resmi tarihin aptal ezberi. kavimler göçü, sanayi devrimi, rönesans, reform gibi şeyleri bilir insanlık. osmanlının bir yeri işgal etmesi tarihi ilgilendirmiyor.
Doğru bir sanmadır. Çünkü istanbulun fethiyle büyük topları kaleleri yıkabildiği anlaşılınca tüm derebeylerin kaleleri yıkılmıştır. Baskıcı feodal sistem yıkılmış bu nedenle bilimin önü açılıp yeni çağ'a geçilmiştir. Ayrıca bizanstan kaçan bilginler ve bilim adamları avrupada rönesans hareketlerine hız kazandırmıştır. Lütfen bilgisizce kafadan tarih yazmayalım.
"koskoca roma imparatorluğu'nun son kalesi" dedikleri, elli bin nüfuslu, dokuz bin askerin savunduğu bir yerdi. çağlar, dünya tarihinde önemli dönüm noktaları ile belirlenir. yeniçağ amerika kıtasının keşfiyle başlamıştır. amerika kıtasının keşfi, gemiciliğin, teknolojinin gelişmesine, ticaretin katlanmasına, kapitalizmin ön aşamalarının dünya sahnesine çıkmasına sebep olmuştur.
islamiyet ile ilişkilendirince ve batıda islamiyetin yayılmış olması bugün bile insanları rahatsız ettiğinden elbette istanbul fethini küçük göreceklerdir. gel gelelim istanbul'u fetheden insanın niyeti de çağ açıp kapatmak değildi.
dünyadaki tüm matbaalar mı yoksa istanbul mu deseniz yine insanlar istanbul'u seçer. bizans'ın kuyruk acısı bugünün liselilerinde de görülmesi hiç şaşırtmıyor. çünkü onlar zulüm 1453 te başladı diyebilecek kadar cahiller.
matbaanın bulunuşu 1439 istanbulun fethi 1453 yüksek akademik bilgime dayanarak diyorum ki illa tarihi çağlara böleceksek matbaanın bulunuşu olmalıdır.
bu anlayış 1980 darbesinden sonra, Kenan Evren'in zamanında darbe yönetimini topladığı zamanda "yahu çağlar değişirken hiçbir türk olayı yok, istanbul'un fethini araya sıkıştıralım da, çocuklar ecdadları ile gurur duysunlar" şeklindeki emri ile konulmuştur milli eğitim müfredatına.
gerçeği söylendiği gibi amerika'nın keşfedildikten sonra çağ değişmeye başlamıştır. evet istanbul fethi de önemlidir, tarihin kışını değiştirmiştir, ama o kadar, öyle çağ değiştirmek tek olayla olacak birşey değildi
kenan evren daha neleri bize empoze etti de, daha yeni yeni anlıyoruz.
sanki çok önemli ha. çağ acıp kapama olayı tarihçilerin daha kolay arastırma irdeleme yapmaları için yapılan sınıflandırmadır yani senin anlayacağın istanbulu fethettin level atladın loading yazmıyo bilgisayarda bırak da övünelim anasını satıyım kaç millet uğrasmıs da alamamıs.
bizim fetih dediğimiz muhteşem olaya adamlar ''istanbul'un düşüşü'' diyorlar. bu durumun çok normal olarak sonucu da bu adamlar istanbul'un fethini yeni çağın başlangıcı olarak görmüyorlar. ''geç bizans dönemi'' nin son bulması diyorlar.
constantinapolis batı'dan ve dünya'dan bir kaç asırdan beri soyutlanmış, çevresi osmanlı tarafından ablukaya alınmış vaziyette idi. yani fatih hiç saldırmasa zaten inecek olan bir şehir devletten başka bir hadise değildi. ne insanlığa, ne medeniyete herhangi bir önem arz etmemekteydi. o yüzden işgal etmişsin, fethetmişsin bu sadece seni bağlar, dünyaya giren çıkan yoktur.
