çok beğendiğim filmdir. hiç bir açıklamaya gerek bile yok. gerek diyaloglar gerekse, laf sokmalarıyla hakikaten taşı gediğini oturtmuş film. ha anlaşılır mı herkes tarafından orasını bilemem. gerçekten kaliteli yapım.
film güzeldir candır ne de olsa onur ünlüdür. filme eleştirim var mı var ama o kadar az ki laf etmeye gerek yok tekrar tekrar izlenebilir. sırf diyologlar için. yok efendim polisiye de iyi değilizi filan geçin. aksiyon dolu polisiye filmi aramayın burada. bir bakış açısı ve onu anlatan bir film cinayettir polisiyedir filan ise sadece araç. onur ünlü şiirsel bir yönetmen bence ve bu şiirselliği görsel ve diyologsal olarak aktaran biridir. (biridir ne ya ? neyse bir de onur ünlü şiirsel ne lan filan deyip bozadabilir beni kendimce bir ifade işte)
Simdi evire cevire beni biri dovse bende pek bilinsin istemem hukumetin de yaptigi o.yoksa bunun nesi +18.ama iste güzel elestiri olunca din gibi hassas bir konudan da girilince olur tabi.
Izleyin izlettirin derim eksik yanlari olsa da biraz gayet guzel bir film olmustur.
peşin not; sıkı bir leyla ile mecnun fanı, "bu adamlar ne yapsa izlerim, abi" insanı değilimdir. diziyi ara sıra izlerdim o kadar.
sinemaya da çok büyük bi beklentiyle gitmedim. ama onur ünlü filmi olmasından dolayı bi merak da yok değildi.
nitekim filme girdim, cinayet gibi gergin bir konu üzerine kurgulanmış olmasına rağmen ince ve gerçekten komik diyaloglar sayesinde oldukça eğlenceli ve akıcı bir hale gelmiş bir film izledim. sıkılmayı bırak, ne ara araya girdik, ne ara film bitti anlamadım bile.
tanım: gitsem mi diye kararsız kalanlara hiç düşünmeden gitmelerini tavsiye ettiğim eğleneceli bir film. bu arada bilmeyenler olabilir; tarzı absürd komedi değil.
senaryosuyla, kurgusuyla, çekimiyle on numara bir film. oyunculuk ise ortalamanın kat be kat üzerindeydi. sinemamızda bu şekilde başarılı filmlerin çekilmesi dileğiyle.
sürükleyici: olayların bağlantısı başta çok karmaşık gelse de Onur Ünlüye olan güveni boşa çıkarmayan harika bir olay örgüsüne sahip,
polisiye: ülkemizde polisiyenin az yapılması nedeniyle Türk sineması adına büyük bir şans niteliğinde,
komedi: seyirciye zeka kokan komedi unsurları içeren yapısıyla
dertli: dinin etkisine ve insanlara müthiş sorular barındıran,
gidilmesi tarafımdan şiddetle tavsiye edilen filmdir.
ahan da fragman: http://www.izlesene.com/video/itirazim-var/7350034#
Türk Polisiyesi diye bir akım ortaya çıkıyor yavaş yavaş, hani polisiyeyi yapamıyoruz bari türk polisiyesi yapalım gibisinden. işte bu filmde o akımın ön saflarından.
Ben filmlerde tesadüfleri sevmem, zorlama oluyor öyle. Bu filmde de baya bir tesadüfi olaylar vardı, spoiler vermek istemiyorum, ama beni sıkmadı bu eksikliği örten yönleri bir hayki vardı mesela (bkz: serkan keskin) adam bu karakter için biçilmiş kaftan. Hakkından fazlasını vermiş.
Son olarak izleyin sonunda baya şaşıracak, tüyleriniz diken diken olacak.
selman bulut, bir zamanlar antropolojiyle
ilgilenmiş eski bir boksör, şimdilerdeyse bir
camide görev yapan sıradışı bir imamdır. bir gün
camide namaz kıldırdığı sırada caminin içi silah
sesleriyle yankılanır. içeride bulunan kişilerden
biri yere yığılır ve hayatını kaybeder. olay yerine gelen polis ilk delilleri toplar ve araştırma süreci
başlar. selman bulut bu olay sonrasında harekete
geçer ve şüphelendiği kimi kişi ve durumların
üzerinden davayı çözmeye karar verir. her ipucu
işleri beklemediği bir noktaya götürür ve olaylar
gittikçe daha gizemli bir hal almaya başlar... \'itirazım var\', beyazperdede en son \'sen
aydınlatırsın geceyi\' filmiyle kamera arkasına
geçen, televizyondaysa ben de özledim dizisiyle
izleyiciyle buluşan onur ünlü\'nün son sinema
filmi. başrolünde serkan keskin\'in yer aldığı
polisiye türündeki filmin senaryosu ve yönetmenliği onur ünlü\'ye ait. diğer rollerde ise
hazal kaya, büşra pekin, öner erkan ve osman
sonant gibi isimler bulunuyor. tanım onur
ünlünün yeni çektiği filmdir.
