ispermeçet balinasının kafa bölümünden elde edilen madde. Aslında ispermeçet balinasının döl suyu. Spermi. Zaten ispermeçet dilimize ingilizce "Sperm Whale"den türetilmiştir. Yetişkinler de 200 litreye kadar alınabilmektedir. Batı'nın hızlı sanayiileşme hareketlerine girdiği 19. ve 20. yüzyıllarda aşırı avlanma nedeniyle sayısı epeyce azalmış bir balina türü'dür. Baş bölgesinden çıkarılan ispermeçet başta mum yapımı olmak üzere gemi sanayii ve kozmetik'te kullanılır.
ülkemizde de görülen balina türüdür. boyları 30 metre ve ağırlıkları da 60 tona ulaşabilir. beslenmelerini genellikle derin sularda*dev ahtapotları avlayarak yaparlar. on dakikalık su yüzeyinde aldıkları nefes ile bir saat kadar su altında kalabilirler. yüzgeçleri kambur balinaya nazaran kısa ve toplucadır. dişli balina sınıfına mensupturlar ve dişleri yaklaşık 20-25 cm boyundadır. birbirleri ile olan iletişimi kafalarının üst bölümünden çıkardıkları sesler ile yaparlar. ayrıca avlanırken de kullandıkları bu sesler suda sert nesnelere çarpıp döndüğünde balinaya avının yönü ve uzaklığı hakkında fikir verir. ispermeçet adının kaynağı kafalarından çıkan beyaz maddedir. kozmetik sanayii de kullanılır. bize düşense daha duyarlı davranıp keyfimiz için diğer canlıların hayatlarını hiçe saymamak olmalıdır. kullandığımız ürünlerin nasıl yapıldığı önemlidir. bu büyük dostlarımız dünyamızı güzelleştiren unsurlardan biridir.
okyanus evrimi neredeyse mükemmele yakın bir canlı. yüksek frekanslı iletişim konusunda yunuslardan daha etkinler. yaklaşık 5 km bir mesafede iletişim kurabilmeleri mükemmele yaklaştıklarını gösteriyor.