istiklal marşı

entry370 galeri18 video11 ses1
    76.
  1. okullarda pazartesi sabahı cılız okunup cuma günü çıkışta daha bir gür sesle okunan marş.
    2 ...
  2. 77.
  3. Şair Türk ordusuna vatanın kutsallığını hatırlatıyor. Toprak ile vatan arasında büyük bir fark vardır. Toprağı vatan haline getiren onu elde etmek ve korumak için savaşan fertlerin varlığıdır. Kısacası sıradan bir toprak büyük bir değer taşımaz; ama vatan toprağı uğrunda şehit olan atalarımızın o topraktaki mezarlarıdır. Bu kutsal vatanı dünyalara değişmeyiz. Toprak dünyanın dünyanın her yerinde bulunur. Ancak atalarımızın kanlarıyla sulanan topraklar vatanımız üzerindedir.
    0 ...
  4. 78.
  5. milli mücadelenin en iyi anlatıldığı eser.türkiye cumhuriyeti nin milli marşı.
    0 ...
  6. 79.
  7. 23 Nisan 1920 günü Meclis açılmış. istiklal harbi başlamış. Ordularımız, Anadoluyu işgal edenlerle savaşıyor. Yunan ordusu Ankara yakınlarına kadar ilerlemiş. Meclis bu ortamda, yeni kurulan Türk Devleti için bir istiklal Marşı hazırlatmak istiyor. 1920 yılı sonlarında bu amaçla bir şiir yarışması açılıyor.

    Katılımcılara 6 ay süre veriliyor.

    istiklal Marşı yarışmasına bu süre içerisinde tam 724 şiir gönderiliyor. O zamanki adıyla Maarif Vekaleti, yani Milli Eğitim Bakanlığı, bu şiirleri değerlendirmek için bir komisyon kuruyor. O dönemin Türkiyesinde iletişim olanaklarının neredeyse sıfır olduğu bir ülkede yarışmaya katılan 724 şiir tek tek okunuyor, içlerinden 6 şiir elemeyi geçip Meclis Matbaası tarafından bastırılıyor ve milletvekillerine dağıtılıyor.

    Ayrıca kazanan şiir için 500 lira ödül var. O zaman için çok büyük bir para.

    O sırada Maarif Vekili olan Hamdullah Suphi (Tanrıöver), Ankara; da yaşayan ve aynı zamanda milletvekili olan ünlü şairimiz Mehmet Akif (Ersoy)dan da bir şiir istiyor.

    Bunun üzerine Mehmet Akif Bey ;Ben mebusum (milletvekiliyim), müsabakaya katılmam. Ayrıca bir şiir yazıp size veririm; diyor.

    Evinde yazmaya başlıyor ve Kahraman ordumuza ithaf ettiği şiir bittiğinde, Maarif Vekaleti; ne teslim ediyor.

    Böylece yarışmaya 7. şiir de katılmış oluyor.

    Müsabaka sonuçlanıyor. Mehmet Akif Bey in şiiri Meclis kürsüsünden Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey tarafından büyük bir coşkuyla okunuyor.

    Büyük tezahürat ve alkışlar arasında ve oybirliği ile istiklal Marşı olarak kabul ediliyor.

    Tarih 12 Mart 1921.

    istiklal Marşı şiiri kabul edildikten hemen sonra, kürsüden bir kez daha okunuyor ve bütün milletvekilleri bu kez ayakta dinliyor. Meclis yetkilileri birkaç gün sonra Mehmet Akif Bey e 500 liralık para ödülünü vermeye geliyorlar. Almayı reddediyor.
    Ben müsabakaya girmedim. Bu para benim hakkım değildir ve bana ait değildir diyor.

    Meclis yetkilileri ısrar ediyor.Bu parayı kasamızda tutamayız. Siz alın, isterseniz bir yere bağışlayın diyorlar. Mehmet Akif Bey bunun üzerine parayı alıyor ve hastanede yatmakta olan gazilerimize bağışlıyor.
    *
    0 ...
  8. 80.
  9. 81.
  10. 82.
  11. 12 mart 1921 de kabul edilen istiklal marşını bazı arkadaşlar bugünden yorumluyorlar..
    bu hatalıdır..
    --spoiler--
    bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli,
    ebedi yurdumun üzerinde benim inlemeli
    --spoiler--
    1921 anayasasında türkiye nin resmi dini islamdır..

    anayasaya laiklik ilkesi 1937 de girmiştir.

    dini motifler içermesi gayet normaldir istiklal marşımızın..

