atatürk'ün güzel sözlerinden birisi.
bunu söylediği zaman havacılığın emekleme aşamasında olması ve geldiği durum ileri görüşün nassıl birşey olduğunun kanıtıdır.
son zamanlarda insanların deli gibi oynadığı kıbrıs çıkartması konulu mükemmel türk yapımı oyundur. rum uçaklarıyla ilgili bazı problemleri yüzbaşı olan rütbenle halletmeye çalışıyorsun. *
yukaridaki entry kendimden utanmama sebebiyet vermistir. oyunun gercek adi istikbal goklerde'dir. bu basliktada oyunun linki bulunabilir.
efendim, aşırı derecede ileri görüşlü bir sözdür. millet o vakitler uçağın ne olup olmadığını tartışırken, atatürk olaya noktayı koymuştur. sonra millet yeri göğü bırakın, uzaya gitmiştir, biz ise hala 3. köprüyü yapmaya çalışıyoruzdur.*
aslen atatürk'ün söylemediği söylenen ancak atatürk'ün kızını pilot yaparak açıkça yaşattığı, teşvik ettiği, havacıların ilham kaynağı olan vecizedir. sözü söyledi mi söylemedi mi bilinmez, kaynaklarda yok sanırım ama hava araçlarının cephe savaşlarını bitireceğini o zamandan öngördüğü kesin
yalandır.. istikbalin ne işi vardır göklerde? istikbal zemindedir, bastığımız yerdedir.. kimse beni kandırmaya çalışmasın. istikbal seçicidir yalnız.. büyük dükkanları seçer.. o dükkanı dayar döşer, bir yerde oturma takımı, bir yerde masa takımı..
gökte değildir istikbal,gökte olsa iş yapamaz..batar koca firma.*
aslında bir bakıma doğru bir önermedir. bunu astroloji veya astronomi ile ilgilenenler daha iyi bilir. saçma bir örnek gibi gelebilir ama yarın yağmur yağıp yağmayacağını bile göklerden öğreniyoruz değil mi?
fransız bir firma yeni model bir fransız uçağıyla istanbul'a gelir. amaçları uçağı türkiye'ye pazarlamaktır. gösteri uçuşuna mustafa kemal atatürk de davet edilir.
gösteri uçuşunu çok beğenen mustafa kemal atatürk, fransız yetkililere uçağın maliyetini ve ödeme koşullarını sorar. fransız yetkililer mustafa kemal'e uçağın maliyetini ve ödeme takvimini gösteren bir dosya verirler. mustafa kemal uçağı çok pahallı bulur ve "şu an ekonomimiz buna müsait değil. üstelik uçak alımı için henüz çok erken" der. fransız yetkili alım için çok erken olmadığını, çok yakın bir zamanda uçakların göklerde sıkça görüleceğini ifade eden cümleler kurar. çevirmen bunu "istikbal göklerdedir" diye çevirir. atatürk bu sözü çok beğenir. bunu bir yere not edin der etrafındaki katipler not eder.
sözün sahibi fransız yetkilinin cümlelerini aktaran çevirmendir. atatürk'ün kimseye nasip olmayan bir ileri görüşlülüğü olduğuna dair makale yazanlar bu sözü çok sonraları kendisine mal etmiştir. işin aslı budur.
türksat uydusu üzerinde de yazan ibretlik yazıdır.
şöyle ki : uydu yapılacaktır ama para yoktur. acil imf'ye gidip ''abi bize acele para lazım uydu yapacaz da'' denir. para yalvar yakar alınır.
para , tamam. eee para var da nasıl yapacağız bu uyduyu ? tabi ki de japonya'ya gidip ''ya siz uydu yapacakmışınız ya bizimkini de aradan çıkarıverin be'' denir. onlar da para karşılığında tamam hallederiz derler.
uydu fırlatmayta hazır. hazır ve nazır ama nasıl ve neyle atacan ki uzaya ? teknolojin mi var ? yok.
o zaman gidersin fransa'ya bizim uyduyu bi atıverin uzaya , parası neyse hallderiz. denir. sonuç ; uydu fırlatılır.
atatürk'ün, manevi kızı afet inan'ın kızı araştırmacı arı inan'ın söylediğine göre böyle bir sözü yoktur.
sabiha gökçen'e sordum o da hatırlayamadı dedi hatta.