istanbul takımlarından üç büyüklerin yerellikten çıkmasının sonucudur. eğer bu takımlar türkiye çapında değil de ufak çapta başarılar sağlasaydı bu kadar tutulmazlardı. örneğin istanbul spor takımını tutan bir eskişehirliye rastlamak zordur.
aynı şekilde trabzon sporu da trabzonlu olmadığı halde -hatta istanbullu olduğu halde- tutan birçok insan vardır. ayrıca kişi, ister istanbuldan ister başka şehirden olsun, kendi şehri dışındaki iyi veya kötü bir takımı tutuyorsa buna saygı duyulmalıdır.
popüler kültüre ve endüstriyel spora destektir, bunu yapanların yine en koyu solcu ya da kapitalist karşıtı ya da altkültür takıldığını savunmaları da apayarı bir çelişkidir.
sadece istanbul takımını değil türkiye'ye mal olmuş takımı tutmaktır.gereksiz bir sorgulamadır.istanbul takımlarını hepsi başarılarıyla türkiye'ye mal olmuşlardır.kişiden kişiye göre her biri sempatik öğeler barındırır.
efendim neden böyle bir önermeye yer verdim.bunun sebebi hali çok basit anlaşıcalığı gibi memleketi olmayan yegane göç etmiş zamane pirelerinin yer deyimi konaklamış pirelenmiş üstünede üç tane istanbul takımını görmüş ahvali ecdad sinsileyi saadatını unutmuş kişini yaptığı bir fobidir.başarılarla yoğrulmuş bir bünye ancaak bu kadar sığı bir düşünceyle yoğuruluru.
anadoludaki takımların sahipsiz kalmasını ve bu nedenle gelişememesini neden olan taraftarlıktır.
almanyada nürnberg, köln, stuttgart, dortmund, mainz, m.gladbach,hamburgberlin, bremen, vs.. bir dolu şehrin takımı bilindiği gibi 60-70 bin kişiye oynar maçlarını. oradaki insanlarda türk futbolseverlerin kafayapısında olsalardı hepsinin bayern münih taraftarı olması gerekiyordu sanırım. bir instanbul takımı taraftarı olarak, kendi şehrinin takımını tutanların yapmış olduğu ''güce tapma'' eleştirisi mantıklıdır kabul etmek gerekir ki.
sadece türkiye ye özgu bir durum degildir. italya da pek cok kisi dogduklari yerin takimlarini degil büyük takimlari tutar. mesela sicilyali bi eleman interi tuttugunu söylemisti. yaziklar olsun nasil sicilyalisin sen memleketinin takimlarina sahip çik cataniali ol,palermolu ol neden interlisin diye bir tepki göstersem sacma olurdu. ayni sekilde pek cogumuz cocuk yasta bu takimlari izleyerek büyüdük mahalle de top oynarken ya hakan sükür olduk, ya sergen ya da ya da aykut. ama kimse kendine bucasporlu sercan demedi. pek cok kisi büyük takim tutmanin yaninda kendi semtinin,sehrinin takimlarina da destek veriyor alt liglerden.
entry'i büyük futbol filozofu gökmen özdenak'in bir sozuyle baglayayim;
"global fikirler fiskiran lokal kafalariz" cogumuz. adam tek kelimeyle anlatmis halimizi bravo filozof gökmen.
futbol tutkusu sadece yaşadığın yerin takımının taraftarı olmaktan öte bir duygudur. ayrıca geçen zaman istanbul takımlarına birbirine benzemeyen özel kimlikler kazandırmıştır. ve aslında sahiplenilen bu kimliklerdir.
popüler kültürün dayatmasıdır. 2 sene önce kahramanmaraş şampiyon olduğunda meydanda sadece 200 kişi olmasına ragmen aynı sene aynı meydanda bin kişi galatasaray'ın şampiyonlugunu kutluyordu.
kraldan çok kralcı olmak, kendi kentinin takımı istanbul takımıyla oynarken, tribünden kendi kentine, memleketine küfretmektir.
sözün özü; ibne gibin, puşt gibin bişeydir...
istanbullu olmayanlar istanbul takımlarının tutmasaydı eğer, fenerbahçe, bank asya'da küme düşmemeye, beşiktaş, ortalarda bir yerde, galatasaray, play off'lara gitmek için mücadele ediyor, giresunspor, turkcell super lig lideri, bursaspor, 3 senedir şampiyon olurdu..