ülkelerin ulusal marşları, ancak rejim değişikliği halinde; ideolojik nedenlerle değiştirilir.
istiklal marşının bestesinin değiştirilmesi istemi, laik cumhuriyetle bağın koparılması amacıyla neo-osmanlıcı cumhuriyet karşıtları tarafından gündeme getirilmektedir.
linkteki müzik mehter müziğidir. mehter de tarihimizin bir parçasıdır, ama o kadar. istiklal marşını osmanlı müziği çizgisinde yeniden bestelemek, istiklal savaşını yoksaymak anlamına da gelir.
istiklal marşı'nın hali hazırdaki bestesi anlamlı sözlerini katletmek için yapılmış gibi duruyor. değiştirilmesi sözlerini de anlamamız açısından son derce iyi olacaktır.
güzel ancak bir türkü olarak. çok uzatılmış. mevcut marş 1 dakika dolaylarında iken bu 2buçuk dakika. asıl bu haliyle çocuklar zoraki okur. dolayısıyla yerini alamaz.
milli marş
yeri gelir spor müsabalarından önce, yeri gelir diplomatik görüşmelerde söylenir veya çaldırılır.
bu marş bunlara uygun değil.
yapanın eline sağlık ancak hobi olarak dinleyelim bunu.
böyle bir savaşa gidiyoruz oley havası olmuş. oysa sözleri okuyan herkes oradaki ağıdı farkedecektir bu açıdan şu anki beste ağıt havasını da yakalıyor ve bu açıdan sanıyorum bu besteye göre daha iyi. yani fade to black üzerine sözleri söylesen bundan yine daha iyi olur. ağıt olayı şart. son 15 yılını sadece savaşlar ile geçirmiş yüzbinlerce insanı ölmüş bir halkın hadi savaşa tadı yerine bir ağıt yakması da doğaldır değil mi?
kaale bile alınmayacağı için güzel olması ve ya olmaması bir şeyi değiştirmez. bunu gündeme getirenlerin ve ya "çok güzel", "çok hoş olmuş" diyenlerin amacı belli.