Kurallı ve makul araba kullanmaktan aciz binlerce insanın kargaşa haline getirdiği durumdur. Kuyruk ve sıkışıklığın birinci nedeni, önündeki şeritte düz gitmektense, iki yanındaki şeritlere kurbağa gibi bakan güzide insancıkların zigzaglarıdır. ikinci neden de, herkesin aceleci olması, önündeki aracın arkasına yapışarak ilerlemesidir. Oysa ara yolları açık bırakacak mesafelerde durmayı akıl edebilseler, ucu bucağı gözükmeyen sıkışıklıklarının belki kaynağını açık hale getireceklerdir.
Bu tutumun meydana getirdiği trafik kazaları ise işin tuzu biberidir. allah düşmanıma vermesindir.
kavacık tan beşiktaş a gitmenin en az 1,5 saat sürdüğü, işkencenin en medeni hali olan trafiktir. daha işe başlamadan yorgunluğu başlar. akşam dönüşte sizi yarım saat daha ekleme yapılarak 2 saat süren trafik beklemektedir. **
yapılmış olan kavşaklar nedeniyle gündüzleri trafik yoğunken daha hızlı akmasını sağlarken, geceleri trafik olmadığından ölüm saçan yollara sahiptir. son 3 yılda şehir içi ölümlü kazalarda inanılmaz bir yükseliş meydana gelmiştir. umarım büyükşehir belediyesi bundan sonra kavşak yapımlarında bilimsel verilerle hareket eder yoksa yakın zaman içerisinde istanbul'da sevdiklerimizi kaybetmemiz işten bile değildir.
artik bıkkınlık getiren kazı calı$malarinin ardindan metro insaati ve kopru cali$malarinin [kolordu kapisina elips cizen] beraber yurutulmesi sonucu maslak-be$ikta$ ve be$iktas-maslak [tersten gidildiginde ayni surede ula$ilan mıntıkalar] güzergahinin gun gectikce daha uzun sürede alinmasina, klimasız belediye otobüsünde yurdum insanının boynundan got catalına dogru ter damlalarinin sapir sapir akmasina neden olan bir adet cibiliyetsiz belediyenin neden oldugu omur torpusu...
son 2 akşamdır iş(bayrampaşa) ile ev(bostancı) arasındaki 30 kilometrelik yolu hemen hemen 3 saatte gitmemizi sağlayan müthiş şey. kepenkleri indirip yola çıkıldığı anda başlıyor, evin önündeki otoparka park edildiği an bitiyor. yürüyerek gidilmeye çalışılsa daha avantajlı aslında. ne benzin derdi var ne ogs. hem yürüyüş sağlığa faydalıdır, stres üretmez. aynı saatte de evde olursunuz. acil çantasında bir eşofman takımı şart.
her yolun, çalışma kisvesi altında kazıldığı, 4 şerit otobanların tek tırmanma şeridinden, üstelik gidiş-geliş verildiği bir durumda zaten mecburi duracaksın, adına da istanbul diyeceksin.
hele ki ramazan mı geldi, daha bir güzel. orada yaşamayan belki televizyondan istanbul için iftar vakti'ni ezanlar eşliğinde 19:38 görebilir ama garip bir diyardır buralar.
istanbul için iftar vakti 14:10'da başlar. erkenden yollara düşersin ki akşam trafiğine teğet geçesin diye. iki bedaş kazısı, bir belediye yol kemçirme çalışması derken iftarı direksiyon başında açarsın besmeleyle. eee dar zamanların vazgeçilmezidir radyolar istanbulda. kanalları ve program saatlerini ezbere bilirsin, hangi şarkı kaçıncı kez çalacak diye sayarsın ömrünün en verimli ve veremli zamanlarında.
bir de çözüm için teoriler kurarsın; anti-gravity bulsan, seri üretime geçsen rahatlar mı bu trafik, yoksa yurdumun insanı ilk gökdelene bindirir mi diye.. yahut ışınlama kuramı gelişse araba fiyatları düşer mi hesaplayaraktan.
her geçen gün insanın ömrünü çürütmeye devam eden rezaletin danişkası. bir çözüm bulunacağına sürekli daha kötüye gitmektedir. buradan emeği geçen herkesin validesine selamlarımı iletiyorum.
sadece arabaları değil, bundan böyle yayaları da hedef almış trafik. dağ taş araba oldu, kaldırımın tepesine kamyon park ediyor herif, yürüyemiyorsun, geçemiyorsun...
bazı günler, sabahları açık olan, akşam iş çıkışlarında hava durumuna göre hele de yağmur olunca sanki arabaların gökten zembille inip , bir araya geldiği kargaşa bütünü...
herhangi bir plan program dahilinde genişletme yapıldığına inanmıyordum ancak geçenlerde tvlerde kadir topbaş'ı görmüş ve açıklamalarını dinlemiş biri olarak projelerini begensem de o kadar parayı nerden cıkartıcaksın da düzelteceksin şu zıkkımı dediğim zıkkım.
beceriksiz belediye başkanlarının, birbirleriyle koordineli çalışmayan kamu kuruluşlarının, birbirlerine rant kapısı açmaktan zevk alan ağa babalarının sonucunda geçmişten beri süre gelen ve yıllarca devam edecek sorun.
Olaya sadece trafik gözüyle bakılmamalıdır. işin yol açtığı ekonomik boyut, sokaklara dökülen trilyonlar, eskiyen arabalar, bozulan ruh sağlıkları, " saat 5 yaa, şimdi trafiğe kaldık" lafının lügatımıza girmesi, yolu rahatlatmak için yapılan inşaatların yıllarca sürmesi ve yapıldıktan bir yıl sonra bakıma alınması gibi yüzlerce yan sorunu vardır.