istiklal madalyası

entry13 galeri2
    1.
  1. Vatanımızın Müdafaası için atalarımızın vermiş oldukları o emsalsiz mücadeleyi gelecek kuşaklara anımsatmak maksadıyla Simgeleştirilen madalya.
    1 ...
  2. 2.
  3. Kurtuluş Savaşı gazilerimize Türkiye için katkılarından dolayı verilmiş madalya olup 3 kuruşluk gazi maaşları diş kovuklarında kalsa da her 23 nisan da, 29 ekimde göğüslerinde gururla taşıdıkları madalyadır da. Kendilerine nezaketen ayrılmış ön sıralarda otururlar ve çoğu savaş canlandırmasında tekrar gözleri dolarak o anları yaşarlar. Bazı rahmetli olmuşlarının madalyaları para karşılığında çocukları tarafından satılmaktadırlar. Ama artık eski değeri kalmamıştır o eski madalyaların. Devletin en büyük ayıbıbıdır. Bir nesil, binlerce genç, o gazilerin çocukluk arkadaşları, bizler kola içebilelim, mc donalds'dan hamburger yiyebilelim diye toprak olmuşlardır. Ve bizlerin onlara hediyesi diş kovuğu kadar bir maaş ve sadece bayramlarda hazırlanan protokol yerleri.
    (bkz: Tarihine sahip çık ey Türk)
    3 ...
  4. 3.
  5. madeni para koleksiyoncusu tezgahında görüp yıkılmama sebep olan , yeni nesil gençler için için pek de manası olmayan madalya.
    3 ...
  6. 4.
  7. 66 numaralı istiklal madalyası kanunu'na göre verilen madalyadır:

    "bilfiil kıta başında, cephede veya dahili isyanları teskinde hamaset ve fedakarı asarı gösteren erkan, ümera ve zabitan ve efrat ve milli kahramanlara ve cephe gerisinde ulvi maksadın husulü için mesai ibraz edenlere ve istiklali milli uğrunda fedayı hayat eden şehitlerin büyük oğluna, yoksa büyük kızına, yoksa pederine, o da yoksa validesine, o da yoksa zevcesine verilir."

    "Davayı muhik ve meşruumuzu ihzar ve bunu müdafaa eden Büyük Millet Meclisi azalarına birer madalya verilir."

    http://mevzuat.basbakanli...;sourceXmlSearch=istiklal

    "YAPILDIĞI MATERYAL VE BOYUTLARI: Pirinç Çap : 35 x 40 mm, Ağırlık : 15.55 gr.

    SEMBOLÜN ANLAMI: Ön yüzünde doğan güneş içinde TBMM nin 23 NiSAN 1920 de toplandığı tarihi bina, dünya haritası, kağnı resmi, 23 NiSAN 1336 yazısı. Arka yüzünde Ay Yıldız içinde Türkiye haritası 1 T.Sani 1338 yazılıdır.

    TAKILDIĞI YER: Sağ Göğüs Üzerine takılır. (Dış Ülkelerde görevli Büyük elçi ve konsoloslarda ise frak (elbise) üzerine sağ göğüse takılır.)

    KURDELANIN ÖZELLiĞi: Cephede fiilen çarpışanlara Kırmızı, o tarihlerde TBMM üyelerine yeşil Cephe gerisinde görev alanlara Beyaz, hem TBMM üyesi olup hem de Cephede görev alanlara ise Yeşil-Kırmızı kurdele verilmiştir. 869 Sayılı Kanun ile Ordu mensuplarının Madalya Kurdele rengi kırmızı ile değiştirilmiştir."

    http://www.asal.msb.gov.tr/madalya/madindeks.htm
    1 ...
  8. 5.
  9. kurtuluş savaşına katılan herkese verilmeyen madalya. ' ya istiklal ya ölüm' denildi onlara, emre itaat edip ölmeden dönenlere verilen madalya oldu böylece.
    2 ...
  10. 6.
  11. yüce ve şerefi pek büyük olan istiklal madalyası, başta ulu önder atatürk olmak üzere, onunla kolkola omuzomuza ve ulusal kurtuluş uğrunda cephede, cephe gerilerinde savaşanlara ve savaşın kazanılmasında yardımcı olanlara, büyük türk milletine bir vatan hediye eden kahraman gazilerimize ve şehitlerimize verilmiştir...
    2 ...
  12. 7.
  13. Kahramanmaraş;
    dünyada istiklal madalyalı tek şehirdir.Kahramanmaraş'ın Kurtuluş Savaşında şehir halkı ile birlikte topyekün direniş göstermesi ve çevre Vilayetlerinde yardımına koşması büyük takdir toplar.ve Kurtuluş Savaşı sonrasında Maraş'a bir yazı gönderilerek, Milli Mücadeleye katılanların listesi istenir. Şehrin ileri gelen yönetiçileri toplanır, bir durum tesbiti yapar. Sonun da Ankara ya " Maraş ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur " cevabı verilir. Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın da onayı ile istiklal Madalyası'nın Maraş ta fertlere değil, Şehir halkına verilmesi kararlıştırılır. Ve Kahramanmaraş bir adet Kırmızı Şeritli istiklal Madalyası ile ödüllendirilir . Kahramanmaraş'lı 1925 yılından beri her yıl Kurtuluş günü olan 12 Şubat Bayramında iSTiKLAL Madalyasını Şanlı Bayrağına törenle takarak, geçmişini yad eder ...Maraş şehri Milli Mücadeledeki fedakarlığından ötürü TBMM tarafından 7 Şubat 1973 tarihinde "KAHRAMANLIK" payesiyle ödüllendirilmiştir ve bu tarihte maraş ismi kahramanmaraş olarak değişmiştir.
    0 ...
  14. 8.
  15. istiklal madalyasının ne anlama geldiği öğretilmemiş bürokrasinin, bilmediğini halkınada anlatamaması sonucu halkımın anlamını tam manasıyla öğrenemediği, vatanına varıyla, yokuyla hizmet etmiş kahramanlara verilen madalya.
    istiklal mahkemelerinde, istiklal madalyası sahibi kurtuluşun mimarlarının yargılanıp, haksız yere ceza almasından kaynaklanabilir.
    padişahın direkt emrine rağmen rütbesi dahi olmayan sivil atatürke kolordusunu ve hizmetini teslim ederek, kurtuluş savaşını canı ve askerlik şerefi pahasına, lidersiz bırakmayan kazım karabekir paşa, sayısız ve sınırsız hizmetine rağmen aldığı istiklal madalyasına rağmen, yirmi yılı aşkın hain sıfatıyla göz hapsine mahkum edilmiştir. gerekçe atatürke suikast girişimi. komiktir.akılsızlıktır.
    0 ...
  16. 9.
  17. kurtuluş savaşı'nda önemli yararlılık gösterenlere verilen manevi değeri yüksek bir madalyadır. kurtuluş savaşı esnasında cephede çarpışarak görev yapanlarınki kırmızı kurdelalı, milletvekillerininki yeşil kurdelalı, cephe gerisinde yararlılık gösterenlerinki beyaz kurdelalıdır. atatürk örneğindeki gibi hem mecliste, hem cephede görev yapanlarınki kırmızı-yeşil kurdelalıdır (istiklal madalyalı fotoğraflarına dikkat ediniz, madalya kırmızı-yeşil kurdelelidir).
    1 ...
  18. 10.
  19. istiklal caddesindeki işportacılarda satılmaz.
    0 ...
  20. 11.
  21. 12.
  22. Türkiye'de istiklâl Madalyası sahibi üç şehir ve bir ilçe bulunmaktadır. Bu biricik ilçe kastamonunun inebolu ilçesidir. inebolu 9 Nisan 1924 tarihli TBMM kararıyla inebolulu kayıkçıların gayretleri ve başarıları ve Kastamonu halkının cephe gerisinde yaptığı kağnıyla mermi taşımak gibi fedakarlıklar nedeniyle beyaz şeritli istiklâl Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Madalya, inebolu Belediyesi’nde muhafaza edilmektedir. Her yıl 9 Haziran'da tören alanında istiklal madalyası ile birlikte verilen berat açılıp okunur.
    0 ...
  23. 13.
  24. Kurtuluş savaşı filmlerinin başlamasına kaynak olan bir kahramanlık öyküsünü konu alan 1948 yapımı türk filmi. Orhon M. Arıburnu'nun başrolünde olduğu bu filmde halit akçatepe yan rollerde yer almıştır. saygılarımla.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük