Bin yıldır buradayız kıyamete kadar da olacağız.
Sultan Alparslanın Malazgirt zaferinden sonra dediği gibi
"Size öyle bir vatan aldım ki ebediyen sizin olacaktır"
Yalnız bununla ilgili ciddi konular da var. Zamanında rusya bizans hanedanından birilerini kendi hanedanından birileri ile evlendirerek , kurulacak bizans devletinin yasal hükümdarı olarak bir rusu basa gecirmeyi plânlamış vs.
Tabi önce osmanlıdan istanbulu alacakmış. Edirneye hatta yesilkoye kadar gelmiş.
osmanlı dönemi, vahdettin döneminde basılan bir para ve üzerinde istanbul değil, konstantiniyye yazıyor.
neden?
çünkü osmanlı istanbul'a konstantiniyye diyordu.
vahdettin döneminde böyleydi.
abdülhamid döneminde de böyleydi.
yani akp'lilerin ataları istanbul'a ne istanbul, ne islambol diyordu.
onlara göre istanbul yoktu, konstantinopol vardı, konstantiniyye vardı...
ta ki 1929 ocak ayına kadar.
1929 yılı ocak ayında istanbul'a konstantiniyye denilmesi yasaklandı.
--spoiler--
3 Ocak 1929'da Türkiye'nin posta telgraf ve telefon genel müdürü, merkezi isviçre'nin Bern şahrinde bulunan Uluslararası Posta, Telgraf ve Telefon Teşkilatı'na bir mektup yazarak bundan sonra "Constantinople" yerine "istanbul" adının kullanılması gerektiğini resmen bildirmiştir."
--spoiler--
bu tarihten sonra artık yurtdışından gelecek mektuplarda konstantiniyye, konstantinopol vb yazması durumunda mektupların, resmi evrakların kabul edilmeyeceği ve iade edileceği bildirilmiştir.
böylece istanbul'un ismi resmen istanbul olarak tescil edilmiştir.
--spoiler--
Charles H. Sherrill, 1932-33'te ABD'nin Ankara Büyükelçisi idi. Gazi Mustafa Kemal'i ve yeni cumhuriyeti anlattığı eserinin giriş başlığı çok çarpıcıdır: "Costantinople Değil istanbul"
Büyükelçi Sherrill burada istanbul'u anlatırken diyor ki: "Biz yabancılar, bu eski şehir için Costantinople adını kullanmaya o kadar dilimizi alıştırmışız ki şimdi "istanbul" demekte hayli güçlük çekeriz. Ama 1929 yılının ocak ayından beri bu şehrin resmi adı artık istanbul'dur ve Costantinople yazılarak gönderilecek mektupların Türk posta idarecileri tarafından geri gönderilmesi ihtimali her zaman vardır. (Ö) 3 Ocak 1929'da Türkiye'nin posta telgraf ve telefon genel müdürü, merkezi isviçre'nin Bern şahrinde bulunan Uluslararası Posta, Telgraf ve Telefon Teşkilatı'na bir mektup yazarakbundan sonra Constantinople yerine istanbul adının kullanılması gerektiğini resmen bildirmiştir."
(Bakınız: Bir Elçiden GAZi MUSTAFA KEMAL, Tercüman Yay. S.24)
--spoiler--
sevgili akepeliler, beni taraflı görüp inanmayabilirsiniz, canınız sağolsun.
lakin bu bilgilere ufak bir araştırma yaparak ulaşabilirsiniz.