kendi derdine yan atm broker'ı demek istediğim züğürt tesellisi.
adamların borcu, sadece markanın adını satarak kapatabileceği bir isim italya.
"made in italy" orta-uzun vadede made in usa'den bile çok daha değerli bir markadır.
fason yan sanayiiler ve orta/düşük kaliteli tarımından başka bir üretimi olmayan türkiye ve akp'nin frenler boşalmış halde nasıl yokuş aşağı duvara toslamaya doğru gittiğinden konuşalım bence.
cari açık zaten kol gibi bir de denetlenemez olması ve politik kirlenmeyle atbaşı gitmesinin ülkeyi ne hale soktuğundan konuşmak lazım.
vatanın bütün değerlerinin satılmasına ses etmeyen bir şuursuz olsaydım bile elde satacak bir şey kalmamasından endişelenirdim en azından.
en son tcdd satışa hazırlanıyor. düyun-u umumiye tam olacak akp sayesinde inşallah.
ekonomist değilim, ama geçen akşam radyoda dinlediğime göre; italya batarsa, borcunun çoğu fransa'ya olduğu için onu da sürükler, fransa batarsa, tüm avrupa yıkılır, avrupa batarsa dünya ekonomisi babalara gelirmiş. ben söyleyenlerin yalancısıyım.
www.sueddeutsche.de gazetesinin "güney alman gazetesi" yazdığına göre 1900 milyar euro´luk bi borçtur. bunun nasıl ödeneceğini kimse bilmediği gibi, böyle bi borçlu ülkeye de yunanistan´a yaptıkları gibi 100 milyar euroluk yardım da etmenin "gülünç" olacağını da herkes bilmektedir.
gelgelelim, avrupa yunanistan´ın endstrisinden vazgeçebilir, ama italya´ nınkinden vazgeçemez. o endüstriyi döndürmek için para lazımdır, ama almanya dahil hiçbir ülkenin "cephanesi" böyle bi borcu ödemeye yetmemektedir. italyan devletinin aldığı vergiler yaptığı harcamalar arasındaki açılma böylesi bir şekilde büyüdüğü zaman, o devlet pek yakında polisine, öğretmenine maaş veremeyecek bir duruma gelecek, ne trenlerini işletebilecek, ne de elektrik tesislerini - en azından devlet elinde olanları - çalıştıramaz hale gelecektir.
bu gidişin nerede duracağı italyanlar başta olmak üzere herkes tarafından merakla beklenmektedir.
avrupa topluluğu artık kopma noktasında diyenler, eskiden herkesin dalga geçtiği "sansasyon" meraklısı üşütükler değil, bizzat aklı başında finans uzmanlarıdır.
türkiye´yi nasıl etkiler bilinmez ama, zayıf devletler güçlülerin kucağına düşeceklerdir. maaşlar ödenemeyince bir de ortak paramevcudiyeti yüzünden italya, yunanistan, ispanya,portekiz, irlanda avrupa´nın "efendisi" olan devletlerin kapitulasyonlar yapmasına göz yummak zprunda kalacaktır, ya da ....ya da ab dağilacak "sepet koluna, herkes kendi yoluna" olayı olacaktır. öyle bile olsa, bir sürü yardım paketleri zaten gönderilmiştir. bu paraların bir yaptırım getirmesi doğaldır.
işte sözlük yazarı burada "borçlandırıp kötü yola düşürmek" olayının sadece fahişe yapılan kadınlar için değil, pekala da devletlerarasında da geçerli olduğunu burada görsündür. çok enterasan tarihi gelişmelere tanık oluyoruz. sözlük yazarı bunun bilincinde olsundur.
1929 buhranı sonrasında hitler gibi bir adamı, sonrasında da 2.dünya savaşı gibi bir felaketi hazırlamıştır. inşallah böyle birşey yeniden olmasın. tarih....ne yazık ki tekerrürden ibarettir.
durumun vahametini gösteren borcun miktarı değil toplam borç yüküdür efem. bu toplam borç yükünün de en önemli kısmı kısa vadeli borçlardır. S&P* nin de uyarı sebebi bu miktardaki bir borç değil toplam borç yüküdür. şayet kısa vadeli borçların ödemesinde italya'nın şimdilik bir sorunu yoktur.