ispanyol gribi ya da ispanyol nezlesi, 1918-1920 yılları arasında H1N1 virüsünün ölümcül bir alt türünün yol açtığı grip salgınıdır.ispanyol Gribi, 18 ay içinde 50 ile 100 milyon arası insanın (o dönemde yaşayan nüfusunun %15'i) ölümüne sebep olarak insanlık tarihinde bilinen en büyük salgın olmuştur.
sanildiginin aksini ispanya da cikmayan hastalik. bu hastaligi ilk medya da konusan ulkenin ispanya oldugu icin gribin adi ispanyol gribi olmustur. ayrica zamaninda bu gribe kara ölüm diyenler de cok olmustur. cunku bu grip 13 yuzyilda veba salgininda oldugu gibi toplu ölümlerin olmasina neden olmustur. ayrica 1. dunya savasinin bitmesine en buyuk etken olmustur bu salgin.
Yaklaşık 50 milyon insanın ölmesine sebep olan grip salgınıdır.
Bu hastalığa "ispanyol" gribi denmesinin sebebi ilk olarak ispanya kamuoyunda tartışılmaya başlanmasıdır. Yani ispanya bu hastalığın ortaya çıktığı veya en yoğun görüldüğü yer değil; bu gribin tespit edildiği yerdir. Diğer ülkeler savaştan sonra böyle bir salgın olduğunu saklamaya çalışmışlardır.
1918 Eylül-Kasım aylarında zirve noktasına ulaşmış ve Türkiye dahil tüm dünya ülkelerini etkilemiştir. En çok kayıp veren ülke 17 milyon kişi ile Hindistan olmuştur.
1920'li yıllarda yaklaşık 20 milyon insanın ölümüne neden olan salgın.. ntv tarih isimli derginin şubat mart sayısında hakkında detaylı bilgiye ulaşılabilecek olan hastalık..
ispanyol gribi veya ispanyol nezlesi (ing: Spanish Flu), 1918-1920 yılları arasında H1N1 virüsünün ölümcül bir alt türünün yol açtığı grip salgınıdır.
ispanyol Gribi, 18 ay içinde 50 ile 100 milyon arası insanın (o dönemde yaşayan nüfusunun %5'i) ölümüne sebep olarak insanlık tarihinde bilinen en büyük salgın olmuştur.
ispanyol Gribinin bir özelliği, zayıf, yaşlı ve çocuklardan çok, sağlıklı genç erişkinleri etkilemiş olmasıdır. Birinci Dünya Savaşının son aylarında tüm dünyayı etkisi altına almış, hatta kimi tarihçilere göre dört yıl süren savaşın sona ermesinde önemli bir etken olmuştur. *