tarihi bir gerçekliktir. abdülhamid "benden sonra 10 sene idare edin 40 sene sayacağım." demiştir. neticede imparatorluk 9 sene içinde bozuk para gibi harcanmıştır. enver paşa'yı bunlardan ayrı halis niyetli görüyoruz tabi nihayetinde.
hahaha neyi yoktan var ettiler acaba? devraldıkları ülkede istibdat dedikleri dönemde 2 kişi asılmıştır abdülhamid tarafından. kendileri geldikten sonra yüzlerce kişiyi asmış, hürriyet getireceğiz deyu devleti siyonistlerin kucağına bırakmış, sonra da çoğu kaçmış gitmiş ardından gelenler toplamaya çalışmış. bu yalanları millet yutmuyor artık devir sorgulama ve öğrenme devri.
altı yüz yıllık muhteşem, muzeffer bir milletin tarihini, ecdadının namusunu lekeleyen o insan kıyafetindeki canavarın, istanbul'daki o köhne bizans'ın yıldız burcunda ikamet etmiş baykuşun müritlerinin iftiralarıdır.
baykuş dedikleri adam devrildikten sonra romanya delegesi olan ve istanbul tabipler kongresine gavur bir ülkenin delegesi olarak gelen ibrahim temo'nun peşine takılmış bir adet ahmak sürüsüdür ittihatçılar. içlerinden enver gibi adamlar pişman olmuş ve ömrünü islami cihada adayarak, türklük aşkına şehit düşmüştür.
enver sütten çıkmış ak kaşık o zaman senin tabirinle. diyelim ki pişman olmadı. onun sarıkamış hezimeti bu millete en büyük darbelerden biridir. ittihatçıların bu ülkeye tek faydası istihbaratlarıydı. onu da siyasete mâl edemediler ve dağıldılar. fakat abdülhamid fevkad dehaydı. onun çapı olamayan adamlar tarafından iftiraya maruz kaldı.
Gabriel Noradunkyan II. Meşrutiyet'in ilanından sonra 1908 yılının Ağustos ayında Nafıa ve Ticaret Nazırlığı’na getirildi. Aynı yılın Aralık ayında da Meclis-i Ayan üyeliğine de atandı.
Bu görevde 1910 yılının Ocak ayına kadar kaldı. 22 Temmuz 1912'de kurulan Ahmet Muhtar Paşa hükûmetinde (Büyük Kabine) Hariciye Nazırlığına getirildi. iki ay sonra çıkan Balkan Savaşı'nın diplomatik cephesini yönetti.
Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşında uğradığı yenilgiden sonra toplanan Paris Barış Konferansına katılarak Ermenilere Osmanlı topraklarından bir pay verilmesi için çalıştı.
Daha sonra Lozan Barış Konferansı görüşmeleri sırasında Ermeni haklarını gündeme getiren Bogos Nubar Paşa'nın önderlik yaptığı "Ermeni Ulusal Heyeti"nin üyelerindendi .