kağıt üzerinde olumlu ve mutlaka yapılması gereken bir düzenleme. ama malesef ve malesef bu ülkenin gerçeklerini bildiğinizde çok da olumlu yansımaları olmayacak bir uygulama. büyük işletmeleri bir kenara koyarsak, bizim insanımızın vergi vermeme gibi bir alışkanlığı vardır. siz istediğiniz kadar vergileri azaltın bizde yine kayıt dışı istihdam ve yanlış beyan devam edecektir.
öncelikle yapılması gereken türk halkına vergi kültürünü aşılamaktır.
bu sayede kayıtdışı istihdam engelleneceği için şuanda toplanan vergiden daha fazlasının toplanacağı aşikardır. ancak güçlü bir denetim mekanizması ve eğitim şartoğlu şarttır.
işe yaramayacağını düşündüğüm metot.
zira geçtiğimiz dönemlerde 1500 kişi civarı çalışanını krizi bahane göstererek işten çıkaran bir bankanın, bugün açıkladığı bilançosunda geçen yılın ilk dokuz ayına göre karını %36 artırdığını görebileceğimiz bir ülkede yaşamaktayız.
zaten üç kişinin işini bir kişinin yaptığı memlekette aç gözlü işverenler sübvansiyondan yararlanıp, yine üç kişinin işini bir kişiye yaptırmaya devam etmenin bir yolunu bulacaklardır.
nice doktorlarin, avukatlarin kagit uzerinde asgari ucretlilerden az kazandigi* ulkemizde olamayacak sey. tabii derseniz ki, gelirlerin hepsi bir tamam beyan edilse ve vergilense vergi oranlari duser mi? yoksa vergi toplamanin kolaylasmasiyla kamu harcamalarini daha rahat zivanadan cikartma imkanina kavusan devlet vergi oranlarini daha da mi arttirir? dogrusu bilemem.
ancak 8 senelik icraatta zerre gram adım atılmamıştır. şu anda asgari ücretli biri 350 tl gibi sosyal güvenlik
primi maliyetine sahiptir. maaş net 600 civarındadır.