bir zamanlar afyon üretiminin yasal olduğu yıllarda, istanbulda açılmış olan fabrikalardır. ilki 1926 yılında japon sermayesi ile taksimdeki mecidiye kışlası'nda açılmıştır. Bu istanbul'un ilk yasal eroin fabrikasıdır.
Mayıs 1929da, Eyüp ün Bahariye semtinde ikinci eroin fabrikası kuruldu. Şirketin adı Eczayı Tıbbiye ve Kimyeviye idi. Aralık 1929 da Kuzguncuk ta kurulan üçüncü fabrika ise bunların arasında en ilgi çekeniydi. şirketin tam adı Türk Ecza-yı Tıbbiye ve Kimyeviye idi ancak şirket fransızca isminden dolayı *sico olarak tanınıyordu.
firmanın yönetim kurulunda Kurtuluş Savaşı kahramanı ismail Hakkı ile TBMM başkan vekili ve Trabzon milletvekili Hasan Saka (1947 de başbakan oldu) vardı. Diğer beş üyeden ikisi (Belçikalı Michelaere ve Meksikalı Lapin) tanınmış uyuşturucu tüccarlarıydı.
bu fabrikalar devletin uyuşturucu tekelini eline almasına kadar faaliyetlerini sürdürdü.
eroini tarikat ritüellerinde kullananların yanlış anladığı fabrikalar. o zamanlar morfin yerine eroin deniyordu. bu kadar basit ama bazılarının beyninin anlayamayacağı kadar karmaşık.
o yıllar birçok zararlı maddenin henüz zararı bilinmiyorduki. her askerin sıhhiye çantasında morfin vardı mesela.
bir diğer örnek ; 1930 lu yıllarda sigara reklamlarında doktorlar oynuyordu, nefes açar diye. çünkü zararları bilinmiyordu.
cocacolanın isminin bile kokainden geldiğini herkes biliyor zaten artık.
tarih o dönemin şartlarına göre değerlendirilir.