eskiden çok önemli karar alınacağı zaman büyüklerimiz iki rekat namaz kılar ve istihare ye yatarlardı. gece görülen rüyanın yorumuna göre önemli konunun kararı verilirdi.
istihare "hayırlı olanı istemek" anlamına gelir. insanlar, kendileri için önemli olan bir karar verecekleri veya bir seçim yapacakları zaman, bazan belki eldeki verilerin yetersizliği sebebiyle başvururlar.
-Birinci defada sonuç alınamazsa üç kere veya yedi defa tekrarlanabilinir.
niyet edilen, yapılmak istenen bir işin sonucunun hayır mı ser mi oldugunu allah'a danısmak, rüyaya yatmak. yeşil ve beyazı hayra, siyah ve kırmızıyı sere yorarlar.
özellikle evlilik kararı öncesinde uygular bunu bircok insan.
islam peygamberi Muhammed, fal türü çeşitli yöntemlerden insanları vazgeçirmek için istihareyi önermiştir ve bu konuda şöyle demiştir:
"Biriniz bir iş yapmaya niyetlenince farzın dışında iki rek'at namaz kılsın ve şöyle desin:
Ey Allahım, ilmine güvenerek senden hakkımda hayırlısını istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Sınırsız lutfundan bana ihsan etmeni istiyorum, gücüme güç katmanı istiyorum. Ben bilmiyorum, ama sen bilyorsun, ben güç yetiremem ama sen güç yetirirsin. Ey Allahım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, dünyam ve geleceğim açısından hayırlı olacaksa, bu işi benim hakkımda takdir buyur, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle. Yok eğer benim, dünyam ve geleceğim için kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Ve hayırlı olan her ne ise sen onu takdir et ve beni hoşnut ve mutlu eyle!"
Rüyada beyaz, yeşil gibi renkler görülürse olumlu; siyah, gri gibi renkler görülürse olumsuza yorulması gerektiği belirtilir.
bir kimsenin yapmak istediği bir şeyin kendisi için hayırlı olup-olmayacağı konusunda bir işarete kavuşmak maksadıyla yatmadan önce iki rekât namaz kılarak ALLAHa dua etmesidir.
ibadet ve sevap işlemek gibi iyi olduğu, haram ve günah gibi kötü olduğu bilinen şeylerde istihare yapılmaz. istihare, yapılmasının doğru olup-olmadığında tereddüt edilen şeylerde yapılır ve yedi kere tekrarlanır.
Hz. Peygamber, istihârede şöyle dua edilmesini tavsiye etmiştir: ALLAHım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. ALLAHım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle! (Buhârî, Daavât: 48).
çoğumuzun yanlış bildiği
benim de yanlış bildiğim; fakat sonradan doğrusunu öğrendiğim eylemdir.
istihare deyince illa ki rüya görmek rüyada renk görmek önemli değilmiş. istihareden sonra kalbinde o işi yapmaya dair sıcaklık hissediyorsan hayırlı o işe karşı eskisi kadar sıcaklık hissetmiyorsan hayırsızdır.
hayır talep etmek manasına gelmektedir. Bir iş yapmaya karar verildiğinde hayırlı olup olmadığını allahu tealaya danışmaktır. 2 rekat namaz kılındıktan sonra kalbe gelen huşunun, kalp halinin istiarenin sonucunu vermektedir. Ancak günümüzde biz insanlar günahlara fazla bulaştığımız için, kalbimize gelen halin anlaşılmamasından dolayı istiharenin peşine uyuyarak görülen rüya sonucunda istiharenin akıbiyetinin belirlendiği durum sonucudur.