yemekti o. arkasından o klasman için fazla beceriksiz olduğumu düşünmüştüm. şu anda bir gün menemen, bir gün makarna şeklindeki döngümle hayatıma devam ediyorum.
evet. becersiksiz ama mutluyum.
pirinci iyi yıkamazsanız lapa olma olasılığı artar.
ilk başta suyunu çok fazla koymazsanız, suyunu çektiğinde diri kalma ihtimaline karşılık yeniden kaynar su ekleyebilirsiniz. Ancak baştan suyu fazla kaçırırsanız geri dönüşü yoktur, karizmayı çizdirmemek adına üstüne biraz salça, soğan, domates ve biraz daha su ekleyip çorba olarak devam edebilirsiniz.
öncelikle pirincin kalitesi de pilavın lezzetinde ciddi bir etken. hepsi aynı nasılsa deyip geçmeyin. bildiğiniz markaların pirincini kullanmaya özen gösterin. pirinciniz kırık olmasın, mümkünse ince uzun pirinçlerden seçin
kimisi pilavını pirinci ıslatmadan yapar,öyle de güzel olduğunu savunur. ama üşenmeyin pirincinizi yarım saate yakın sıcak suda bekletin. azıcık da tuz atın suya.
arpa ya da tel şehriye kullanın tercihinize göre. şehriyeler kavrulduktan sonra suyunu süzdüğünüz pirinçleri kavurun. kavurun dediysek azıcık pişirin yani şehriyelerle beraber. pirinçler yavaş yavaş saydam gibi bi görünüm alacak yakından bakarsanız. işte o görüntüyü yakaladığınız an sıcak suyu ekleyin. azıcık karıştırın bi kendine gelsin. tercihen suya tavuk suyu karıştırırsanız çok daha lezzetli olacaktır. hazır kullanmaktan kaçının fırsatınız varsa.
şööyle bir altlı üstlü karıştırdıktan sonra kapağı kapatın, ocağın altını kısın ve bekleyin. pirinçler suyu çekmeye başladığında dikkatli olmanız gerekli. her an dibi tutabilir çünkü,cam kapalı tencere kullanırsanız bu konuda biraz daha kolay olur işiniz. baktınız iyice suyu çekti hemen kapağı açın, pirinçleri parçalamamaya çalışarak dikkatlice alt üst edin pilavı,yavaşça karıştırın yani.eğer tam zamanında müdahale etmişseniz ocağın altını kapatıp pilavı yayın şööyle bir. sonra tencerenin üzerine kağıt havlu serin,üzerine kapağı kapatıp pilava değmeyecek şekilde kağıt havluyu sıkıştırın. bu kısmına pilavın demlenmesi denir. bi 5 dakika pilav demlensin. sonra hazır demektir.
afiyet olsun efenim.
en ince ayrıntısyla şu şekildedir;
öncelikle kişi sayısı göz önüne alarak ölçü kabını belirleyeceksin;
derin bir kase, tabak, hatta bardak da olabilir. kabın ağzına kadar dolu olması ölçün olacak. mümkünse üzerinde baldo yazan pirinci alıp, ayıklaman gerekiyorsa ki genelde paketlerde gerekmez, suyu duru görene kadar yıkayacaksın. en son suyu sıcak doldurup içine 1 kaşık tuz atarak 5-10 dakika bekletirsen * pilavının kıvamının tutturmanda çok yardımcı olur. sonra tencerende ayçiçek yağını * hafif ısıttıktan sonra, (asla kızgın yağa pirinç dökülmemeli) ** şehriye kullanılacaksa * ki kıvamın tutmasına acaip yardım eder şehriye bir çeşit makarna olduğu için fazla suyu bir şekilde çekip şişebilir lapalaşmayı önler. şehriyeler hafif sarıya dönüp etrafında köpüp gibi küçük kabarcıklar başladığında suyunu süzdüğün pirinci ekleyerek bir güzel karıştır. tencerenin altını kıs, 3-5 dakika dibini tutturmadan karıştır ve ölçü olarak kullandığın kabı alıp koyduğun pirincin 1.5 katı su koy yani 2 bardak pirincin vardı diyelim 3 bardak su koyacaksın demektir. 1 kaseyse ölçün 1.5 kase su olacak. suyun ölçüsü de bittikten sonra 2 tatlı kaşığı tuz atıp tencerenin altını açacaksın, başında bekleyeceksin. iki de bir kapağını açmadan bekle, 5-10 dakika içinde pirinçler fokurdamaya tencere tıkırdamaya başlayacak, altını kısıp suyun çekildiğini gördükten sonra iyice karıştır * ve altını kapat. o suyunu çekmeye devam edecek. 10 dakika sonra gel tekrar karıştır ve kapat. bir dahada açma. pilavın servis sırasında tane tane olacak. söz bak. ha bu arada dibi tutar diye korkuyorsan teflon tencerede dene ama çelik tencerede daha gzüzel olur.
(bkz: ayrıntının dibine vurmak)
yeterli miktarda tereyağıyla iyice kavurduktan sonra, kaynamış suyu pirincin birazcık üstüne çıkacak kadar koyup kısık ateşte pişirmek. içine bi iki damla limon damlatırsanız bembeyaz olur pilavınız. ayrıca tavanın altını kapattığınızda pilav tavasını bi bezle sarın ki dinlensin pilavınız. sonra da dadından yenmez valla.*
pirincin kalitesi önemlidir ve suyun miktarını göz kararı ayarlayacak kadar pilav yapmaya ve yemek konusuna alışık olunması gibi detaylar ve gereklilikler listesi. en güzel pilav az zeytinyağı ve çok az tereyağı ikilisinin kullanımıyla lezzetlendirilen ama çok yağlı olmamasına özen gösterilendir. limon suyu veya limon sıkmak gibi konulara fazla aldıtrmamak ve pilavın tadını çok bozmamak gerekir. pilava en uygun arpa şehriyedir, tel şehriye kullanarak pilavı lapalaştırmanın kıyısında gezmeyin gibi püf noktalarıdır. beyaz olması için biraz şeker atanlar vardır ama şeker tuz dengesi iyi ayarlanmalı.
Efenim o pirinci iyi kavurun.
Beyaz kalsın istiyorsanız bir kaç damla limon suyu dökün.
Pirinci önceden haşlamadıysanız da bıraktığınız su 2 parmağı geçmesin.