Çeşitli toplumsal olayların sayı hesabıyla incelenmelerine yarayan bilinen bir metod. Günlük hayatımızda doğal ölüm, evlenme boşanma, istihlâk, istihsal gibi birçok doğal, sosyal ve ekonomik olayların tek tek görünümleri karşı karşıya geliriz. Fakat, bunların toplum hayatındaki sonuçlarını birleştirilmiş bir şekilde ve kesine yakın bir durumda ifade edemeyiz. Ortalama durumla, her hangi bir yiyecek fiyatında, belli bir süre içinde artma ya da eksilme olduğu, bir ülkenin nüfusuna göre doğum ve ölümlerin oranı gibi sonuçlar ancak bu olayların sonuçlarını birleştirmek ve aralarında istenen oranı kurabilmekle sağlanabilir. Bu durum ise, toplum hayatında çeşitli yönlerden (si yasal, ekonomik, toplumsal v.b.) gerekli bir özellik kazanmıştır. Son çağlarda devletler, istatistik sonuçlara göre toplum hayatlarındaki çeşitli durumlarını düzenlemektedirler.
insanlar, toplum hayatı yasamaya başladıkları ilk günlerden beri, istatistik olayları ile ilgilenmişlerdir. Ancak, çok eski devirlerde, ilkel bir özellik taşıyan istatistik, son zamanlarda bilimsel bir durum kazanmış ve istatistiği yapılan her konuda, kesin sonuçlar elde edilebilme imkânları gerçekleşmiştir.
gereksiz yere karmaşıklaştırılan, zorlaştırılan bilimdir. bir şeyin meydana gelme olasığını hesaplamak için uzun matematiksel yöntemler kullanmayı içerir, oysaki durum çok basittir; sonuç %50'dir, ya olur ya olmaz.
anlamını bilmeyenler olduğu gibi telaffuzunu da beceremeyenlerin çok olduğu bilim dalı.
uzun yolculuklarda yanınızda oturan kişi illede bi muhabbet açmak ister, yine böyle uzun bir yolculuk esnasında yanıma oturan şahıs;
-öğrenci misin yavrum
-evet
-hangi bölüm
-istatistik
-hımm çok güzel istatik
-hayır is-ta-tis-tik
-ne işe yarıyor yavrum bu istatik
bu tarz konuşmalara okadar çok maruz kaldım ki artık istatistik diyorum bi kere arkasından büyük ihtimalle başka bi şey söyleniyor bende artık hiç bozuntuya vermiyorum ve ne işe yarıyor diye sorulunca da, her işe yarıyor diye kestirme cevap veriyorum, bıktım artık bıktım..
bütün günü sözlük karsısında gecirmenin bir getirisi olarak 4 dalda ödül aldıgım hede. istatistik kısmı yarın silinecek belki ama bu entry sözlük ahalisine yadigar kalır.. *
dun en cok entry giren yazar 2.
bugun ilk girilmis entry'ler 5.
dun en cok oylama yapanlar 8.
bugun ilk girilmis entry'ler 9.
bir cıstak pıstak sesi. elinin baş ve orta parmaklarını kapama, diğerlerini kapa. o iki parmağı gözlerinin üstünde gezdir. bir yandan da istatistik istatistik diye hızlı hızlı fısılda. çok fısıldama, biraz duyulsun. bak nasıl da parti insanı oldun? bir diğeri için hepimiz puştuz.
Insanların yüzde 80'i kendilerinin ortalamanın üstünde zekaya sahip olduklarını düşünürler.
Yani istatistiksel terimlerle konuşursak gerçekten üstün zekalı bir insan isen senin gibi milyonlarca üstün zeka olması lazım orada!
Istatistik, her dört kişiden birinin zihinsel sorunları olduğunu kanıtlamıştır.Etrafındaki üç arkadaşını bir yokla.Eğer onlar normalse sen delisin demektir!
Tüm dünyada her saniye 4000 kutu bira açılır.
Tüm dünyada her saniye 10 bebek ana rahmine düşer.
Her bira açtığınızda,1/400 olasılıkla hamile kalabilirsiniz
Doğum günü kutlamasının insana iyi geldiği ispatlanmıştır. Çünkü istatistik, ne kadar doğum günü kutladıysanız o kadar uzun yaşadığınızı söyler!
Tüm istatistiklerin yüzde 87.166253'ü kullanılan metod ile alakası olmayan hassas sonuçlar üretirler!
seçilen bir evrenden geneli yorumlama işi. genelleme. özellikle sözel bölümlerde* başbelası olabilen bir ders ayrıca.
(bkz: bu dahil bütün genellemeler yanlıştır)
ders olarak çok zor,4 yıllık bölüm olarak ise kolay olan bilim dalı.
ayrıca 4 yıllık istatistik bölümleri,yazılım mühendisliği/veri madenciliği vb. işlerin türkiye şubesidir.
4 yıl boyunca sadece bir program öğrenerek * çok sağlam iş bulma şansı da verir bu bölüm.o müthiş program için;
(bkz: clementine)
geçmişi ve şimdiki durumu çeşitli sayısal tekniklerle analiz ederek gelecek hakkında karar vermeyi sağlayan, verilerin toplanması, sınıflandırılması, çözümlenmesi ve sonuçlarının yorumlanması ile ilgili teknik ve yöntemleri içeren bilimdir.
sayımlama; belirli bir amaç için veri toplama, tablo ve grafiklerle özetleme, sonuçları yorumlama, sonuçların güven derecelerini açıklama, örneklerden elde edilen sonuçları kitle için genelleme, özellikler arasındaki ilişkiyi araştırma, çeşitli konularda geleceğe ilişkin tahmin yapma, deney düzenleme ve gözlem ilkelerini kapsayan bir bilimdir.
araştırılmak istenen konu hakkında, çeşitli olasılık yöntemleriyle elde edilen verilerin, farklı analiz yöntemleriyle yorumlanması bilimidir. gerçi matematik ne kadar bilim sayılıyorsa, o kadar bilimdir, çünkü sayısal bir dil üzerinden hareket eder, biyoloji veya kimya gibi reel veriler sunulamaz.
gereksiz lisans bölümlerden biridir. koskoca 4 sene boyunca dersler verilir, alınır. sonuç olarak mezunlarının ne olduğu, bölümün hangi sebeple açıldığı hala soru işareti kalır. bilim desen değildir, meslek desen değildir, ünvanı yok. öğrencileri de, 'bankada çalışabiliyoruz' diyen tiplerden oluşur.