onur ünlü tarafından derlenip toparlanmış pekmezi, şerbeti yerinde, latif bir film olmuş. hem senaryo hemde yönetmenlik anlamında kesinlikle heyecan verici olmasına rağmen malesef itikadi anlamda bazı sorunlu islam konuları hakkında çok marjinal çıkışlar var-ki yazar buralarda ali şeriati ve buna benzer anti-kapitalist müslümanlardan etkilenmişe benzer.- burada verilen mesaj veya şeriat yorumlarının doğruluğundan veya yanlışlığından bahsetmiyorum tabiki. mesele bu diyalogların gündelik konuşma şeklinde " yav dinde o vardır, bu yoktur. şu doğrudur, bu yanlıştır" ucuzluğunda sunulması problemli gelmiştir bana.
bu filmle birlikte bir kere daha anladım ki milletimiz kapitalizm veya komünizm temalı konulara veya bunların teorik altyapısına çok aşina değil. malesef milletimiz resmin küçük bir parçasına odaklanmış ve sadece kendi hayatını etkileyecek ekonomik gelişmeleri takibe alışmıştır. örneğin yüklü miktarda dolar veya euro birikimi olan birisinin bu paraların değer kazanması halinde üzüldüğünü "eyvah türk lirası değer kaybetti" diye düşünebileceğini tahayyül edebilir misiniz? edemezsiniz. çünkü bu şekilde düşünecek olsa zaten yabancı sermayeye yatırım yapmazlar.
peki konuyu nereye getireceğim. sinemada, üzerlerinde Versace marka elbise, LOUIS VUITTON marka çanta, sergio rossi marka ayakkabı ile filmi izlemeye gelmiş, yapılan kapitalizmi yerici espirilere "aaa hilmi ne güzel laf soktu demi ihihihih" şekilinde gülen, aslında espirinin büyüğünün kendisine girdiğini fark etmeyen insan türevleride gördüm malesef. malesef onur ünlü yü veya sinemasını tanımadan, filmin etiketinde yazan komedi ve +18 yazılarına aldanıp gülmeye eğlenmeye gelmiş insana derdimizi anlatamıyoruz. bu kadın yarın gidecek komşusunun hediye olarak aldığı bilmem ne marka pırlantadan kendisinde yok diye kocasına tafra yapacak. kocasıda emrinde çalışan işçileri daha fazla para kazanmak için insani olmayan şartlarda çalıştıracak. amaaaaa gelde durumu bu kadına anlat. bu filmin amacı olayı kadına anlatmak, onu ayıkmaktı belki ama, kadın espirileri laf sokma, insan bozma olarak algıladığı için mesele idrake intikal etmeyecekr ne yazık ki.
vel hasılı kelam konu, gelir adaleti, sermaye bilmem ne olunca kafa gidiyor işte.
bunları saymazsak ve tekrar filme dönersek, nokta atışı bazı espiriler gerçekten çok orijinal oturmuş filme.
sonuç olarak bir 'sen aydınlatırsın geceyi' olmasada, içerdiği ideolojik yoğunluk açısından kesinlikle kaliteli bir film olduğunu düşünüyorum. gidiniz, sevdiklerinize tavsiye ediniz. doğru veya yanlış önermeler olduğuna bakılmadan, sırf kafa karıştırıyor diye izleyiniz. zira günahla irtibatı kesilen kişi kemale eremez diyor.
mutlaka gidilip izlenilmesi gereken bir filmdir. tabi film biraz bitememiştir. devam filmi beklememize neden olmuştur ; zira film bittiğinde bile akıllarda bazı soru işaretleri kalmıştır.
edit: aramızda nice salih kalyoncu dolaşmaktadır, aslında film toplumsal olarak dine karşı olan dokunulmazlık yargısını bir nebze de olsa kırmamızı sağlamıştır.
onur ünlü ve serkan keskin ikilisi ve sözlükte ki yorumlara göre gittim. ben çoğu komedi filminden daha çok güldüm. filmin +18 olması saçmalık ve manidardır. film polisiye komedi karışımı fakat filmin sonunda bütün hikaye çözülürken bile yarım kalan şeyler vardı. serkan keskin tek başına döktürmüş. ismail abi den sonra hangi rol gider diye sorsalar herhalde böyle bir rol tam üstüne otururdu.
leyla ile mecnun ekibinden ve büşra pekin, özgür çevik, hazal kaya, öner erkan gibi bir sürü oyuncu da filmde az ama öz oynamışlar. fakat filmin ilk 5 dakikası hariç film sinemayı aldı götürdü. herkes çok güldü ve eğlendi. son olarak kesinlikle gidin izleyin. bir not olarak itirazım var şarkısı çok kötü seslendirilmiş.
filmden yeni çıkmış olmama rağmen sıcağı sıcağına gelip entry girmemi sağlayan onur ünlü filmidir.
filme değinirsek gayet tabi beğendim. eksikler ve hoşuma gitmeyen durumlar yok muydu? tabi ki vardı. özellikle sırrı süreyya önder denen varlık nazarımda en büyük olumsuzluktu. lakin neticede olumsuzluklar filme gölge düşürmemekte. şayet buradan bakıp filme gitmeyi düşünenler için belirtiyorum; mutlaka gidin.
son söz olarak, yine de ne kadar mühim bilinmez ama benim için güneşin oğlu filminin yerini tutmamıştır.