itirazin gecici kaldirilmasi

entry5 galeri0
    1.
  1. icra takibine konulan senet adi senet ise ve borçlu da bunun altındaki imzayı inkar etmişse; alacaklı itirazın geçici olarak (muvakkaten) kaldırılmasını icra mahkemesi nden isteyebilir.
    alacaklının itirazı öğrendiği günden itibaren 6 ay içinde, icra takibinin yapıldığı icra dairesinin bağlı bulunduğu icra mahkemesine başvurması gerekir.
    2 ...
  2. 2.
  3. dava nasıl görülür;

    - basit yargılama usulü uygulanır,

    - icra takip dosyası getirirlir,

    - borçlu ilk celsede itirazın kendisine ait olduğunu kabul ederse itiraz kesin olarak kaldırılır,

    - borçlu duruşmada, senetteki imzaların kendisine ait olmadığını ileri sürerse; borçluya ait imzalı belgelerdeki imzalar ile takip konusu senetteki imza bilirkişi marifetiyle karşılaştırmalı olarak incelettirilir. böylelikle imzanın borçluya ait olup olmadığı belirlenir,

    - bilirkişi incelemesi sonucunda imzanın borçluya ait olduğu tespit edilmişse, itirazın geçici olarak kaldırılmasına karar verilir. ayrıca borçlu para cezasına mahkum edilir.
    2 ...
  4. 3.
  5. borçlunun itirazının geçici olarak kaldırılmasının sonuçları;

    1- alacaklı borçlunun malları üzerine geçici haciz konulmasını isteyebilir ama satış isteyemez,

    2- borçlu kendisini haklı görüyorsa, itirazın geçici olarak kaldırılmasının kendisine tevhim veya tebliğinden itibaren 7 gün içinde borçtan kurtulma davası açabilir.

    * bu dava icra takibinin yapıldığı yer veya alacaklının yerleşim yeri icra mahkemesinde de açılabilir.

    * borçlu bu davayı açarsa, hakkındaki icra takibi durur. aksi halde itirazın geçici olarak kaldırılıması kararı ve eğer konulmuşsa haciz kesinleşir ve alacaklı satış isteyebilir.

    * borçlu borçtan kurtulma davasını açar ama kaybederse, itirazın geçici kaldırılması kararı ve geçici haciz kesinleşeceği gibi ayrıca borçlu icra inkar tazminatı na mahkum edilir. diğer yandan alacaklı icra takibine devam edilmesini isteyebilir.
    2 ...
  6. 4.
  7. 5.
© 2025 uludağ sözlük