italyan birliğini kuran massimo d'azeglio, 1870 yılında ünlü meclis açılış konuşmasında aynen bu cümleyi sarf eder. '' italya' yı yarattık şimdi sıra italyanları yaratmakta''
200 yıllık geçmişi olan ulus devlet modelini bir cümlede özetlemek için bu cümleden fazlasına gerek var mı?
bu durum türkiye cumhuriyeti içinde aynıdır, devlet kurulur kemalizmin sosyal devleti ile toplumu dönüştürme ve birey olarak ülkenin bir ferdi olması için vatandaşlar dürtülür. yani ; türkiye cumhuriyeti kurulur ve türk vatandaşı yaratılır.. vatanına bağlı, sosyal, türklüğü ile gurur duyan sorumlu insanlar topluluğu..
gel gör ki; andaval sürüsü bu türk lafını duyar duymaz ırk temelinde bir bozukluk arar, kafasının almadığı ve ne anlama geldiğini bilmediği vatanı birleştirmek için türetilmiş atasözleri ve marşlar ile kafasınca eğlenir. dallamanın ne tarihten, ne milliyetçilikten, ne sosyallikten, ne de kulluktan bireye geçişten haberi vardır. hatta bu sikimsonik tiplerden bir kısmı liberal olduğunu iddaa ederek sonuna kadar özgürlük temasını kullanmak ister ki, bizler gibi insanların özgürlük alanını işgal ettiğini bilemeyecek kadar cahildir..
demem o ki; milliyetçilik kapitalizmin özüdür, milli bir birlik yaratılmadan tarihsel olarak bir yere varamazsınız örneği yoktur. kabile modelinde takılamazsınız emperyal güçler direk el koyarlar, feodalizmin miadı kapitalizmin dünya üzerinde yerleşmesine kadardır. bunların hepsi tarihsel süreçtir. anlayacağınız tosunlar; yeri geldiğinde bir türk dünyaya bedeldir. beğenmesende öyle olmuştur. mustafa kemal'de bunun örneğidir. ayrıca da benliğim türk benliğine armağan olsun, ben kimim ki bu vatan söz konusu ise..
değişik aksanlar konuşan italik ülkelerin sardinyalılar tarafından silah zoru ile birleştirilmesi sonucu yeni devletin birlik içinde olması için tek millet propagandası yapıldı. fransada da aynıdır. fransız devrimi sırasında fransanın yarısı fransızca bilmezdi denir.