Ek3: illa yazdıracaksın dimi. Bizans dediğin yer doğu romadır yani roma imparatorluğunun doğu da olan toprak parçasıdır. Türkler 1071 de anadolu topraklarına girip 1453 e kadar uğraşmış ve en sonunda doğu roma denen yeri ske ske almıştır. Tabi ki bunda sadece Fatih Sultan Mehmed Han'ın başarısı yoktur ama gemileri karadan yürüten surları beklenen cepheden değilde başka cepheden kuşatan da Fatihin taktik zekasını gösterir.
Diyeceksin ki eee aldıkta ne oldu. E.A oldu. islamın tek kalesi vardır o da Avrasya-Anadolu hattının hakimi Türkiye Cumhuriyetidir.
Avrupa devletleri orta çağı periyodlara ayırmıştır. Orta çağın bitişini de bir periyod içinde göstermiştir 1300 ile 1500 yılları arası. istanbul'un Fethi 1453 yılına denk gelmektedir ve orta çağın bitmesindeki en etkili olaylardan bir tanesidir. Ayrıca bu kadar irdelemeye gerek de yoktur.
Edit: Yazmaya gerek duymamıştım ama yorumları okuyunca dedim ne oluyor. istanbul'un fethinin yeni bir çağ açması istanbul'un çok kutsal, büyük bir kent olması falan değildir. Bu savaşta kullanılan büyük topların surları yıkması ve artık surların arkasında güvende olunmadığının anlaşılması üzerine orta çağ kapanmıştır (ya da kapanmasında etkili olmuştur).
Durun sayin seyirciler, mahahahahahahahaha, bir daha, muahahahahahahdashahd'ahdalkshfajfaljkd1!!!!!! fatal error.
Cevap vermeye de luzum yok aslinda ama, yahu bir insan tarihin akisini su anki hollywood firmalarinin hangi konuda film yapip yapmadigina bagladi ya, liselilere olan bakis acim degisti. Kisadan geceyim ki, ortalikta rezil olmasin genclerimiz. Fatih'in ordusundaki topcularin ve muhendislerin urettikleri ve istanbul surlarini (ki bunlar en baba surlar idi) yikan teknoloji avrupa'ya da dagilinca, ufak tefek kraliyetler bitti, buyuk devletler zamani basladi.
adam olun, biz mevlana degiliz.
Ayrica, sozlukteki amerikan sevdalilarini da aciga cikartan bir hededir, evet hede!
benim de yadırgadığım durum... bizim için hiçbir manası yok bunun.
ama şu var: istanbul'un fethinden sonra batı'da bir çok şeyin değiştiği, feodaliteyi yıkan topların yapıldığı, daha önemlisi dinin, toplumun, mülkiyet ilişkierinin ve toprak konusunun sorgulandığı, batılı maceracıların sömürgecilik damarını harekete geçirdiği falan gibi konular var...
çok derinden etkilemiştir batı'yı da; bizim için aynı anlamı yoktur.
koskaca roma imparatorluğunun son kalesi haline gelen herkesin ''fethedilemez'' gözüyle baktığı istanbul gibi bir şehiri alarak anlaşılan fatih sultan mehmet yanlış yapmış.
Yıllarca bize istanbul un fethi nin bir çağı kapatıp bir çağı açtığı empoze edildi ama durum bu şekilde değil, yeni çağın başlangıcı Amerika nin keşfi ile başlar.*
Türklerden başka istanbul un fethi ni abartan başka bir millet yok Dünya da, zorlamayın, artık kasmayın tüm dünya istanbul un fethi ni bir milad olarak görmüyor, üzgünüm ama durum böyle hiçbir film şirketinin yeni bir çağı başlatan fetih hareketini film yapmak istememesinden anlayabilirsiniz istannbulun fethinin bir milad olmadığını. ayrıca dünyadaki tarih kitaplarına bakıldığı zaman hiçbiri istanbul un fethi ni yeni bir çağı açan bir olay olarak görmüyor.