fikrimce oldukça yanlış bir önermedir. iyi ahlak için insani özellikler ve bir beyin şarttır ı savunmaktayım. dini yaptırımların veya düşüncelerin bir insanın ahlakı üzerinde olumlu bir etki yaratmadığı konusunda ise somut örnekler mevcuttur.
sadece bir dini kabul etmiş olmak insanı iyi ahlaklı yapsaydı, inançlı toplumlardaki hapishanelere gerek kalmazdı.
% 99 u müslüman olan ülkelerde bebeklere tecavüz edilmez, insanlar öldürülmez, para kazanmak için uyuşturucu maddelerle çocuklar zehirlenmezdi.
insanlar işledikleri suçların cezasını yaşarken çekmelidir; cehennemde değil. suçlular yasalardan korkmalıdır: cehennemde yanmaktan değil.
insanlar vicdanlarına karşı sorumlu olmalıdır: tanrıya karşı değil!
dinin motive edici özelliği olduğu doğrudur. çünkü insanlara cennet, huri, nuri, beberuhi vaadedilmektedir.
ancak dini hassasiyetleri olmayanların, erdem adına yada sırf kendilerini iyi hissetmek adına yaptıkları iyiliklerin daha çıkarsız ve samimi olduğunu düşünmemek için hiç bir neden yoktur.
ayrıca tarihte ve gunumuzde din adına işlenen katliamlar düşünüldüğünde insanın ahlaksız olası geliyor.
turkiye'nin %99'u muslumandir,butun ilkokullarda din kulturu dersi altinda sadece islam anlatılır.
Japonya'da ise ateist orani %65 civaridir.
ahlak yorumunu size birakiyorum.
dinî anlamda muhafazakâr kişilerin sürekli dillendirdiği bir tezdir bu.
ahlâkın tanımındaki ve algılanışındaki zamana ve mekâna bağlı farklılıkları bir yana bıraksak bile, ahlâksızlığı meşrulaştırmak için din de her mefhum gibi kullanılabilecektir zaten.
örneğin, faiz ahlâklı olarak algılansın diye "kâr payı" hâlini alabilir dinî açıdan. oysa ateist bir komüniste göre faiz kapitalizmin en önemli motorlarından biri olduğu için komünist ahlâka uymayacaktır. ateist bir komünist için emek sömürüsü en büyük ahlâksızlıkken, bir dindar için bu eşcinsel olmak, ateist olmak, toplum önünde sevişmek, "kâr payı" yerine faiz almak olabilir.
ancak yamyam olmaktan din sayesinde vazgeçenlerin inanabileceği absürd düşünce. iyi ahlak için iyi bir insan olmak ve empati kurmak yeterlidir. din adına işlenen günahlar bu konuda iyi birer zihin açıcı olabilir.