    ayrıca bu halk namusu ve dini için savaşmadı mı ?.
    sakın ola cumhuriyet için savaştı demeyin valla gülerim.
    1 ...
  12. 83.
  13. her söylenildiğinde tüylerimi diken diken eden, çok büyük anlam içeren milli marşımız.

    geçen gün izlediğim bir video da sunucu arkadaşımız elinde mikrafon eminönü dolaylarında dolaşıp önüne geleni çevirip ulusal marşımız nedir diye soruyordu ve aldığı cevaplar karşısında sinir olmamak elde değildi. ya 10 kişiden biride bilmez mi ya? hele ik dizeleri sorduğunda yok artık dedim.
    0 ...
  14. 84.
  15. 85.
  16. show tv'nin anahaberlerinde sokaktan geçen insanlara sorulan "istiklal marşımızı kim yazmıştır ve ilk kıtası nedir?" sorusuna cevap verebilen bir kişi bile olmamıştı, ayıp ve yazık.
    0 ...
  17. 86.
  18. bir milletin varoluş hikayesidir. bir müslümanın yakarışıdır...

    --spoiler--

    bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli,
    ebedi yurdumun üzerinde benim inlemeli

    --spoiler--
    soru: eksileyen lastikimsi arkadaş bana bi açıkla bu entrynin neresi sana giriyor?
    2 ...
  19. 87.
  20. bazı kişilerin içinde barındırdığı dini motifler yüzünden zoruna gitse de bu ülke var oldukça okunacak olan, dini inancı tam olan, müslüman bir şair tarafından yazılmış şiir. sonradan marş olmuştur.
    2 ...
  21. 88.
  22. içinde türk kelimesi geçmiyo, ya da çok dini motif var diyen troll' lerin anlayamayacağı kadar derin, türk milleti' nin milli marşıdır.
    1 ...
  23. 88.
  24. okul yıllarında ezberimizde olan, yıllar geçtikçe sadece ilk iki kıtasını hatırlayabildiğimiz ulusal marşımız.
    0 ...
  25. 89.
  26. &feature=related
    1 ...
  27. 90.
  28. 91.
  29. türkiye dışında hiçbir ülkenin milli marşını bilmiyorum ama başka ülkelerin marşlarının bu kadar içten, bu kadar duygusal sözlere sahip olabileceğini de sanmıyorum. helal olsun mehmet akif ersoy'a. son nefesimize kadar haykıracağımız milli marşımızdır.
    1 ...
  30. 92.
  31. ilkögretim 1'den lise sona kadar 12 yıllık bir şu çılgın türklüktür.
    0 ...
  32. 93.
  33. uyumsuz bestesiyle sikip atılmıştır.
    1 ...
  34. 94.
  35. bir kesim tarafından içinde türk kelimesi geçmediği için bir kesim tarafından dini telmihleri olduğu için bir kesim tarafından da türk marşı olduğu bir kesim tarafından osmanlı askerlerini bedir savaşçılarından daha da yüceltmiş bir şair tarafından yazıldığı için eleştirilir. öyle garip bir marştır. üzerinde komplo teorileri dahi var, yalçın küçüğe göre marşı merhum ersoy değil de yahudiler bile yazmış olabilirmiş.

    herkesi memnun etmek zor
    2 ...
  36. 95.
  37. 96.
  38. 97.
  39. yerine enternasyonalin geçip, tüm dünya halkları ile birlikte seslendirileceği günü beklediğim marştır kendisi. *
    3 ...
  40. 98.
  41. öncelikle en azından okul törenlerinden kaldırılmalıdır, hatta bundan önce şu kötü bestesinden azad edilmelidir, ayrıca iki değil on kıta olduğu derk edilmelidir. artık devlet destekli tarım kredisi rolünden kurtulmalı, çünkü o ümmetin feryadıdır.
    1 ...
  42. 99.
  43. okunuşu doğru değildir, fakat okunuşunu siz düzeltmeye kalkın bir de görün bakalım; neler oluyor. sözleri yazldığı tarihe hitap eder fakat günümüze hitab etmez, tamam şiir olarak güzeldir, fakat bir ülkenin marşı olmamalıdır. çünkü içinde türklük ve müslümanlık kavramları geçmektedir, ülke kimsenin babasının malı değildir, vergisini veren ve buranın kimliğini taşıyan herkes bu ülkede hak ve söz sahibidir, o yüzden çoğunlukçuluk değil de çoğulculuk istiyorsak, çoğunlukçuluk içeren kavramlardan ve bunları destekleyen istiklal marşlarından sakınalım.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük