Kazım Karabekir'in en önemli eserlerindendendir. iki ciltlik eser ilk baskısını 1960 yılında Türkiye yayınevi tarafından yaptı. 2008 yılında Yapı kredi yayınları tarafından yeniden basıldı.660 ve 682 sayfalık iki cilt olarak satışa sunuldu.
az evvel idefixden aldığım siparişle elime geçen istiklal savaşı gazilerinden büyük komutan kazım karabekir hatıratı. her ne kadar henüz okumamış olsam da, kendisinin nutuk antitezi olduğunu düşünüyorum. onun da tam metnini geçen hafta satın aldığım için karşılaştırmalı olarak okuyabileceğim.
Özgürlükçü demokrasi sistemini benimseyen cumhuriyetimizce daha basılmadan yasaklanan, piyasaya çıkmadan toplatılan eser. Hani nerede demokrasi, nerede özgürlük. Hani inanca saygı, düşünceye özgürlük. Aleyhe, muhalif ne varsa ya yasaklandı, ya sürüldü, ya öldürüldü, ya deli ilan edildi.
Her neyse esere dönersek ilk dikkat çekici nokta harbimiz (g.ö. Biz) ifadesidir. Mustafa kamal ın bireyselliğine, her şeyi ben yaptım düşüncesine karşıtlık vardır. Salt mustafa kamal ı tenkit ettiği için kitap yasaklanmıştır.
Ayrıca kitapta bizzat kendisi ismet inönü ile edirne mason una girdiklerini ve 18. Dereceye kadar yükseldiklerini anlatır.
Ek olarak nutuktan 100 kat objektif eserdir, fakat yine de tam anlamıyla objektif değildir. Resmi ideolojiyi ve resmi tarihi tenkit eden eserlerden biridir. Eser aynı zamanda çok sayıda da vesika ihtiva eder. Gerçekten cumhuriyet tarihi öğrenmek isteyen varsa, başucu eser bu olmalıdır.