istiklal marşı'nın anlam bütünlüğü çok önemlidir. öyle bir bestesi var ki kelimeleri ortadan ikiye bölmüş ve ancak okunduğunda anlaşılabiliyor bazı kelimeler. bunun aşağılamakla bir ilgisi yoktur kesinlikle. anlamıyla okumak kulağa hoş gelmesinden önemlidir şahsımca.
Bestesi kelimelerle tam uyumlu değildir.ama şöyle bir gerçek de var ki bu beste eşiliğinde marş daha vurgulu ve daha kolay okunabiliyor.ilk beste ile devam etseydik nefes alma sorununu olan insanlar* marşı okuyamazdı.
istiklal marşı, her mükemmel güfteden aynı mükemmellikte beste çıkarılamayacağına güzel bir örnektir. ulvi cemal erkin gibi bir duayen bile daha iyisini yapabilmek için yıllarca uğraşmış ama muvaffak olamamıştır.
orijinal müzik daha sonra atatürk'ün dinleyip de beğendiği bir marşla değiştirilmiştir (ayrıntısını hatırlamıyorum). sözler o müziğe tam oturmadığından da söylenişi biraz garip oluyor. bestesi kötüdür evet ama zaten bu sözlere yapılan bir beste değildir.
şahsen ben 3. sınıfa kadar ne söylediğimden habersizdim hele de "tüteeen en soon ocaaak o be" kısmı yüzünden tekerleme gibi gelirdi bana. o kadar anlamlı ve muhteşem bir marşa daha iyi beste yapılabilir aslında yapılamıyorsa da şiir gibi okuyalım. şiir olarak okununca ağlıyoruz bile.
eksik ezgiyle başladığı doğrudur. fakat bu marşın farklı kişiler tarafından oluşturulan onlarca çeşidi bulunduğu için birçok kalıba girmiştir. en doğrusu cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası'nın eseridir bence.
ayrıca bir de eski bestesi var ki mehter marşı ve türk sanat müziği bilgisi gerektiren bir beste. hem marş denilen şeyin belli konseptleri olur , tüm dünyanın milli marşlarına bakın birbirine benzer seslerden oluşur.
sonuç olarak daha güzel olabileceği doğru fakat elimizdeki de içler acısı değil.
o kadar kısa bir sürede ve zor şartlarda yapılmıştır ki kötü tarafları olması muhtemeldir. ama yinede birçok ülkenin marşını dinlememe ragmen en görkemli, en duygulu beste yine bizim kutsal marşımızınkidir.
sanırsın ayrı bi kıta ama üst kıtanın sonunu at, aşağıya ekle söylemeye devam et. insan bi rus kızılordusunu dinler, 2 bişi kapar nerde mınaki.
sonra devamı geliyor.
-snmdn yurdumun üstünde tüten en son ocak o bee...
daha başından falso be abi, ünlüleri attım gene o hıza yetişemiyorum, o nası bi sönmeden yangından mal mı kaçırıyoruz ?
Kahraman ırkıma bir gül, ne bu şiddet, bu celâl ?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl,
Hakkıdır, hakka tapan milletimin istiklâl.
buralar komple bozuk zaten. sözler iyi gaz filan, hakk var araya allah ı da sıkıştırdık peki.
yazarken virgül mirgül anlamı var ama okurken ?
kahraman ırkıma bir gül ne ? feda olsun gül bahçesi diye devam etmesini beklerken allaah allah meğersem celalleniyormuşuz.
celal dedik mesela "bu celal sana" insan diyor ki neye celallendik hop ordan başka konuya "olmaz dökülen kanlarımız" haydaaa az önce gül bahçesi diyoduk, bi anda etrafı kana buladık.
devamı geliyor "sonra helal hakkıdır" komik değil mi lan asjdjksadlkajsda helal hakkıdır ? ne diyoğn abi sen ? kafan mı güzel ?
ayrıca ateistlerimiz sahiplenmesin bu marşı, allah a tapmıyosanız istiklal sizin hakkınız değil, kıta kıta okuyunca anlıyoruz, da vinci nin şifresi mubarek. ateist kemalist kardeşlerimin işi zor valla, bi yanda istiklal marşı bi yanda allah. zor mirim zor.
larda yüzen al sancak
mun üstünde tüten enso no cak o be
yıldızıdır parlayacak o benim
dir o benim milletimindir
ancak
sonrahelalhakkıdır
mabirgülne
cakobenim
olmaz öyküler
tüte nenso noca kobe
nimmiletimin
kahraman ırkıma bir gülle
bu şiddet bu celal sana
Gibi anlamsızlıklara yol açtığı için yapılması gerekendir.
istiklal marsi´nin güzel bir beste olup olmadigi müzik zevkine göre kisiden kisiye degiskenlik gösterir. bana kalsa dünyada sadece tek bir mars olsun, o da insanlik marsi olsun ama nafile. bir sekilde devletler siyaseti ve savas idarelerini kontrol altinda tutabilmek icin; halkina milli duygular asilamayi her zaman ön görmüstür. milli marslar da ayni sekilde milli duygulari empoze etmek icin kullanilan bir yöntemdir.
tabi olaya sanat acisindan bakarsak durum biraz daha farklilik gösteriyor.
istiklal marsi´nin bestesini sevmek ayni arabesk müzik severler, pop müzik severler, metal severler gibidir. kimisinin hosuna gider, kimisinin de gitmez. belki de daha iyisi ve daha cok kisinin hosuna gidebilecek eserler de olabilir.
hazir konu istiklal marsi´ndan acilmisken sunu da araya kaynatayim.
angolali bir arkadasimin 2000 yillari basinda dünya kupalarinda ilk defa istiklal marsi´ni dinliyor ve diger ülkelerin milli marslari ile kiyasliyor. "en hareketli, en gümbür gümbür ve en canli mars türkiye´nin marsi" demisti.
bir ülkenin milli marsi mutlaka o ülkenin kültürünü, müzigini ve duygularini yansitmali. istiklal marsi´nin ilahi seklinde okundugunu hayal etmeye kalkistim, uykum geldi.
Bugün Cumhurbaşkanının lafları ile tekrar gündeme gelen bir konudur.
Ben de gerçekten bu bestenin, bu harikulade şiiri tam olarak yansıtamadığını düşünüyorum. Beste tek başına okununca şiirde anlatılanlar anlaşılmıyor bile. Bazı sıkıntıları var bestenin.