girdiği her büyük savaşı karşı ittifakta tamamlamış ordudur.
iki dünya savaşına da almanya'nın yanında girip ingiltere'nin yanında çıkmıştır.
roma'yı kuranların sakalar'dan ayrılan bir boy olduğunu düşününce italyanlar'ın neden savaşamadıkları da anlaşılır. adamlar bin yıl bir avuç türk'ün** yönettiği topraklarda miskin miskin yatmışlar. sonucu da bu işte.
roma'nın göbeğindeki vatikan'ın korumalarının neden isviçreliler'den seçildiğini de anlatmaktadır. zaten papa istese tüm italya'yı bir haftada fetheder o kıç kadar muhafız alayı.
yıllık askeri harcaması 27 milyar dolar tutarında olan; bu rakamla avrupa birliği'nin ingiltere, fransa ve almanya'nın ardından en çok askeri harcama gerçekleştiren dördüncü ülkesi, dünya genelindeyse en çok askeri harcama gerçekleştiren sekizinci ülke konumundadır. yıllık askeri harcamaları italya'nın gayrisafi yurtiçi hasılasının %1.53'ünü oluşturmaktadır. askerlik yaşı 18'dir. bir olağanüstü hal durumunda, silah altına alınabilinecek erkek vatandaş sayısı ise 11.500.000'dir.
habeşistan* a saldırıp mızraklı kabileler tarafından bozguna uğratılan;hemen ardından trablusgarp a saldırıp yine yenilen fakat osmanlı tarafından trablusgarp kendilerine hediye edilince kıramayıp aldığı halde bu sefer de insanlıkdışı isyan bastırma girişimlerine rağmen elinde tutamayıp orayı da kaybeden süper beceriksiz ordudur.italyanlar ın atalarının roma imparatorluğu olduğu tezini çürütebilecek kadar beceriksizdir.
bir nato tatbikatı sırasında danimarka da bir bölgeye paraşütle iniş yapmaları gerekirken norveçteki bir kasabaya, halkın şaşkın bakışları arasında, indiklerine dair bir hikaye anlatılır.
2. dünya savaşında, hitler, ilk etapta basit gibi görünen bir görev verir bu koca modernize orduya; önce yunanistan'ı, sonra türkiye'yi işgal etmek. o dönem, yunan ordusu hala kurtuluş savaşımızdan kalan yaralarını sarmaya çalışan, kendini o döneme göre de fazla geliştirememiş, sayıca italyanlarınkinin dörtte biri büyüklüğünde bir ordurur. lakin, ilk italyan taarruz'unda, yunanlılar öyle bir ellerine verir ki italyanların, daha hedefte birkaç km ilerleyememiş italyanlar, alel acele roma'ya dönüp, liderleri mussolini'yi asıp kesip, "savaşı o istediydi, biz barışçıl insanlarız" modunda beceriksizliklerini örtmeye çalışırlar. almanları da yanlız bırakıp, üç kat fazla efor sarfetmelerine ve en sonunda savaşı kaybetmelerinde büyük bir etken olurlar.