bir siesta sebebidir diye düsünülebilinir fakat; ispanya´nin gelir kaynaginin büyük bölümü tarimcilik ve turizm´e baglidir. endüstri olarak sadece bilinen seat otomobil sirketidir o da volkswagen´e aittir. genc nüfusunun 3/4 kismi issizlikle mücadele etmektedir. aslinda bir avrupa ülkesi olmasina ve genis bir kültürel yelpazeye sahip olmasina ragmen; izlemek zorunda kaldiklari avrupa ekonomi kriterleri ne yazik ki bu ülkenin ekonomisini cökertmistir. bu ülkelerden bazilari da italya ve portekiz´dir.
ispanya ekonomisinin nasıl buralara geldiği merak konusudur, yunanistan nın aksine üretim yapan ve önemli markalarıda olan bir ülkenin ekonomisinin çökmesinin tek nedeni siyasi ikdirların popilist davranmış olması olabilir fakat bundan daha önemli olan finans sisteminin ayağını yorganına göre uzatmaması daha reel bir sebep gibi gözüküyor.
ispanya ve yunanista nın yaşadığı ekonomik krizlere gülmek yerine bundan ibret alıp mevcut ekonomik yapımızın zayıf yönlerini sağlamlaştırmak iyi bir yol olabilir.
Araplara milli oyuncularını satmaları halinde rahatlıkla kapanacak ihtiyaçtır. Şeyh bilmemkime ver bakalım xavi, xabi, iniesta orta sahasını sana kaç para veriyorlar.
bazıları ironi yapsada ciddi ciddi cevap verilmelidir. dünya üzerindeki tüm futbolcuları ve takımları satsanız bile ispanya nın borcunun ödenmeyeceğini gösterir.
bu hale neden geldi. 1- gayrimenkul balonu. çok sayıda konut, yazlık vs. yapıldı. banka sistemi bu yatırımları destekledi. kriz nedeniyle fiyatlar gerileyince bankalar zarara uğradı. 2- fiesta 3- reel sektör yerine sadece hizmet sektörüne önem verilmesi. 4- bütçe açıkları.
Şimdi bize bakalım 1- maddedeki tehlike kısmen var. 2- yok. 3- kısmen var. 4- yok. yani az da olsa risk var.
2001'de belki 20 milyar dolarla ayağa kalkabilecek bir kriz yaşayan Türkiye'nin neden ab'ye alınmadığının ispatıdır yunan ve ispanyollara akıtılan 100lerce milyar eurolar. onlar bizim yaşamamızı istemiyorlardı.