disaridan ne kadar sevimli, ne kadar guzel, ne kadar harikalar diyari olarak gorunurse gorunsun, iceri girdiginizde, yasamaya calismaya basladiginizda cok daha farkli bir hal alan, ekonomik olarak ne iyi bir gecmisi olan ne de iyi bir gelecegi olacak ulke. issizligin tirmanisa gecmesi ve vergilerin yukselmesi bakimindan avrupa'daki turkiye yakistirmasi yapilabilir. yalniz bu yakistirmada bize yakismayacak tek seyin "italyan insaninin baskaldiriyi sevmesi" olabilir, en ufak adelete aykiri durumda sokaklara dokulebilen italyanlarin karsisinda turklerin sadece uzaktan bakmasi, belli bir kesimin sesini duyurmak icin kicini yirtmasi pek adil bir karsilastirma olmaz. kisacasi turist cenneti, guzeller guzeli avrupa ulkesi.
ileride bir gun kesinlikle gitmek istedigim olmeden gormezsem gozlerimin acik gidecegi hissine kapildigim birkac ulkeden biri. tarihi degeri de dini degeride fazla tabi o sadece katolikler icin. ama yine de gorulmesi gereken bir ulke.
cok ayri bir havasi ve tarzi olan, tarihi ve dogal guzellikleri nefes kesici bir ulke. gordugum her yeni sehrinde kalbimin bir kirintisini biraktigim ulke..
daha uzun yazabilirim lakin bahsetmek istedigim gocmen problemi.
avrupa'daki en korkunc (belki fransayla yarisir) gocmen profiline sahip ulke. eger kadin arkadas grubuyla ya da bir kadin olarak tek basiniza gittiyseniz sokaklarda gocmenlerden oturu rahat yurumek neredeyse imkansiz. gocmenleri genelde afrikadan gelen zenciler ve en cok bangladesli olmak uzere pakistanli ve hindistanlilar.
en turistik yerlerde dandirik dandirik seyler satarlar ve ayni siktiriboktan seyi satan 10 tane satici gelir ardarda, hepsini reddedersiniz. kimi sizi bir sure takip etmekte sakinca gormez, dogal hakki oldugunu dusunur. eger gece otobuste ya da sokakta bulunursaniz lafla taciz girla gider.ya da gozle taciz.
eger sadece buyuk turistik sehirlerine (roma, floransa, venedik vb) giderseniz italyan goremeyebilirsiniz bile, sadece turist ve gocmenleri gorursunuz.
avusturya, hollanda ve almanyadaki gocmen profili gozunuze ultra yuksek gorunmeye baslar italyadakileri gordukten sonra.
gocmenler yuzunden asiri guvenlik zaafiyeti olan bir ulkeye donusmus bella italia umarim bu sorunlarini halledebilirler.
Ortaçağ'ın 2. yarısında özellikle kuzey italya avrupa'nın en aktif ve en zengin bölgesiydi. italya'nın zenginliğinin temel nedeni ürettiği mamül malların ve hizmerin büyük bölünü ihraç etmesiydi. buraya dikkat adamlar üretime ve ihracata 13. yüzyılda başlıyorlar. ekonomik anlamda çin ile yaptığı ilişkiler sonucunda buradan aldığı malları avrupaya taşıyordu.
orta çağda sanayisi de, ipekli, pamuklu dokuma, pirinç, şeker ve cam üretimi teknolojilerini asya mısır ve bizanstan miras almıştır.
13.yy da kum saati üretmeye başlamışlardır, cam üfleme teknolojinin öncüsü olmuşturlar. 15. yüzyılda sabun, 14. yy'ın sonlarında ise gözlük üretimine başlamışlardır. italyada devlet gemicilik sektöründeydi ve akdeniz ticaretine uygun gemiler ürettiler.
itayla ilk yazma eser kütüphanesini kurmuştur, eski klasik yunan eserlerini tekrar basıp avrupaya ihraç etmiştir. ayrıca italya rönesas hareketinde büyük rol oynadı. galile'nin ders verdiği padova üniversitesi avrupa eğitiminin en önemli merkeziydi.
velhasılı kelam 15. yüzyılın sonlarına kadar avrupanın en müreffeh ülkesi italyadır. bu tarihten sonra osmanlılar sahneye çıktılar. bu çıkış avrupa da en çok italyanları etkilemiştir. mısır ve suriye ticaretine osmanlı taş koymuştur, ayrıca bizansın düşmesi, doğu akdenizde ki haçlı kontrolünün bitmesi, mısırda memlük yönetiminin son bulması ile asya ile italya arasında ticaret bitme noktasına gelmiştir.
son verilere göre ; istihdam oranı yüzde 61 . 2, işsizlik oranı yüzde 11 . 7, kamu borcu, maastricht kriterlerinin koyduğu yüzde 60 yerine yüzde 123 . 4, bütçe açığı ise yüzde 3 . 9 olan ülke.